Silviu Apostol deține o firmă de transport în Iași, dar perioada aglomerată, în care există multe solicitări pentru închirierea unor microbuze sau autocare, l-a determinat să nu poată onora comanda de transport venită din partea Palatului Copiilor din Iași.

Patronul ne-a declarat, în exclusivitate, că autocarul în care erau elevii și profesorii de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă și de la Palatul Copiilor, componenți ai ansamblului folcloric HORA, era cel mai prost din Iași. Astfel, cei care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internațional de folclor al copiilor, având încă din start viața pusă în pericol.

”Forțat de împrejurări, fiind o perioadă aglomerată, nu am putut să onorez această comandă. Am încercat să le fac rost de un autocar de la firme din Botoșani și Suceava, însă nu am găsit. Așa s-a ajuns la alegerea celui mai prost autocar din Iași”, spune Silviu Apostol.

”Personal am văzut aceast autocar, de fapt acest cazan pe patru roti, pentru că asta era, acum 3 săptămâni, într-o curte, mai mult abandonat decât în stare de funcționare”, ne-a mai declarat Silviu Apostol.

Vizibil îndurerat în urma accidentului în care și-a pierdut un prieten, profesorul Cătălin Pop, care i-a fost coleg de facultate și pe care îl văzuse ultima data acum două săptămâni în cadrul unei întâlniri cu foștii colegi, Silviu Apostol a ținut să sublinieze că acest tragic accident putea să fie evitat dacă legea nu era atât de permisivă.

”Legea este foarte permisivă cu astfel de firme și cu astfel de mașini, cazane pe patru roti. Printre cei morți sau în acel autocar putea să fie și copilul meu. Este nevoie de controale mult mai aspre și de legi mult mai dure, astfel încât să nu se ajungă la astfel de improvizații, cu scaune montane în plus, practici de care știu, dar pe care nu le-am agreat niciodată”, a mai spus managerul firmei de transport care primise solicitare pentru drumul până la Arad pentru 30 de persoane.

”Am auzit și eu că nu se știe exact care era numărul de persoane din autocar. Eu am primit solicitare pentru 30 de persoane, dar, cum v-am spus, nu am putut să o onorez. Totuși, nu mă consider norocos că nu am efectuat transportul și că nu a fost o mașina de-a mea implicate, ci ghinionist. Am pierdut un prieten, pe Cătălin Pop, care era un om extraordinar, un om deosebit, dedicat și implicat în totalitate în ceea ce făcea. Dumnezeu să-l ierte!”, a mai spus acesta.

Un autocar în care se aflau aproximativ 30 de persoane, majoritatea copii, a fost implicat într-un accident vineri, în localitatea Perșani, între Brașov și Făgăraș, patru persoane decedând și alte 26 fiind rănite, dintre care 14 fiind în stare gravă.

Pe lângă profesorul Cătălin Pop, 42 de ani, care era vărul Laurei Cosoi, în accident și-au mai pierdut viața șoferii Ilie Cojocaru, 58 de ani și Andrei Popa (42 de ani) și tânărul elev al Colegiului Național de Artă Octav Băncilă, Cosmin Teodor Manoilă. Profesorul mort în accident era în autocar împreună cu fiica sa de 14 ani, care a fost rănită. Soția bărbatului, a aflat vestea chiar de la copilă.

Din primele verificari s-a constat ca în interiorul autocarului erau montate 29 de scaune, desi autovehiculul avea înscris în certificatul de înmatriculare doar 25 de locuri.

Citește și: Victimele accidentului de autocar din Brașov au fost comemorate la Iași | GALERIE FOTO

Silviu Enache, unul dintre elevii care se afla în autocar în momentul accidentului, a povestit că a văzut manevra șoferelui de a încerca să evite coliziunea înainte de a intra în parapet.

„Ne-am oprit. Apoi am continuat drumul. Totul era în regulă, şi când să coborâm acea vale, totul a scăpat de sub control. Am văzut că domnul şofer a încercat să tragă frâna de motor, după a tras cu disperare frâna si a intrat direct în parapet. Eram pe scaune. Cand s-a produs accidentul, am ieşit toți pe geam, sub autocar”, a spus tânărul.

Un număr de 12 copii au fost internați la Spitalul Clinic de Copii Brașov. Doi dintre aceștia sunt în investigații neurologice, iar ceilalți 10 sunt în afara oricărui pericol, dar rămân în spital pentru monitorizare.

Ioan Vasile Peri, organizator Festival de Folclor din Arad este șocat de tragedia petrecută pe DN1 cu grupul pe care îl aștepta la evenimentul său.

”Urma să ajungă în cursul zilei de astăzi, mâine aveau niște activități de socializare și dans. În jurul orei 12.00, am vorbit cu conducătorul grupului, profesorul Cătălin Pop, care spunea că au ieșit din Brașov și că se îndreaptă spre Făgăraș. I-am sugerat să urce pe porțiunile de autostradă date în folosință, până la Arad, și să vină încet pentru că nu suntem contratimp. Ne-am salutat și apoi am auzit… Eu chiar l-am întrebat: câți sunteți, să știu să mă ocup de cazare: 30, mi-a răspuns. L-am sunat apoi și nu a mai răspuns. E dureros, mi-e prieten”, a spus Ioan Vasile Peri.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş au deschis dosar penal în cazul accidentului rutier petrecut astăzi în Perșani. Dosarul a fost preluat apoi de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, la faţa locului fiind deja o echipă mixtă formată din poliţişti şi criminalişti coordonaţi de un procuror, a informat instituția. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat pe Facebook, în urma tragediei petrecute în județul Brașov.

”Am aflat cu tristețe despre accidentul petrecut pe drumul între Brașov și Făgăraș. Sper în însănătoșirea grabnică a tuturor celor răniți și îmi exprim sincere condoleanțe pentru familiile celor care au pierit”, a scris președintele.

Urmărește-ne pe Google News