Vecinii noștri de la sud au început cu un produs de bază „Mare și Soare”, iar noi încă mai suntem la stadiul de „Nisip în ochi și alge-n mare”. Despre cum s-au dezvoltat grecii și ce lecții avem noi de învățat de la ei, Libertatea le-a discutat, în exclusivitate, cu secretarul general (echivalentul secretarului de stat din ministerele noastre) al Organizației Naționale de Turism din Grecia (ONTG), Dimitris Trifonopoulos (foto).
„Noi dezvoltăm turismul încă de când s-a terminat Al Doilea Război Mondial, iar asta înseamnă că noi avem o industrie destul de matură. Pe lângă aceasta, ministerul Turismului și ONTG ajută hotelierii și oamenii din turism să ajungă la târguri și expoziții în întreaga lume pentru a promova ce avem noi de oferit ca țară”, ne-a declarat acesta.
Bineînțeles, totul la greci a început cu un produs de bază, „Mare și Soare”, dar acum, au ajuns să promoveze absolut aproape toate tipurile de produse turistice, de la schi până la turismul ecumenic. „Promovăm tot ce simțim că poate atrage turiști în țară. Țintim toate grupele de turiști, dar mai ales pe cei bătrâni din categoria 65+ care au devenit o grupă turistică foarte mare la nivel mondial”, a mai spus Trifonopoulos.
Pe lângă destinațiile foarte cunoscute precum Santorini, Mikonos sau Creta, grecii au început să își scoată la înaintare și insulele mai puțin cunoscute dar și partea continentală precum Sparta sau Castoria.
Spre deosebire de România care are relief și geografie ce-i permite să facă turism 365 de zile din 365, grecii au fost nevoiți să se adapteze și să își dezvolte permanent oferta. Așa se face că în prezent, au decis ca sezonul turistic la ei să crească de la 180 de zile la 220 de zile pentru a atrage și mai mulți turiști. Iar numărul acestora nu este deloc de ignorat, astfel că planul este să ajungă să facă turism pe durata întregului an. „Vrem să facem acest lucru să se întâmple în următorii ani, poate chiar doi-trei, mai ales că în 2015 am avut peste 26 de milioane de turisți, acesta fiind un record pentru noi. Pentru acest an, preconizăm că vom avea încă un an record și vom depăși 27,5 milioane de vizitatori”, a mai spus secretarul general al ONTG.
Ca și o comparație, asta înseamnă aproape de 3 ori populația Greciei care nu numără decât 10 milioane de locuitori. Spre deosebire de români, care nu au cele mai ieftine oferte din regiune, fie că vorbim despre turiști interni sau externi, Grecia are ca strategie și țintirea unor oferte cu margini minimale de profit pentru că au învățat că și așa se pot atrage turiștii. Potrivit autorităților grecești, în 2015, au avut 540.000 de turiști români, iar pentru 2016 preconizează o creștere de 20%, adică undeva la 650.000 de vizitatori de la noi din țară.
Problemele nu i-au împiedicat să facă turism
În ciuda faptului Brexitului, britanicii care sunt al doilea mare poporul care vizitează Grecia au fost atrași în număr și mai mare. De asemenea, problema refugiaților, care nu este o problemă a Greciei, ci a Europei, a fost rezolvată. „Am creat centre de identificare pentru ei pentru că sunt oameni care au suferit de pe urma războaielor și după acesta i-am lăsat să meargă în țările în care doreau să ajungă”, a mai spus Trifanopoulos.
De când a început acest război mediat cu refugiații grecii au organizat aproape 120 de excursii cu presa pentru a demonstra lumii că problema refugiaților s-a rezolvat, iar turiștii nu ar trebui să mai fie speriați de așa ceva.
Turiștii „cu repetiție” aduc profitul
„Toți cei din industria noastră turistică au înțeles că trebuie să oferi produsul potrivit, turistului potrivit la un preț potrivit, lucru care este cel mai important. Din acest motiv, considerăm că este foarte important să adoptăm această strategie pentru a face din vizitatori, turiști cu repetiție”, a mai spus șeful ONTG. Potrivit lui, dacă vizitatorul se va simți bine la tine și va ști că a și cheltuit puțin va veni și anul viitor la tine pentru a-și petrece vacanța.
Prima oară când a venit în România a fost uimit de frumusețea României, spunând că românii sunt la fel de promitori ca și grecii, dar pentru a avea succes în turism, noi va trebui să identificăm produsele pe care le putem oferi turiștilor la prețul potrivit, printr-o promovare eficientă. „În Grecia, noi investim foarte mult în promovarea prin social media, dar și în presa scrisă pentru că acesta două medii de promovare se adresează unor categorii total diferite de turiști. Iar voi când aveți o țară atât de frumoasă și cu atât de mult potențial, trebuie doar să găsiți modalitatea ideală de a o arăta lumii. O astfel de strategie nu se construiește de la o zi la alta, mai ales dacă vreți să fie eficientă”, a mai spus oficialul turismului grecesc.
Cum s-au dezvoltat grecii
Grecia a avut ani la rândul doar 12 milioane de turiști pe an, dar după ce au găsit strategia de promovare corectă numărul a început să crească, astfel că, până în 2020, aceștia speră să atragă 35 de milioane de turiști.
Investițiile grecilor s-au axat foarte mult în ultimii ani pe porturi și aeroporturi, pentru că acestea sunt intrarile principale în țară. La noi, încă mai suntem ocoliți de marile linii de croazieră pentru că nu avem nici un port în care turiștii să vină.
Turismul reprezintă mai bine de 20% din PIB țării, iar unul din două joburi care au fost create în ultimele șase luni a fost în turism, iar asta arată cât de important este întreg sectorul pentru ei, mai spune reprezentantul ONTG.