• Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a explicat pentru publicul Libertatea care sunt cele trei măsuri suplimentare, mai dure, cerute de Comisia Europeană României, pentru a reduce deficitul bugetar.
  • Boloș a vorbit și despre propunerea Ministerului de Finanțe pentru planul – cu trei praguri – de impozitarea a IMM-urilor. „Mai corect decât varianta Comisiei Europene”, susține ministrul.

„Baza de calcul pentru taxa de 1% presupune că din cifra de afaceri să se elimine partea de investiții pe care le realizează companiile pentru a proteja politica investițională. Ar fi o tâmpenie să impozităm ceea ce investesc. Trebuie să ne gândim că în cifra de afaceri se găsesc, prin intermediul indirect al costurilor, investițiile. Cifra de afaceri este suma produsului dintre cantități și prețul de vânzare. Prețul de vânzare are două componente: de cost total și rata profitului. Costul total are, la rândul lui, costul direct și costul indirect. În costurile directe se regăsesc costurile de investiții care îmbracă forma costurilor cu amortizarea. Ar fi nedrept să punem taxă pe cei care investesc. Ar fi o măsură prohibitivă”, a explicat ministrul de Finanțe pentru Libertatea.

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri urmeză să se aplice doar acelor multinaționale care nu plătesc impozitul pe profit de 16%.

Ce se întâmplă cu cota de TVA pentru HORECA? Lucrurile se schimbă radical din 2025, după alegeri

În negocierile din Coaliție s-a stabilit să existe o singură cotă de TVA de 5% pentru vânzarea de cărți și manuale școlare. 

Toate serviciile sau produsele care beneficiau de cota de 5% vor avea de anul viitor o cotă de 9%, a precizat ministrul de finanțe. În această cotă de 9% se va regăsi și vânzarea de locuințe cu o valoare sub 120.000 de euro.

„Cota de TVA de 9% rămâne și pentru restaurante, hoteluri și catering. Era discuția dacă HORECA se duce din 9% în 19%. Rămâne la 9%, aceasta este decizia Coaliției, nu este decizia Ministerului de Finanțe. Vânzarea de proteze rămâne tot la 9%. La 9% TVA rămân și alimentele și medicamentele”, a subliniat ministrul pentru Libertatea.

Situația se poate schimba însă după alegerile din 2024. Marcel Boloș a dezvăluit că reprezentanții Comisiei Europene au cerut ca de la 1 ianuarie 2025 să existe o singură cotă de TVA, de 19%, conform raportului realizat de Banca Mondială.

Impozit pe venit pentru IT, plata CASS pentru industria alimentară, construcții, agricultură

„În zona IT, pentru cei care câștigă peste 10.000 de lei se aplică o cotă de impozit pe venit de 10%. Impozitul se plătește între diferența între venit și 10.000 de lei. La un venit de 25.000 de lei, se scad 10.000 de lei, apoi scazi contribuțiile sociale și impozitul pe venit va fi de 900 și ceva de lei”, explică Boloș măsurile propuse.

„Toți angajații din industria alimentară, construcții și agricultură vor plăti CASS”, a mai spus Marcel Boloș.

În privința impozitării cu 0,3% a imobilelor de lux și a autoturismelor cu o valoare peste 75.000 de euro, taxa se aplică doar dacă pentru acele bunuri nu există un credit.

Toate măsurile prezentate de ministrul de finanțe vor trebui aprobate de Biroul Politic Național al PNL și de Coaliția de guvernare și trebuie să aibă avizul final din partea Comisiei Europene. 

Urmărește-ne pe Google News