Discotecă pe terenul instituţiei

Institutul de Cercetări Hidrotehnice s-a transformat, după 1999, în Institutul pentru Cercetarea Mediului. Lucrurile au mers bine o perioadă, dar situaţia s-a schimbat din anul 2009, când institutul a fost reorganizat.
“Între 2009 şi 2010, toate instalaţiile şi pompele, tot ce era metalic, inclusiv caloriferele din aceste incinte, au fost vândute la fier vechi. Este vorba despre câteva sute de tone de metal. Banii nu se regăsesc în contabilitatea institutului. Între timp, pe o parte din teren s-au construit clădiri aparţinând unor instituţii străine, unele chiar particulare, mai precis discoteci”, ne-a mai spus vicepreşedintele sindicatului.
După anul 2010, instituţia şi-a revenit financiar, zic sindicaliştii. Numai că… terenul de 2,5 hectare va dispărea din acte, odată cu desfiinţarea INCDPM, conform proiectului guvernamental, iar valoarea lui este de circa 10 milioane de euro.
Ne doare că ni se spune stop în momentul în care lucrurile începuseră să meargă bine din nou. Când vor fi inundaţii, să ştiţi că am dispărut noi, hidrotehniştii!”, a mai declarat Sergiu Săndică.

«Ne desfiinţează când războiul de la Dunăre prezintă mari riscuri de mediu

Sindicaliştii de la Institutul de Mediu susţin că acum, mai mult ca oricând, e nevoie de hidrotehnişti în România: “În contextul geopolitic actual, în care în vecinătatea Deltei Dunării şi a Mării Negre se desfăşoară de câteva luni un conflict armat cu consecinţe importante din punct de vedere al riscurilor de mediu, se propune desfiinţarea unui institut care ar putea face faţă problemelor complexe de mediu. Este cel puţin ciudat că ne desfiinţează acum”, a explicat Sergiu Săndică.
Care e explicaţia Guvernului
“Actul normativ a fost adoptat de Guvern, în condiţiile în care raportul de control şi decizia Curţii de Conturi emisă în 2014, ca urmare a acţiunii de control desfăşurate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, menţionează o serie de deficienţe privind situaţiile şi raportările financiare. Decizia este de natură să eficientizeze activitatea de cercetare-dezvoltare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
 

Urmărește-ne pe Google News