Aproape 300 de clerici din Patriarhatul Moscovei au semnat, la începutul lunii martie, o scrisoare prin care solicită încetarea imediată a „războiului fratricid” din Ucraina și fac apel la iertare și reconciliere. 

„Deplângem drama la care sunt supuși pe nedrept frații și surorile noastre din Ucraina. Nicio chemare la pace și încheiere a războiului nu ar trebui suprimată cu forța și considerată o încălcare a legii, pentru că aceasta este porunca divină: «Fericiți făcătorii de pace»”, se arată în scrisoare. 

Vă reamintim că porțile Paradisului sunt deschise oricui, chiar și unui om care a păcătuit grav, dacă își cere iertare de la cei pe care i-a umilit, insultat, disprețuit sau de la cei care au fost uciși de mâinile lui sau prin ordinul lui.

Fragment din scrisoarea deschisă a preoților ortodocși din Patriarhatul Moscovei:

Mai multe biserici din interiorul Patriarhiei Moscovei s-au pronunțat deschis împotriva războiului. De pildă, Biserica Ortodoxă Estoniană, Biserica Ortodoxă din Letonia și Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe de Tradiție Rusă în Europa de Vest au criticat agresiunea Rusiei, în timp ce Biserica Ortodoxă Ucraineană moscovită a numit invazia „păcatul lui Cain”.

Libertatea a stat de vorbă cu doi dintre preoții ortodocși care au semnat scrisoarea de protest, preotul Igor Prekup, din Estonia, și Hilarion (Egor) Reznichenko, preot și profesor din Sankt Petersburg, Rusia.

Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Recomandări
Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

„Unor preoți care au iscălit scrisoarea li s-a atras atenția”

Părintele Igor Prekup, în vârstă de 60 de ani, este originar din Republica Moldova, însă de 40 de ani trăiește și slujește în Estonia. În prezent, își desfășoară activitatea în orașul-port Paldiski, la mica biserică din lemn „Sf. Sergius din Radonezh”, care aparține de Biserica Ortodoxă Estoniană moscovită. În Estonia există și Biserica Apostolică Ortodoxă Estoniană, cu statut autonom, confirmată de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopole.

Preotul declară că simte o apăsare și o mare durere de când Rusia a invadat Ucraina. Când a aflat, întâmplător, de existența unei scrisori care condamnă agresiunea, i s-a părut că semnarea ei ar fi un minim gest de igienă morală. 

„Am auzit că unii dintre cei care au iscălit scrisoarea și care slujesc în Rusia au avut niște conversații pe această temă, li s-a atras atenția. În cazul meu, n-au existat consecințe”, spune părintele. 

Ioann Burdin, preot rus într-un sat din nord-estul Moscovei, a fost amendat cu 35.000 de ruble (2.200 de lei) după ce a condamnat războiul în timpul unei predici. 

„Un război între ortodocşi este inacceptabil”

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinilor ortodocși răsăriteni din întreaga lume, a avut mai multe ieșiri publice în care a cerut încetarea invaziei, despre care a spus că este „dincolo de orice simț al legii și moralității”. „Orice război merită să fie condamnat, însă un război între ortodocşi este absolut inacceptabil”, a mai declarat patriarhul la sfârșitul lunii martie.

Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”
Recomandări
Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”

„Pe dânsul nu-l costă nimic să facă o asemenea declarație”, explică părintele Prekup.  „Pe când mitropoliții noștri riscă, într-un fel. Și pentru preoții care slujesc în Rusia asumarea unui astfel de gest este mai periculos, din cauza noii legi împotriva discreditării forțelor militare ruse. Statul îi poate pune sub acuzare – statul, nu Biserica.”

În Rusia, în general, oamenii găsesc cu greu puterea lăuntrică de a spune sau de a face ceva prin care să critice statul.

Preotul Igor Prekup:

„Poziția patriarhului Kirill mă amărăște”

O poziție controversată cu privire la războiul din Ucraina a avut patriarhul Kirill al Moscovei. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse nu doar că nu a condamnat invazia, ci și-a declarat susținerea față de „operațiunea militară specială”. 

