Din cauza vântului puternic de pe litoral, salvamarii au fost nevoiți să arboreze steagurile roșii pe plaje pentru a semnala turiștilor că este interzis scăldatul. Cu toate acestea, în apă, zeci de copii de doar câțiva anișori se bălăceau la zeci de metri de părinții lor.
Exemplul negativ au de la cine să îl ia, pentru că pe tot litoralul românesc cei veniți din țară vor să simtă valurile. Știu că nu prea are cine să le dea amendă, așa că își forțează norocul de fiecare dată când au ocazia.
Pe marginea apei, salvamarii stau cu ochi de vulturi pe turiști, iar fălcile li s-au făcut ca la buldog de cât au suflat în fluierele roșii. Azi au primit mai multe înjurături decât „bună ziua”, și totul pentru că vor să nu fie nevoiți să scoată din valuri cadavre.
Pe plaja din Mamaia, unul dintre ei chiar se ceartă cu un bărbat la vreo 35 de ani, care tocmai a fost fluierat. Răspunsul acestuia a venit prompt: „Ce vrei, mă? Nu vezi cât este apa?”, îi răspunde turistul, ridicând din mâini nervos că nu poate să se avânte mai în larg.
Citește și: EXCLUSIV/ La mai bine de trei ani de când s-au luat la bătaie pe platourile de filmare, Liviu Vârciu îl taxează pe Kamara. Ce spune despre el
Marea și-a cerut tributul
Geamandurile sunt lovite de valuri, acestea fiind fixate destul de aproape de mal pentru a da de înțeles celor care vor adrenalină că aia este limita până la care pot testa nervii celor care au fost angajați să le salveze viețile în caz că ei ignoră toate avertismentele.
Arbitri într-un meci în care fiecare fluierătură te poate scăpa de eliminarea din viață, salvamarii nu lasă pe nimeni să meargă la mai mult de 10 metri de malul apei și asta doar pentru a putea interveni foarte repede în cazul în care vreunul dintre ei este luat de val, și la propriu, și la figurat.
Zilele acestea, marea și-a cerut tributul la Mangalia, unde un copil de nici opt anișori s-a înecat aproape de mal și nu a mai putut fi salvat, pentru că, neștiind să înoate, a aspirat apă pe căile respiratorii, gest ce i-a fost fatal. Un alt caz s-a petrecut la Eforie Nord, unde o fetiță de 11 ani a dispărut în valurile mării.
Vântul bate cu mai bine de 5 m/s, fapt care a făcut ca pe alocuri valurile să atingă și un metru în apropiere de mal. Acolo sunt cele mai periculoase, pentru că pot dărâma pe oricine care nu este atent.
Pompierii SMURD, deasupra valurilor
La posturi sunt și pompierii SMURD, care de câteva zile au fost dislocați pe plajele de pe litoral și așteaptă să intervină dacă este cazul. Până acum au avut deja 70 de intervenții în două săptămâni. La punctele de prim ajutor ale pompierilor SMURD au fost desfășurate 70 de misiuni, cele mai multe cazuri medicale fiind înregistrate în staţiunea Eforie Nord, unde au fost asistate 19 persoane, Costineşti – 14 persoane, Mamaia – 13 persoane, Saturn – 11 cazuri, Techirghiol – 6 cazuri şi Eforie Sud – două cazuri.
Potrivit IGSU, corturile sunt deservite, în fiecare zi, de trei pompieri paramedici şi sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea primului ajutor medical calificat, precum şi cu aer condiţionat.
Şase ambarcaţiuni încadrate de pompieri scafandri asigură intervenţia de urgenţă în Tomis, Siutghiol, Eforie Nord, Costineşti, Saturn şi Techirghiol.
Doroftei bate valurile
Pugilistul român Leonard Doroftei a venit și el la mare pentru câteva zile de relaxare, dar vremea nu prea a ținut cu el, așa că s-a mulțumit cu o plimbare pe faleză și câteva poze cu fanii. Se pare că relaxarea îi priește, pentru că acesta are de gând să mai vină pe litoralul nostru.
„Am venit pentru o săptămână să mă mai relaxez puțin. Am luat o pauză de la muncă, mă întorc și apoi o să mai revin pe plajă pentru câteva zile”, a declarat, pentru Libertatea, campionul mondial la categoria semiușoară. Și pentru că sportul nu-i iese din sânge niciodată, campionul s-a pus pe o alergare ușoară, după ce s-a despărțit de noi.
Citește și: E oficial! Mămicile vor primi 2.500 de lei. Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor