Pădurea le-a fost casă cercetaşilor
De la încălziri uşoare, exerciţii banale executate în grup, de regulă în zorii zilei, după indicaţiile instructorilor, copiii au trecut la tactici militare destul de complexe de supravieţuire aplicate în teren ostil.
Cum în desişul pădurii care le-a cam fost casă apa potabilă nu a fost uşor de găsit, “recruţii” au învăţat cum să filtreze apa atât de necesară supravieţuirii în astfel de situaţii critice.
Pentru ca eventualele raiduri ale inamicului nevăzut să nu-i surprindă, puştii şi-au construit, doar cu ce le-a oferit natura şi experienţa vânătorilor de munte, adăposturi săpate în pământ şi acoperite cu crengi de brad din care să poată supraveghea zona aflată în responsabilitatea lor.
Fireşte, ca orice militar care se respectă, cei 42 de “Rambo” în miniatură au traversat, cu tiroliana, zone foarte abrupte şi râuri de munte folosind corzi şi echipament de protecţie. Scenariul de pregătire care s-a întins gradat în ceea ce priveşte efortul pe durata unei săptămâni a imaginat şi coborâri în rapel pe funicular, căţărări pe versanţi, dar şi orientări în teren cu busole şi hărţi.
Au mărşăluit 10 km pe munte
Punctul de rezistenţă al pregătirii militare de care au avut parte cei 42 de puşti îndrăgostiţi de armată a fost, probabil, marşul de zece kilometri care a urmat un traseu montan deosebit de dificil. În ciuda căldurii, micii soldaţi şi-au îndeplinit misiunea şi, fără să lase pe nimeni în urmă, ca o echipă de luptători profesionişti, au ajuns, epuizaţi, la punctul terminus. Apă îmbuteliată, ceva de-ale gurii, dar şi îmbărbătările militarilor instructori au fost răsplata efortului uriaş depus.
“În Tabăra de Vară pentru Cerecetaşi, ajunsă la a noua ediţie, copiii au fost iniţiaţi în procedee de cercetare terestră şi de orientare în teren, în tehnici de alpinism şi de supravieţuire în condiţii de izolare. Fireşte, în timpul liber, au fost organizate competiţii sportive. La final, copiii au primit în dar uniformele militare pe care le-au folosit la pregătire”, ne-a declarat lt.col. Mihaela Iliescu.
În alte tabere devin cavaleri sau speologi şi uită de calculator
- Taberele tematice care îi ajută pe mulţi părinţi să îşi ţină micuţii departe de calculator şi televizor pe perioada verii sunt axate pe teme cum ar fi fotografie, dans, limbi străine, pictură, olărit sau teatru şi au ca scop descoperirea şi dezvoltarea abilităţilor personale ale copiilor. Într-o altă categorie intră şi taberele de aventură, care au la bază diverse sporturi.
- O tabără cu specific inedit este cea medievală, care se ţine anual la Fundata, Braşov. De când vin, puştii îşi iau în primire costumele de cavaleri şi domniţe, apoi învaţă să tragă cu arcul, să mânuiască spada, dar află detalii şi despre cultura veche şi scrierile din epoca medievală. Serile sunt pentru focuri de tabără, iar la finalul celor 6 zile, fiecare participant primeşte un blazon în cadrul unei ceremonii de învestire. Aventura micuţilor îi costă pe părinţi 1.550 de lei.
- La Predeal, o altă tabără de aventură include, pe lângă activităţile specifice, şi ocazia de a învăţa limba germană. Astfel, în timpul drumeţiilor către Cascada 7 Scări, Babele sau Sfinx, copiii vor discuta între ei şi cu instructorii doar în limba străină. Un astfel de pachet ce cuprinde şi cazare şi mese costă 1.200 de lei pentru şase zile.
- Pentru puştii care sunt atraşi de speologie, există în judeţul Cluj o tabără în care vor învăţa tot ce trebuie să ştie despre acest domeniu, vor face expediţii în Peştera Humpleu sau escaladă la castelul Liteni. Pentru o săptămână în acest loc, taxa este de 800 de lei.
- O altă tabără de aventură de la Buşteni, Prahova, asigură copiilor diferite ateliere de pictură, improvizaţie sau drumeţii, echitaţie, orientare turistică, mountainbike, escaladă şi tiroliană. Pentru o săptămână la munte, cu toate mesele şi cazarea asigurată, părinţii trebuie să achite câte 1.100 de lei pentru un copil.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro