Blocul aflat la doi pași de stația de metrou Eroilor a fost grav afectat după ce o echipă de muncitori a perforat aiurea o casetă din beton pentru drenarea apei și, astfel, subteranul a fost inundat și pământul s-a tasat. Blocul, unul destul de vechi, s-a înclinat periculos după ce solul a cedat, iar specialiștii – care nu au mai garantat siguranța celor 15 locatari -, au luat decizia evacuării imediate. De atunci a trecut mai bine de o lună și jumătate, perioadă care include vreo două termene, firește depășite, în care oamenii ar fi trebuit să se întoarcă la casele lor. Blocul – ce ar fi putut deveni o țintă pentru hoți -, nu numai că a rămas tot nelocuit, dar între timp a fost transformat într-o veritabilă fortăreață. Intrarea principală este păzită, zi și noapte, de echipaje de jandarmi care-i dublează pe pazncii firmei postați și ei la ușa blocului, iar intrarea în imobil – oricum înconjurat de gardurile metalice ale șantierului -, se face doar după verificări minuțioase.
”Imobilul e păzit 24 de ore din 24 de ore de jandarmi și de pazncii unei firme. La fiecare oră, polițiștii își fac rondul și trec și ei pe la bloc. Nimeni nu intră acolo de capul lui. Chiar și cei care locuiesc în bloc trebuie să se legitimeze și sunt trecuți într-un catastif. Nume, prenume, serie de buletin. Intrarea în apartamente se face doar cu însoțitor, fie de la Poliție, fie de la Jandarmerie, iar dacă proprietarul vrea să ia ceva din casa lui trebuie să arate despre ce lucruri e vorba și se va face un proces verbal. Asta pentru că au existat cazuri în care s-au relcamat niște furturi” ne-au dezvăluit unii dintre angajații care au în grijă șantierul de la viitoarea stație de metrou Eroilor.
Unii dintre locatarii evacuați s-au mutat, de nevoie, la rude și la prieteni, iar alții stau la un hotel din București pe cheltuiala constructorului. Încă nu se știe cât va dura această situație pentru că, chiar dacă nivelu apei din subteran a mai scăzut, imobilul nu este considerat a fi sigur.
”Apa s-a mai retras, iar înclinarea blocului e de vreo doi centimetri. Nimeni nu-și asumă responsabilitatea să-i mute din nou pe oameni în casele lor”, au adăugat aceleași surse.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro