Fumatorii vor trebui să fie foarte atenți unde își aprind țigările. Curtea Constitutională a dat aviz pozitiv legii care interzice fumatul în locurile publice, indiferent dacă spațiul este închis sau deschis. Legea se va afla de acum pe biroul președintelui Klaus Iohannis iar în cazul ratificării, va produce efecte în 45 de zile.
“Din unghi de abordare psiho-sociologic, fumatul este ceea ce se numește comportament învățat. El nu îi este omului natural și nici nu reprezintă o necesitate pentru vreo funcție organică. Fumatul este deprins prin ceea ce noi psihologii numim contagiune socială, adică e un obicei cu care te “infectezi văzându-l pe cel de lângă tine că îl practică. Orice copil sau adolescent începe să fumeze nu din proprie nevoie ci pentru că cei din jurul lui o fac. Omul este singura vietate din arborele vieții care bagă în mod conștient în organism, ceea ce organismul se chinuie apoi să elimine, mă refer aici atât la nicotină, cofeină, cât și la plante halucinogene sau stupefiante. Fiziologia omului nu a fost proiectată natural să consume așa ceva. E la fel de natural ca și cum ai bea motorina. O să râdeți, dar dacă unii lideri de opinie s-ar apuca de azi să bea zilnic un paharel de motorină (nu faceți asta acasă), după o vreme, multă lume va face asta prin contagiune, deși acum pare de neacceptat. Așa s-a întâmplat anul trecut cu găleata de apă cu gheață turnată în cap de mai marii lumii: Bill Gates, Mark Zuckerberg, George Bush și alții. Deși un obicei cam tâmp (între noi fie vorba) el a fost preluat imediat de tot mapamondul”, susținepsihologul.
Ziarul Libertatea a lansat o controversă psihologică în legatură cu viciul reprezentat de fumat. Oare dacă îl interzici reușesti să îl reduci sau îl promovezi pasiv și mai mult? Să nu uitam că în Statele Unite ale Americii între 1920 -1933 a avut loc Marea Prohibitie în care alcoolul a fost interzis de la vânzare și consum însă în acea perioadă consumul și vânzările de contrabandă ale alcoolului au crescut. A avut așadar efect invers celui scontat.
“Interzicerea fumatului în cluburi, baruri și restaurante va avea trei tipuri de efecte. Primul este criteriul fizic: plămanii fumătorilor și în special ai nerfumătorilor vor conține mai puțin fum. Lucru foarte benefic având în vedere că fostul fotbalist Dănuț Lupu, fumător înrăit, este astazi internat în spital și medicii afirmă ca mai are functională doar o jumatate de plămân. Al doilea efect imediat al legii este cel financiar. Deținătorii localurilor publice ar putea avea încasari mai mici pentru că unii clienți se vor duce acasă la o țigară și nu la club. Partea bună este ca fumătorul ar putea rămâne la final de luna cu mai mulți bani în buzunar dacă legea îl descurajează să fumeze prin limitarea la extrem a spațiilor de fumat. Umblă o vorba printre fumători, conform careia, dacă te lași de fumat nu reușești să pui de-o parte banii economisiți. Ideea necesită puțină analiză! Fumatul presupune o cheltuială ciclică, adica luna de luna dai o anume sumă pe țigări. Dacă renunți la fumat și vrei să economisești cu adevarat, îți vând un mic pont psihologic: investeste banii de țigări tot într-o cheltuială ciclică, de exemplu, o rată la o casă, la o mașină etc. În timp, când mașina sau casa vor fi ale tale, vei spune : ăștia au fost banii mei de țigari!”, a mai adaugat specialistul.
Mare atenție la neatenție. În cazul în care veți fi surprins fumând în public, amenda contravențională poate merge până la 5000 de lei.
“Al treilea tip de efect al legii este cel psihologic. Deși interzicerea unui privilegiu poate conduce la creșterea frecvenței sale, nu este cazul aici. Legea nu interzice total vânzarea țigaretelor (atunci ar fi fost valabil) ci doar limitează spațiile în care se poate fuma. Fumatorul înrăit sigur își va continua obiceiul vicios la el acasă, dar mulți copii, adolescenți sau adulți nefumatori nu vor mai lua atât de usor contact cu acest obicei. În opinia mea e cel mai bun efect al legii. Mulți nefumători nu se vor apuca niciodata de fumat tocmai pentru că nu îi mai văd pe cei care fumează. Odata ce te-ai apucat, e greu să te lași. Nu mulți știu că Sigmund Freud (de la care și eu am învățat indirect atât de multe) a murit din cauza unui cancer bucal cauzat de fumatul excesiv de trabuc și pipă”, a conchis Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!