Accidentul nefericit în care și-a pierdut viața tânărul fotbalist camerunez al lui Dinamo București Patrick Ekeng le-a dat de gândit parlamentarilor români care vor să afle modul în care le sunt făcute controalele medicale periodice sportivilor români, dar și modul în care aceștia sunt antrenați la cluburile lor.
Concret, Libertatea a aflat că în Parlament se ”coace” o Comisie de anchetă privind mai multe aspecte legate de viața sportivilor români. De la felul în care sunt făcute controalele medicale, la cum sunt antrenați aceștia, dar și la modul în care primesc alimentația sau o anumită medicamentație.
Mai mult, aleșii vor să afle și detalii despre felul în care organizatorii competițiilor sportive își fac datoria din punct de vedere al asigurării condițiilor de prim ajutor, nu numai în caz de accidentare a unui sportiv, ci și în cazul unui incendiu sau a unui alt incident nedorit.
”Este inadmisibil ca un sportiv să moară cu zile pe teren fără a avea nici cea mai mică șansă de a fi salvat. Suntem destul de suspicioși în ceea ce privește felul în care sunt efectuate controalele medicale la sportivii de performanță și nu numai. Trebuie să vedem și cum sunt organizate competițiile sportive de orice nivel. Dacă sunt asigurate toate condițiile pentru a nu exista astfel de incidente nedorite. Comisia nu este DNA, dar datele pe care le vom primi vor fi analizate și trimise organelor competente. Sperăm ca până în toamnă să avem finalizat un document în acest sens”, ne-a spus un deputat care va face parte din această comisie.
Mai mult, aleșii vor să știe și cum sunt pregătiți sportivi la antrenamente, ce alimentație le este recomandată și cum li se administrează anumite medicamente. Cel mai probabil, documentele pentru înființarea comisiei vor fi depuse în prima zi de muncă a aleșilor de după încheierea campaniei electorale, adică pe 6 iunie.
Patrick Ekeng a murit pe 6 mai, după ce a căzut pe teren în minutul 69 al meciului dintre Dinamo și FC Viitorul. Medicii care i-au făcut autopsia au descoperit că fotbalistul a fost răpus de o afecţiune cardiacă gravă. Din cauze care vor fi stabilite la analizele amănunţite de laborator, inima fotbalistului era mai mare cu 50 la sută, chiar şi pentru un sportiv de performanţă. O anomalie care, spun surse medicale, ar fi putut fi observată la o banală radiografie toracică.
“Sunt date foarte serioase care arată că vorbim de o afecţiune cardiacă majoră. Inima sportivului avea peste 15 cm, ceea ce înseamnă că era cu aproximativ 50% mai mare chiar şi decât a unui sportiv de performanţă, obişnuit cu efortul. În termeni de specialitate, vorbim de cardio-megalie sau de hipertrofie cardiacă, adică despre un cord foarte mare. În proporţie de 99,99% vorbim de o afecţiune preexistentă, ajutată de sport, de eforturi exagerate. E un caz de dilataţie acută de cord”, au dezvăluit surse medicale pentru Libertatea.