Dascăli, dar nu şi pentru rude

Conform aceluiaşi document, cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora, trebuie să le asigure egaliatea de şanse, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritul fiecăruia.
În premieră, cadrelor didactice li se interzice să le predea propriilor copii sau rudelor de până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care profesorul respectiv este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea şcolară în care lucrează.
Cea mai contestată din măsuri e însă aceea care le interzice profesorilor să facă meditaţii cu elevii din clasele şi, respectiv, şcolile unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor “avantaje materiale sau financiare”.
“Este nevoie de acest cod de etică al profesorilor, cum e nevoie şi de un cod de etică al părinţilor. Dar nu înţeleg de ce, atâta vreme cât pot decide la ce medic apelez contra cost, să nu apelez la profesorul care doresc să facă pregătire suplimentară împreună cu copilul meu. Sigur, dacă nu vine ca un gest forţat, impus de profesorul respectiv”, a declarat, pentru Libertatea, Mihaela Guna, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
În schimb, profesorul Ştefan Vlaston (foto), reprezentantul Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER din România, consideră că, la fel ca în cazul profesorilor care le predau propriilor copii o anumită materie, asupra celor care-şi meditează propriii elevi, fie ei din clasă sau din şcoală, există aceeaşi suspiciune că nu-l vor nota corect pe elevul pe care-l meditează.
Dascălul care a predat zeci de ani matematica ne-a povestit că s-a aflat el însuşi în situaţia de a o avea ca elevă pe fiica sa, pentru câteva luni, şi nu a fost prea plăcut, aşa că, la cererea micuţei, care se săturase să mai fie privită suspicios de colegi că ar primi note “pe pile”, a transferat- o la o altă şcoală.
“Foarte mulţi profesori îi ameţesc cu note bune pe părinţii care- i angajează să le mediteze copiii, când de fapt cei mici sunt complet nepregătiţi. Au fost situaţii în care cadrele didactice s-au lăcomit într-atât încât nu mai predau nici ce era în programă, chemau copiii în grupuri la meditaţii”, ne-a dezvăluit profesorul.

Există şi pedepse, dar foarte neclare

Pentru profesorii, învăţătorii sau educatorii care vor încălca aceste reguli, legea nu prevede amenzi, ca la circulaţie, ci sancţiuni mai grave, care merg, teoretic, de la excluderea din învăţământ şi pot ajunge, în cazurile grave de agresiune fizică, în justiţie.
Cine decide la ce pedepse se recurge şi pe baza a ce e foarte neclar. Iar sindicaliştii din Educaţie atrag atenţia că documentul aflat în lucru la minister trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni şi pentru părinţi şi elevi, astfel încât şi părinţii ori elevii care agresează verbal sau fizic un cadru didactic să fie sancţionaţi chiar şi cu excluderea elevului din şcoală sau cu plângere la Poliţie.

Nu-i mai interesează diploma de bacalaureat

A doua sesiune a bacalaureatului din acest an a adus în sălile de examen 60.000 de tineri. La o lună după încheierea primei sesiuni de bacalaureat din acest an, mulţi dintre restanţieri s-au prezentat la testul oral de limba română cel puţin la fel de nepregătiţi ca la prima sesiune, cei mai mulţi punându-şi speranţele în noroc.
La a doua sesiune de Bac, mulţi elevi au venit la fel de nepregătiţi ca şi la prima
Aşa se explică faptul că mulţi dintre ei nu au putut spune la ieşirea din exament nici măcar ce subiect le-a picat. Iar săptămâna viitoare, aceiaşi elevi vor intra în focul examenelor scrise! La această sesiune de bacalaureat s-au înscris cu 25.000 de elevi mai puţin decât anul trecut.
În Capitală, de exemplu, s-au înscris 7.400 de elevi, în condiţiile în care în vară au picat aceste examene 7.600 de absolvenţi. Au fost însă şi tineri care nici măcar nu s-au înscris la examen în sesiunea din vară.

Abecedar digital cu vocea actriţei Stela Popescu

Celebra actriţă Stela Popescu este vocea magică a abecedarului digital pentru clasa I produs de editura Litera.
“Am observat că vocea mea le place copiilor, aşa că am acceptat cu plăcere să fac parte din acest proiect minunat. Însă în ziua de azi nu doar elevii, ci şi profesorii trebuie să înveţe, asfel încât să-i poată ajuta pe copii”, a declarat, ieri, îndrăgita actriţă, la evenimentul de lansare a noului abecedar.
Stela Popescu, actriţa care a încântat generaţii la rând cu talentul ei, speră să-i facă pe micuţii care abia deprind tainele comunicării să înveţe cu drag limba română, pe baza CD-urilor lecturate de ea
Din nefericire însă, nu se ştie încă dacă şcolarii vor putea folosi sau nu aceste manuale. Din 15 august, cadrele didactice ar fi trebuit să poată accesa platforma www.manuale.edu.ro şi să selecteze materialul didactic pe care doresc să-l utilizeze în fiecare şcoală, însă deocamdată site-ul administrat de Ministerului Educaţiei (MEN) este nefuncţional. Singurul mesaj care apare când îl accesezi este: “pagină în construcţie”.

Când situaţia se va limpezi şi în cazul în care se va număra printre manualele alese, abecedarul format din tr-o carte şi un CD va fi achiziţionat de către MEN la preţul de 5 lei. Pentru părinţi, costul va fi altul însă, deocamdată, acesta nu a fost dezvăluit. (Adrian Văduva)

Urmărește-ne pe Google News