Grozăviile care s-au derulat în spatele ulucilor gospodăriilor etnicilor romi din Gămăcești – case în care, chiar și zece ani, au fost ținuți în lanțuri și torturați oameni păcăliți sau răpiți de pe stradă -, sunt departe de a-și fi dezvăluit și ultimul secret dureros. La aproape două săptămâni de la declanșarea investigațiilor în, probabil, cel mai mare caz de sclavagism din România ultimului sfert de secol, anchetatorii – procurori DIICOT și polițiști de la Crimă Organizată -, au mai descoperit încă zece ”sclavi” care s-au aflat în robie pentru familiile de romi din mica localitate argeșeană.
Bărbații au între 18 și 60 de ani
”În săptămânile care au urmat descinderii în Gămăcești, când au fost eliberați 15 oameni, dintre care doi copii, am obținut informații care au dus la descoperirea a încă zece bărbați care au fost folosiți ca sclavi. Acum, starea sănătății lor e ceva mai bună, dar toți sunt traumatizați și, firește, foarte speriați. E vorba de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care au fost folosiți la munci extrem de grele în gospodării și la furat de lemne din pădurile învecinate satului”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei.
Toți acești amărâți au fost audiați, iar mărturiile lor cutremurătoare sunt trase la indigo cu cele ale celor deja salvați, care au vorbit de bătăi încasate cu pumnii, picioarele sau chiar cu bâte și biciuri, de țigări stinse pe tot corpul, înjunghieri în fese, de smulgeri ale părului cu patentul, torturi inimaginabile pe care au fost obligați să le suporte ani de-a rândul.
Zecile de audieri derulate până acum, anumite informații venite de la surse din mediul interlop activate după descoperirea rețelei de ”stăpâni” de oameni, dar și munca agenților care au lucrat sub acoperire au fost elemente decisive în găsirea acestor zece bărbați care au stat în robie în cătunul țigănesc. ”Am primit informații de peste tot. Ba chiar și de la unii localnici care au lăsat frica la o parte și i-au vândut pe traficanții de oameni. Acum, ancheta s-a extins, pentru că avem deja 25 de persoane confirmate care au fost ținute în sclavie. Oricum, neoficial, numărul lor ajunge undeva la 80, poate 85 de persoane traficate. Mulți au rămas mutilați pe viață”, au adăugat aceleași surse.
”Stăpânilor” nu le place la beci și vor ”afară”
În timp ce investigatorii ”sapă” în căutare de noi probe, dar și de noi personaje care au fost ținute în lanțuri, ”stăpânii” de sclavi nu recunosc nimic. De după gratii, toți cer eliberarea spunând la unison că trăiesc doar din ce pică de la călătorul care se oprește o clipă din drumul său pentru a cumpăra de la ei o zmerură, o mătură sau cine-știe-ce. Procurorii pregătesc în aceste zile actele cu care se vor prezenta în fața instanței, la Tribunalul Argeș, pentru prelungirea mandatelor de arestare în cazul celor 37 de ”stăpâni” de oameni arestați. O individă este cercetată în libertate – sub control judiciar -, pentru că suferă de diabet și face dializă, iar alte două personaje implicate în toată această oribilă poveste, desprinsă parcă din Evul Mediu, sunt în continuare căutate de autorități.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro