“Impozitul acesta este de fapt impozitul minim al lui Pogea (n.r. – fostul ministru de finanțe Gheorghe Pogea) și știm ce efecte a avut acela. Tot pachetul de măsuri nu poate duce decât la creșterea inflației și a șomajului. Trebuie regândit din temelie pentru că nu e normal să schimbi structura fiscală într-o perioadă în care ai nevoie de predictibilitate și investiții”, a declarat pentru Libertatea Emilian Duca, consultant fiscal.
Pe scurt, asta înseamnă că măsurile acestea vor duce la creșterea prețurilor, printre altele, fapt care va anula orice creștere salarială.
Dar ce este mai grav ține de faptul că aceștia trebuie acum să facă rost de bani pentru a-și îndeplini toate promisiunile și nu fac decât să experimenteze pe banii și nervii noștri.
“Cred că în momentul de față au încercat mai multe variante și au vrut să vadă reacția mediului economic și a populației față de aceste măsuri. Adică în ce măsură ar fi acceptate și care dintre ele generează cea mai mare reacție negativă. Ei nu fac altceva decât să experimenteze, pentru că asta au făcut toate partidele când au avut nevoie să recupereze niște bani. În loc să aplice niște măsuri clare și simplu de înțeles pentru antreprenori, au apărut tot felul de invenții”, a mai spus Emilian Duca.
Potrivit lui Alex Milcev, șeful departamentului de asistenţă fiscală şi juridică în cadrul EY România, acest impozit nu este oportun şi o să genereze atât câştigători, cât şi perdanţi. “După părerea noastră, ştim că daunele vor fi mult mai mari decât câştigurile”, afirmă acesta.
Cine sunt pensionarii de lux ai României. Câștigă 10.000 de lei pe lună!
IMM-urile nu văd deloc cu ochi buni impozitul
Înlocuirea, de la 1 ianuarie 2018, a impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, care va avea două sau trei trepte de impozitare, va genera dificultăţi majore pentru întreprinderile noi şi pentru cele care investesc, blocând înfiinţarea şi dezvoltarea societăţilor comerciale, spun reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
“Aplicarea unei cote diferenţiale de impozit pe cifra de afaceri se va regăsi în preţurile produsului final şi poate crea discrepanţe concurenţiale importante, comparativ cu celelalte state membre ale UE, afectând direct volumul exporturilor. În plus, România riscă şi declanşarea procedurii de infringement în cazul instituirii impozitului procentual pe cifra de afaceri, raportat la dispoziţiile Directivei 77/388/CEE privind armonizarea legislaţiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – sistemul comun de taxă pe valoarea adăugată: baza unitară de evaluare, taxa pe cifra de afaceri, nefiind deductibilă, împiedicând libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor”, au declarat oficialii IMM-urilor.
BNR și impozitul pe cifra de afaceri
Pe de altă parte, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spunea recent că impozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie, dând ca exemplu restaurantul, birtul sau firma mică. Și deși se spunea despre noul program de guvernare că a fost “croit” de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR și de Darius Vâlcov, Isărescu afirmă că nu din Banca Națională a pornit ideea acestui impozit, dar că este unul care este folosit în mai multe state din lume.
Cresc costurile de lucru, devenim neatractivi economic
Impozitul pe cifra de afaceri va face ca firmele să își crească toate costurile de lucru, iar asta va duce automat la majorări pe toate planuri. Din acest motiv, vom deveni foarte neatractivi pentru investitori, dar și pentru partenerii de afaceri, sunt de părere, reprezentanții Confederației Patronale Concordia.
Ei atrag atenţia asupra faptului că relaţiile comerciale ale României vor fi afectate şi în considerarea celor peste 100 de convenţii privind evitarea dublei impuneri, generând multiple incertitudini.
“Considerăm că prin implementarea unor astfel de măsuri, politica fiscală se află pe o traiectorie nesustenabilă, care va necesita fie un deficit bugetar mai mare, fie impozite mai mari. Deficite mai mari conduc la costuri de finanţare mai mari, iar creşterea impozitării afectează serios competitivitatea economică a României, în lipsa altor mecanisme de stimulare a performanţei”, spun oficialii Concordia.
Potrivit noului program de guvernare, impozitul pe cifra de afaceri ar urma să îl înlocuiască pe cel pe profit și va avea două sau trei trepte.
EXCLUSIV/ Condamnatul Cheloo este într-un prelungit concediu. De 45 de zile, nimeni nu se grăbește să-l pună pe rapper la munca de jos
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!