Peste 300 de tineri, printre ei artişti, fotografi și jurnalişti, s-au strâns într-un club unde trupa Goodbye to Gravity își lansa albumul ”Mantras of War”, fără să știe că acolo va fi locul în care zeci de vieți vor fi frânte. Nimic nu prevestea dimensiunea dezastrului. Într-un minut şi o secundă, clubul a fost invadat de fum dens, de la incendiul izbucnit în timp ce trupa cânta prima melodie din acea seară și extins cu o repeziciune greu de explicat și după doi ani.
Unii au reușit să iasă din club, 26 au murit pe loc, 184 au fost răniţi, dintre care 64 au pierdut lupta cu viaţa în lunile care au urmat. Ultimul dintre ei, care a ridicat bilanțul victimelor la 65, s-a sinucis astă vară.
După incendiul din clubul Colectiv, la Spitalul Floreasca au fost internați 17 răniți grav, dintre care 7 au murit în Secția de Terapie Intensivă, din cauza arsurilor grave suferite. Alți cinci răniți au fost transferați în noiembrie 2015 la clinici din străinătate, din care 2 au decedat.
”La momentul Colectiv au ajuns 56 de pacienți. Dintre cei 56, au rămas internați 17. Din păcate, 7 au decedat, în diverse intervale de timp de la internarea în spital. Trebuie spus că au mai fost încă 5 transferați la spitale din afara țării, dintre care doi au decedat”, spune medicul Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca și coordonatorul SMURD București.
Ce s-a schimbat la Spitalul Floreasca, două 2 ani de la incendiul din Colectiv
Întrebat dacă s-a schimbat ceva în spital după incendiul din Colectiv, medicul Bogdan Oprița spune că sunt schimbări importante. Secția de arși grav funcționează la capacitate. După Colectiv s-au stabilit protocoale de lucru și circuite funcționale pentru acești pacienți grav.
”Dacă ne gândim strict la Secția de arși grav, trebuie să spunem că funcționează la capacitate. Există 6 paturi pentru pacienții arși grav și 6 pentru pacienții postcritici. Toate intervențiile chirurgicale se desfășoară în blocul operator al secției. Foarte important este că, după Colectiv, s-au stabilit protocoale de lucru și circuite funcționale pentru acești pacienți grav, în raport cu normativele în vigoare, pentru a se reduce infecțiile asociate cu practica medicală. După fiecare pacient care este externat se face cu rigurozitate dezinfecția de nivel înalt a spațiului respectiv.
Și din punctul de vedere al personalului s-au întâmplat lucruri bune. În ultimul an și jumătate, deja avem normată secția cu 5 medici specialiști ATI, 4 de chirugie plastică, 17 asistenți medicali și 13 personal auxiliar, din care 5 sunt brancardieri”, spune Oprița.
Schimbările din Spitalul Floreasca făcute în cei doi ani de la incendiul din Colectiv se reflectă și în numărul pacienților internați. În primele 9 luni din 2017 au fost internați în Secția de arși grav 124 de pacienți, față de 84 în 2016.
Spitalul Floreasca este mai pregătit decât în urmă cu doi ani
”Din punctul de vedere al spitalului nostru, pot spune, da, suntem, mai pregătiți decât atunci, la Colectiv, acum doi ani, dar cu certitudine mai sunt lucruri de făcut”, susține medicul Bogdan Oprița.
Majoritatea pacienților arși, nu numai din Capitală, dar și din țară, sunt transportați la spital cu mijloace proprii UPU/SMURD, cu ambulanțe, elicoptere sau avioane.
”Trebuie spus că, în 2016, ambulanțele SMURD București-Ilfov, elicoperele și avionul au transportat și au asistat 289 de pacienți pentru cazuri tereste, iar 117 au fost transportați cu avioanele SMURD. În 2017, 167 de pacienți au fost asistați de echipajele SMURD, iar 64 au fost transportați pe care aeriană. Mulți dintre ei sunt internați în Secția de arși a spitalului nostru. Sigur, arsul grav mai este dus și la Spitalul Bagdasar- Arseni, la Spitalul de Arși, după ce s-a redeschis Secția de Terapie Intensivă”, mai spune Oprița.
În legătură cu camera hiperbară, medicul Bogdan Oprița spune că va deveni funcțională după ce vor fi realizate circuritele prin extrinderea secției de arși.
”Echipamentul respectiv așteaptă instalarea și punerea în funcțiune. Se așteaptă efectuarea unor modificări la clădirea în care se află Secția de arși pentru a se putea avea, în primul rând, o cale de evacuare, pentru că normativele actuale în vigoare sunt foarte stricte, iar acest lucru trebuie să fie autorizat. În momentul în care noul corp de clădire, care va cuprinde și traseul de evacuare, va fi finalizat, și camera va putea fi pusă în funcțiune”, susține Oprița.
Cazurile de mari arși sunt anunțate prin SMURD și Departamentul pentru Situații de Urgență
Medicul Bogdan Oprița mai spune că, la nivelul Capitalei și județului Ilfov, există un sistem de urgență integrat. Spitalele află de cazurile de arși care necesită internare într-o secție specială prin SMURD, Centrul Operativ pentru Situații de Urgență de la Ministerul Sănătății (COSU) sau Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne.
”Problema este atunci când toate locurile sunt ocupate. Atunci, pacientul se transportă pentru stabilizare într-un spital, până la eliberarea unui pat în secția de profil”, precizează Oprița.
CITEȘTE ȘI:
Jurnalist Libertatea, poveste de pe marginea infernului. ”Atunci am întârziat. Și când am ajuns în Colectiv, oamenii aveau chip de zombie și prietenii mei ardeau de vii”
EXCLUSIV/ Falimentul Omnia Turism răscolește problemele din turism care nu se vor rezolva
Editorial de Claudiu Săftoiu. Pentru guvernarea PSD-ALDE, lungul sezon al judecății sindicale a început
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!