Proiectul, cu o valoare totală de 4,5 milioane de euro, a primit toate avizele necesare, după ce a trecut de trei ori prin filtrele comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii, iar documentaţia urmează să fie depusă pentru a obţine finanţarea necesară, adică bani de la UE.

“Ne-am propus să realizăm acest proiect din dorinţa de a salva patrimoniul cultural şi de a-l pune în valoare. A fost un parcurs greu. Am implicat arhitecţi, arheologi, profesori universitari – practic, pe toţi cei care au desfăşurat săpături arheologice de cercetare sistematică, în decursul anilor, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Un an a durat avizarea. E adevărat că s-au schimbat şi miniştrii foarte des şi a trebuit să o luăm de la capăt, dar, într-un final, am reuşit să obţinem acest aviz, care este extrem de important. Trebuie spus că acesta este primul proiect din România de o asemenea anvergură. S-au mai făcut restaurări, conservări de cetăţi, castele sau alt gen de monumente istorice, dar pentru prima dată în ţara noastră avem un proiect complex de restaurare, conservare şi reconstrucţie a unui sit arheologic”, ne-a declarat Liliana Ţolaş, directorul muzeului din Deva.

Aşa arată acum situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa din judeţul Hunedoara. Ruinele fostei capitale a Daciei romane au atras anul trecut 90.000 de vizitatori, iar iniţiatorii proietului de reconstrucţie cred că numărul acestora va creşte la un milion, după finalizarea lucrărilor:

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Lucrările vor dura patru ani

Se estimează că lucrările vor fi demarate în primăvara lui 2017 şi se vor întinde pe patru ani. În primii doi ani, specialiştii vor restaura şi conserva, rând pe rând, vestigiile dezvelite acolo, reconstrucţia Amfiteatrului şi a Forului roman urmând să aibă loc în etapa a doua a proiectului, respectiv în ceilalţi doi ani. Când totul va fi gata, Amfiteatrul va găzdui evenimente de operă în aer liber, la care vor putea participa cam 5.000 de oameni.

“Va fi un proces complex şi dificil, pentru că în acest sit arheologic nu s-a mai făcut nimic de când au fost descoperite şi aduse la lumină artefactele. La final, acest amfiteatru se va putea compara cu cele de epocă romană din Italia, Croaţia sau Serbia şi va putea găzdui evenimente culturale de nivel european”, a mai explicat Liliana Ţolaş.

Amfiteatrul va avea o capacitate de 5.000 de oameni şi “se va putea compara cu cele de epocă romană din Italia, Croaţia sau Serbia şi va putea găzdui evenimente culturale de nivel european”, ne-a declarat Liliana Ţolaş, directorul la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva:

Forul va arăta exact ca acum 2.000 de ani, după recontrucție. Ambițiosul proiect de restaurare a cetății, pus la punct de specialiștii de la muzeul din Deva, are o valoare totală de 4,5 milioane de euro și va fi demarat în primăvara anului viitor

Numărul de turişti va creşte la un milion pe an

Reprezentanţii muzeului din Deva cred că, odată finalizată această investiţie importantă, Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi vizitată anual de un milion de turişti. Anul trecut, circa 90.000 de oameni au ajuns în fosta capitală a Daciei romane din Hunedoara, cetatea situându-se pe locul doi, după Castelul Corvinilor, la numărul de turişti.

“Din ceea ce am discutat cu specialiştii, chiar din primele luni în care echipele de arheologi şi arhitecţi se vor apuca efectiv de lucru, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa afluxul de turişti va creşte. Şi asta pentru că vizitatorii vor avea ocazia să vadă cu ochii lor cum se reconstruieşte un amfiteatru roman. Eu cred că, la finalul acestui proiect, numărul de turişti care vor ajunge la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi de aproximativ un milion pe an. Nu este o cifră hazardată, pentru că va fi singurul monument din România de o asemenea importanţă istorică reconstruit”, susţine şefa de la muzeul din Deva.

Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa e în apropiere

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată între anii 108-110, după cucerirea Daciei de către împăratul Traian.

Complexul arheologic, declarat sit de importanţă naţională excepţională, face parte din prima Rută Culturală din România certificată de Consiliul Europei. Mii de turişti din toată ţara, dar şi din străinătate vin să descopere ruinele oraşului antic din comuna hunedoreană Sarmizegetusa, cu vestigiile şi artefactele rămase de acum 2.000 de ani. În apropiere se află şi Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, fondat în anul 1924, care adăposteşte obiecte recuperate în cursul cercetărilor arheologice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News