Clanurile interlope al Cordunenilor, al celebrului Ioan Clămparu, cel care a terorizat Spania, și cel al Sportivilor sunt suspectate de conducerea Administrației Națională a Penitenciarelor (ANP) de faptul că au fost în spatele răscoalei deținuților din luna iulie. Motivul ar sta, așa cum ne-au precizat surse din cadrul ANP, în faptul că liderilor mafiei li s-ar fi anulat anumite privilegii.

Pachetele, motiv de revoltă

Astfel, interlopii Ioan Clămparu și Adrian Corduneanu ar fi dorit să-și arate forța prin această rebeliune după ce conducerea penitenciarului din Iași a realizat mai multe controale inopinante în celulele acestora și al apropiaților lor. Mai mult, și pachetele pe care familiile le trimiteau pe numele altor deținuți erau strict verificate de gardieni. Lunar, fiecare deținut are voie să primească un singur pachet de la rude sau prieteni cu o greutate de 10 kilograme plus șase kilograme legume și fructe. Conform dezvăluirile foștilor deținuți, liderii din pușcării primesc lunar și câte 4-5 pachete care sunt trecute pe numele altor condamnați pentru a fenta regulamentul.

În aceste pachete primite de acasă se găsesc țigări, mâncare, haine, parfumuri etc. De altfel, Clămparu s-a și plâns într-o reclamație despre condițiile din detenție, acesta acționând în judecată Penitenciarul Iași.

Pe parcurs, la proteste au aderat și liderii Clanului Sportivilor care acționează în București, o mare parte dintre capii acestora fiin întemnițați la Giurgiu. Acolo s-au desfășurat lupte corp la corp îmtre gardieni și deținuți, care sunt acum anchetate de Parchetul Judecătoriei Giurgiu.

De altfel, după proteste, aceștia au și fost mutați în alte închisori: Clămparu la Aiud, județul Alba, iar Corduneanu la Arad.

Adrian Corduneanu

Legături de interlopi și după gratii

Între 10 și 20 iulie, zeci de condamnați nu au mai respectat programul din închisoare, s-au bătut cu gardienii și s-au urcat pe acoperișul penitenciarelor pentru a protesta pentru condițiile de viață din pușcării. Mai mult, sute de deținuți au refuzat hrana oferită de la cantina, tot în semn de protest.

O mare din penitenciarele unde au fost înregistrate prosteste în iulie sunt conduse, în ceea ce privește organizarea internă a condamnaților, de oameni apropiați ai Cordunenilor (Iași, Brăila, Vaslui, Galați, Tulcea), Clămparu (Botoșani, Iași, Bistrița) și al Sportivilor (Giurgiu).

În urma acestor acțiuni de protest, Claudiu Bejan a fost înlocuit de la conducerea ANP, iar în locul său a fost numit Marius Vulpe, comandatul Penitenciarului Iași, acolo unde se aflau cazați Ioan Clămparu și Adrian Corduneanu.

Adrian Corduneanu a fost condamnat la trei ani de închisoare într-un dosar de șantaj, sentința nu este definitivă. Interlopul se află în arest preventiv într-un alt dosar deschis în luna aprilie.

Ioan Clămparu execută o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru proxenetism. El mai are o condamnare de 20 de ani primită în Spania pentru aceleași infracțiuni

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News