Aleşii din Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor au avizat favorabil o propunere de modificare a Legii Educaţiei, care prevede că elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal îşi vor desfăşura cursurile doar dimineaţa.
“Schimbarea are ca scop maximizarea randamentului elevilor, de la toate ciclurile de învăţământ. Demersul se bazează pe opinia îndreptăţită a specialiştilor în domeniu, care susţin că elevii dau cel mai bun randament în intervalul orar 8.00-13.00”, a argumentat parlamentarul liberal Maria Grecea, iniţiatorul actului normativ.
Problema: lipsa spaţiilor
Aceasta spune că vine astfel în întâmpinarea elevilor, profesorilor, dar şi a părinţilor, care au cerut deja Ministerului Educaţiei acest lucru.
“Dacă legea va trece, părinţii scapă de grija copiilor lăsaţi nesupravegheaţi în prima parte a zilei. În plus, pentru cei care învaţă după-amiaza nu există suficient timp pentru teme”, a subliniat deputatul liberal. Realitatea din teren însă contrazice planurile parlamentarului. Lipsa spaţiilor în şcoli este chiar şi în prezent o mare problemă. De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare.
“Degeaba se dezbat ori se aprobă astfel de legi care în România nu pot fi aplicate. Nici acum, nici în următoarea perioadă. Ce facem cu şcolile care nu au spaţii să ţină toate cursurile dimineaţa?! Le amendăm?! E ridicol! Elevii învaţă în ture, tocmai pentru că cele mai multe unităţi de învăţământ au spaţii restrânse, iar cele câteva sute de elevi cât învaţă, în medie, într-o şcoală nu ar încăpea simultan. Asta ca să nu mai vorbim şi de numărul profesorilor…”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Educaţiei.