Scandalul dezinfectanților diluați a depășit granițele României, printr-o legătură foarte suspicioasă pe care fostul patron Hexi Pharma, Dan Condrea, a creat-o, și despre care nu știa nimeni până acum. Legăturile lui cu Republica Moldova nu s-au oprit doar la o înrudire cu o familie influentă de medici, ci și la parteneri de afaceri basarabeni.

Condrea, mort într-un accident care a lăsat în urmă multe semne de întrebare, a avut mult suport din partea unor afaceriști de peste Prut din anturajul fostului premier Vlad Filat, arestat  pentru fapte de corupție de peste un miliard de dolari.

Deși la primele zvonuri autoritățile moldovene au negat că produsele Hexi Pharma ar fi fost folosite sau certificate pe teritoriul lor, la cererea ziarului Libertatea, Ministerul Sănătății de la Chișinău și-a schimbat versiunea și au dezvăluit numele firmelor  care au fost ”complici” în acest proces de import și autorizare, negând însă informația că Hexi Pharma făcea un profit semnificativ pe piața lor, așa cum a dezvăluit Libertatea într-un articol anterior.

”Cifra afacerilor Hexi Pharma în Republica Moldova, menționată de dumneavoastră, este una paradoxală, în contextul în care firma Dita EstFarm SRL, care a înregistrat în 2012 produsele biodistructive ale companiei Hexi Pharma, ”SUPRASEPT”, ”CLORHEXIN-B” și ”CLORHEXIN-C”, nu le-a importat niciodată în țară. Totodată, Ministerul Sănătății a fost informat recent că în bazele de date ale declarațiilor vamale figurează un singur import al produsului biodistructiv ”THOR”, al companiei Hexi Pharma, în cantitate de 0,900 kg, din România, în anul 2013. Importul cantității nesemnificative a fost efectuat de către SRL Euromedics Stem, companie care și-a sistat activitatea”, se arată în răspunsul ministerului.

Legături bolnăvicioase

Partea și mai interesantă o reprezintă istoricul acestei companii care a certificat dezinfectanții lui Dan Condrea. DitaFarm Impex este cel mai mare jucător de pe piața farmaceutică din Republica Moldova, cu licitații câștigate în valoare de sute de milioane de lei anual, însă cu probleme penale pe măsura profitului. Prima ar fi aceea că patronul companiei, Iurie Chritoacă (un apropiat al fostului premier Vlad Filat), cel care se află în mijlocul unei anchete internaționale după ce autoritățile din Bosnia Herțegovina au adunat dovezi de spălare de bani și evaziune.

Mai exact, bosniacii au calificat drept suspecte o serie de tranzacții derulate între DitaEst Farm, compania lui Chritoacă, și compania farmaceutică Bosnalijek (al cărei patron a fost deja arestat). Pe acest circuit financiar au fost incluse companii off shore și contracte de consultanță despre care procurorii au spus că le-ar fi adus beneficii de 13 milioane de dolari celor doi.

Aceeași DitaEst Farm a lui Chirtoacă a ajuns în atenția procurorilor moldoveni, anul trecut, după ce au avut suspiciuni cu privire la calitatea proastă a medicamentelor pe care le importa și le vindea apoi spitalelor din republică. Ministerul Sănătății a dispus atunci retragerea din spitale și farmacii a unor produse livrate de această firmă care a autorizat produse Hexi Pharma. Cum a fost cazul medicamentului antibacterian Bioparox.

Președintele Klaus Iohannis a discutat ieri într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare al Țării despre despre criza din sănătate, dar mai ales de problema dezinfectanților diluați, produși de Hexi  Pharma, și a impus câteva măsuri.

”Am analizat în CSAT situația din Sănătate. Nu e vorba doar de un aspect singular, despre siguranța vieții oamenilor. Aici putem include subiectuld ezinfectanților, dar și chestiuni ce țin de medicamente. Am convenit un plan de acțiune concretizat într-o hotărâre a CSAT care stabilește măsuri necesare la norme, proceduri și laboratoare”.

Citeşte şi:

 
 

Urmărește-ne pe Google News