Au muncit o viață în mină. S-au bucurat de fiecare rază de lumină, de fiecare gură de aer curat respirat la ieșirea din șut, după o tură istovitoare în care au scobit măruntaiele pământului. Pentru doi dintre minerii aflați în schimbul care a intrat azi dimineață în galeriile exploatării de la Uricani, acesta trebuia să fie ultimul șut. O ultimă confruntare cu soarta…Apoi, pensia…Unul dintre ei – Aurel Anghel -,  nu va mai putea să-și țină în mâinile muncite primul talon de pensie. A pierit în întunericul pământului, răpus de o explozie care a cutremurat întreaga galerie și i-a zdrobit trupul.

”Când a intrat în tură chiar spunea tuturor că abia așteaptă să fie pensionar. Era liniștit, chiar vesel, că după o viață muncită în subteran în care a văzut moartea de nenumărate ori va apuca să mănânce pensia. Uite că nu a fost așa…Era ultimul lui șut…Dacă chiulea, dacă se dădea lovit, acum trăia…”, ne-a dezvăluit unul dintre colegii lui Aurel.

Unul dintre cei patru răniți, și el la un  pas de pensionare

Tot la un pas de pensionare era și unul dintre cei patru mineri care au scăpat cu viață, dar cu răni foarte grave, în urma exploziei. Și el era, la rându-i, în fața ultimului schimb la capătul căruia putea să pună casca și felinarul în cui.

”Înainte de pensie, minerii urmau să treacă printr-o scurtă de perioadă de șomaj. Așa o cere ordonanța care prevede închiderea  minelor. Oamenii erau ca și pensionari după tura asta”, a spus aceeași sursă.

Minele s-au autodistrus, dar încă se lucrează în ele

De ce minele din Valea Jiului, aproape toate aflate în procedură de închidere, sunt atât de periculoase pentru mineri? De ce se produc explozii, de ce se surpă galeriile? Un personaj aflat în sistemul energetic vorbește despre nepăsare. Despre faptul că galeriile au fost lăsate pur și simplu în paragină, la voia timpului. Mine care la începutul anilor 90 primeau în galerii undeva la 90.000 de oameni, iar acum nu  numai că nu mai e loc decât pentru câteva mii, dar alea puține, câte mai sunt, îi omoară pe ortaci.

”Nu e vorba că s-a furat ceva de acolo, pentru că nici nu prea ai ce. Povestea asta cu închiderea minelor a făcut ca aceia care trebuie să fie responsabili cu securitatea minerilor care intră acolo să nu mai fie atât de interesați de acest aspect. Minele s-au depreciat, s-au autodistrus în timp. Așa s-a ajuns în situația asta în care, iată, mor oameni”, au punctat sursele noastre.


Poluarea a atins un nivel record în 2016. Specialiștii avertizează în privința „unei creșteri periculoase a temperaturii” de pe Terra

 
 

Urmărește-ne pe Google News