În salonul devastat de incendiu totul a fost distrus. Prizele s-au topit şi s-au scurs efectiv pe pereţi, telefonul de urgenţă a devenit şi el o baltă “îngheţată” de plastic, ba chiar şi obiectele din metal s-au deformat din cauza căldurii. Trei din cele 11 suflete care abia apucaseră să vină pe lume au pierit în timp ce flăcările le mistuiau pătuţurile ori incubatoarele în care se aflau, iar alţi doi, la scurt timp după aceea. Cum au supravieţuit ceilalţi şase celor 200 de grade Celsius la care ajunsese temperatura în “salonul groazei” e o enigmă până şi pentru anchetatori. Un mic obiect de cult descoperit de unul dintre aceştia i-a făcut însă şi pe ei să creadă în minuni!
Anchetatorii spun că e o minune
“Am rămas uimit când am găsit o iconiţă într-unul din pătuţuri. Era pusă sub o saltea care era total carbonizată. Nu-mi venea să cred că a rămas întreagă, chiar dacă este plastifiată, în condiţiile în care tot plasticul din salon l-am găsit topit”, ne-a povestit cel care a descoperit micuţul obiect de cult. Iconiţa, care-l înfăţişează pe Sfântul Stelian cu un prunc în braţe, este sfinţită, iar pe spate are semne că a trecut printr- un incendiu. “E o minune! Mi-au dat lacrimile. Vă rog să i-o daţi părintelui care a pus-o acolo. Măcar cu asta să rămână. Ştiu că bebeluşii din pătuţuri au murit asfixiaţi luni seara. Totuşi, sper şi mă rog la Dumnezeu ca iconiţa să-l fi protejat pe copilaş şi acesta să trăiască”, a mai spus anchetatorul.
Supravieţuitorii sunt în stare gravă, dar stabilă
Starea celor şase bebeluşi care au supravieţuit incendiului de la Giuleşti e în continuare gravă, dar stabilă. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Raluca Alexandru, a declarat, ieri, că unul dintre copii are arsuri extensive şi de căi respiratorii, astfel că va rămâne în continuare intubat şi dependent de ventilaţia mecanică.
Incubatoarele au fost duse la Petroşani pentru expertiză
Toate echipamentele, incubatoarele arse şi resturile de mobilier au fost încărcate în două camioane ale Jandarmeriei şi trimise pentru expertiză la Institutul de Cercetare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă de la Petroşani, Hunedoara. Refacerea sălii de terapie intensivă a maternităţii va costa cel puţin 60.000 de euro, iar Primăria Capitalei va trebui să aloce pentru aparatură cel puţin câteva sute de mii de euro.
La un pas de moarte de la un bob de fasole
O altă victimă a sistemului sanitar din România este un copil de doi ani, din Gorj, care se zbate între viaţă şi moarte, după ce s-a înecat cu un bob de fasole. Micuţul a ajuns, vineri seară, la spitalul din Târgu Jiu, însă pentru că medicii de acolo nu aveau un bronhoscop, esenţial pentru a-i salva viaţa, în timpul nopţii, copilul a fost transferat la Craiova, Dolj, la singurul spital din Oltenia care dispune de aparatura necesară. În urma unei intervenţii chirurgicale, medicii de la spitalul din Craiova au reuşit să-i scoată bobul de fasoale, însă băieţelul se află în stare critică. În prezent, este ventilat mecanic şi este supravegheat în secţia de Terapie Intensivă.
Părinţii cărora le aparţine iconiţa sunt rugaţi să ne contacteze la numărul de telefon 021.203.08.49 sau prin e-mail, la adresa subiecte@libertatea.ro
Citeşte şi: Tatăl unei bebeluş mort în incendiul de la Maternitatea Giuleşti:”Fetiţa mea ardea, iar ele mâncau tort”