”Fenomenul traficului și consumul de stupefiante în România este realtiv constant în în ultimii ani, fără schimbări majore. În București, ca și în alte orașe mari ale țării, există piețe bine conturate, dar ținute sub control, stabilite de pătura socială din zona respectivă. Un tip de drog vei găsi la periferia Capitalei, un alt tip de stupefiant consumă persoanele care frecventează cluburile și barurile considerate a fi de fițe”, ne-a dezvăluit un ofițer antidrog.
Judecând după capturile făcute de ofițerii antidrog, dar și după informațiile obținute din teren de agenții sub acoperire infiltrați în rețele mai mari sau mai mici de traficanți, canabisul este în acest moment drogul preferat al tinerilor. ”Iarba”, așa cum este cunoscută printre consumatori, poate fi cultivată la noi (pe câmpuri sau în apartamente transformate în sere ultramoderne) sau poate ajunge pe piața românească prin filiere care tranzitează cel puțin trei țări: Maroc, Spania și Olanda. Stupefiantul care, în ultimul an, a prins topul poate fi găsit, spun surse judiciare, în mai toate campusurile. Este vorba de centrelele studențești Regie, Grozăvești, Agricultură, Timpuri Noi, dar și de zone arhicunoscute precum Centrul Vechi și Herăstrău unde tinerii, aceeași studenți, se duc la distracții stropite cu alcool și cu stupefiante. Pentru un gram de ”iarbă”, doritorul de ceva senzații mai deosebite trebuie să scoată din buzunar între 45 de lei și 60 de lei, cantitate sufientă pentru vreo zece sau chiar 15 țigări.
Cocaina își păstrează în continuare locul câștigat cu mulți ani în urmă. Nici prețurile nu s-au schimbat prea mult așa că toxicomanul care vrea un gram din acest stupefiant – echivalent cu vreo 20 de ”linii” -, plătește între 400 și 450 de lei, adică în jurul a 100 de euro. ”Cocaina este cel mai scump drog relativ uzual. Sunt altele și mai scumpe, dar acesta are locul lui bine definit pe piață. Prețul este stabilit și de puritate. În România cocaina întră la calup, cu o puritate de aproximativ 80%, iar la consumator ajunge într-o concentrație care se învârte între opt și cel mult 30 de procente. Dealerii o înmulțesc cu paracetamol și cu glisofugin, două medicamente uzuale, folosite ca adjuvanți, pe care le procură din farmacii”, ne-a dezvăluit un ofițer antidrog. Centrul Vechi, Băneasa, Herăstrău, Universitate și Romană sunt zonele în care cocaina este la ea acasă. Filirele de la noi sunt aprovizionate atât pe mare (America de Sud, Spania, Olanda, Italia, Franța, Grecia, România – Constanța), cât și pe calea aerului. ”Când e vorba de avioane, transporturile sunt mult mai mici pentru că riscurile sunt mult mai mari. Este vorba de maximum un kilogram adus doar la comandă, porționat în cașete înghițite de cărăuși”, ne-a explicat polițistul de la Crimă Organizată.
Dealerii specializați în traficul de heroină ar trebui să-și facă oarece griji și să se gândească la profitul lor imediat dacă vor să mai facă afaceri ”grele” în România. Piața de la noi este într-o ușoară scădere, însă varianta tranzitului rămâne, în continuare, o alternativă bănoasă. Occidentul înghite cantități mari de heroină furnizate în principal pe relația Afganistan-Iran-Turcia, iar România este unul dintre culoarele preferate ale traficanților. Chiar dacă prețul nu este tocmai la îndemâna oricui, heroina este drogul preferat al toxicomanilor care locuiesc la în zone oarecum limitrofe din București. Este vorba de Ferentari, Rahova, Berceni, Râmnicu Sărat, Dristor, Ștefan cel Mare, Tei Toboc, Bucureștii Noi, Gara de Nord, Crângași, Drumul Taberei, Militari. Un gram de heroină se poate cumpăra din stradă cu prețuri cuprinse între 200 și 250 de lei, cantitate suficentă pentru 10 bile făcute cu simț de răspundere, gata să ofere efectul scontat. Firește, prețul se ”mișcă” în funcție de puritatea stupefiantului care, la intrarea în România, este de aproximativ 70%, iar la dealeri este de doar 15 – 40 de procente, după ce drogul este amestecat cu cofeină și paracetamol.
Pe filiera Olanda-Germania-Austria-Ungaria, în România intră suficient ecstasy cât să-i ”alimenteze” pe toxicomanii din zona centrală a Capitalei, din Centrul Vechi sau din Herăstrău, locuri în care barurile au răsărit ca ciupercile după ploaie. Un transport este echivalentul a câtorva mii de pastile ce au o puritatre de 50% substanță activă. ”Firește, așa se și vând, pentru 40-80 de lei comprimatul, pentru că nimeni nu le topește pentru a le face mai apoi la o puritate mai slabă. Consumatorii de ecsatsy sunt, de regulă, clienții barurilor”, a dăugat sursa noastră.
O scădere considerabilă a înregistrat-o și consumul de așa-zisele etnobotanice o dată cu desființarea magazinelor stradale și mutarea acestora, ilegal firește, pe internet. Chiar și în aceste condiții mai sunt toxicomani dispuși să scoată din buzunar 60 de lei pentru un gram din care să-și ruleze aproximativ 10 țigări. Drogul vine din China sub formă de praf sau de lichid care se impregnează în masă vegetală inactivă. Piața de desfacere a etnobotanicelor se suprapune, în linii generale, cu cea în cafe dealerii de heroină își vând marfa.
Sectorul 1, lider în topul consumului de stupefiante
Polițiștii antidrog au făcut un clasament, firește, neoficial al consumului de droguri pe sectoare. Aprecierile se bazează pe capturile făcute în ultimul an și, implicit, pe consumul raportat la aceste cantități care au intrat în respectivele zone. Pe primul loc în acest top este Sectorul 1 al Capitalei unde canabisul este stupefiantul preferat, iar zonele ”fierbinți” sunt Gara de Nord și Cișmigiu. Sectorul 3 s-a instalat pe a doua poziție cu ”cartierul general” în Centrul Istoric, zonă care înghite cantități mari de canabis. Pe poziția a treia a podiumului este Sectorul 5 unde heroina și canabisul sunt la putere, iar pe locul patru este Sectorul 6 tot cu un consum important de canabis și heroină. Pe ultimele două locuri ale acestei ierarhii sunt Sectorul 4 (cartierul Berceni) unde toxicomanii preferă canabisul și heroina și Sectorul 2 (Ștefan cel Mare și Tei Toboc) unde heroina este în topul preferințelor drogaților.