La slujba de Paște, însă, a avut o declarație prin care și-a nuanțat puțin poziția. Patriarhul a pomenit necesitatea unei reconcilieri a „poporului nostru în Ucraina, în Donbas, unde sângele curge în continuare”. 

„Uneori, patriarhul Moscovei se exprimă de parcă ar susține acest război”, este de părere părintele Prekup. „Eu nu cred că el susține masacrul, dar în același timp, din pozițiile exprimate public, pare că susține statul. Nu știu care sunt motivele atitudinii sale. Dar, în orice caz, poziția patriarhului mă amărăște.”

Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui
Recomandări
Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui

Este, într-adevăr, patriarhul Kirill de acord cu politica statului rus? Sau, pur și simplu, încearcă să nu intre în conflict cu statul rus? Asta nu pricep.

Preotul Igor Prekup:

Preotul crede că Biserica, prin vocea patriarhului Kirill, ar trebui să se opună ferm războiului și să solicite retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. „Cred că asta ar fi o poziție demnă din punct de vedere moral și uman.”

Ce cred enoriașii ruși din Estonia despre război

Părintele Igor Prekup spune că enoriașii ruși pe care i-a întâlnit în Estonia se raportează diferit la război. În timp ce unii acuză fără urmă de îndoială agresiunea Rusiei și o văd ca pe ceva rușinos pentru poporul rus, altora li se pare un rău necesar. 

EXCLUSIV. „Nu putem eradica răul, dar putem face dificilă comiterea lui”. Un preot rus și unul estonian, care aparțin de Moscova, își ridică vocile împotriva războiului și a patriarhului Kirill
Părintele Igor Prekup | Foto: Facebook

„Există o categorie de oameni cărora le este milă de ucrainenii care suferă, care mor, care își pierd casele și pe cei dragi, dar au încredere în statul rus, în politicienii lui și cred minciunile livrate de propaganda rusă. Ei spun că în Donbas au fost uciși oameni nevinovați în ultimii opt ani și că Rusia trebuia să pună capăt acestui lucru și n-a avut altă posibilitate decât războiul. Și mai există o categorie, una mai mică, a celor care susțin că războiul e ceva rău, dar necesar”, explică preotul. 

320.000

de etnici ruși se estimează că trăiesc în Estonia. În Paldiski, un oraș de 4.000 de locuitori, jumătate sunt etnici ruși.

Despre „fața foarte urâtă” a propagandei

Preotul Prekup este tolerant față de rușii care susțin războiul. Crede că aceștia sunt victime ale propagandei ruse. „La această ură uriașă a contribuit foarte mult mașinăria propagandistică a Rusiei”, spune el. 

Televiziunile ruse au difuzat multe programe cu scopul de a convinge societatea că în Ucraina au venit la putere naziști care omoară oameni nevinovați, arată preotul. „Vă închipuiți ce impact are asupra psihicului omului de rând să audă zi de zi, timp de opt ani, astfel de lucruri. Asta este fața foarte urâtă a propagandei, pentru că se joacă cu sentimentele oamenilor.” 

Când armata rusă a intrat în Ucraina, oamenii expuși propagandei erau pregătiți pentru asta. Au fost antrenați să nu acuze agresiunea, dar nu pentru că își doresc ca ucrainenii să moară, ci pentru că au fost mințiți și învățați să creadă că doar așa se va încheia conflictul și nu vor mai muri oameni nevinovați.

Preotul Igor Prekup:

„Politicienii ruși își doresc să dezbine lumea”

„Ce mă chinuie și nu-mi dă pace este faptul că în acest război au fost atrași și oamenii de cultură, și slujitorii Bisericii”, spune preotul. Nu i se pare drept ca instituțiile să întrerupă contractele cu artiștii ruși și nici faptul că unii politicieni ucraineni încearcă să scoată în afara legii Biserica Ortodoxă Ucraineană, care se supune Patriarhatului Moscovei. 

„Slujitorii de acolo sunt acum foarte chinuiți. Suferă și din cauza războiului, dar și frații lor ucraineni le provoacă suferință, pentru că le spun că sunt niște trădători, că ei sunt legătura cu Moscova și trebuie excluși. Dar atârnarea canonică nu înseamnă nimic din punct de vedere politic. Nu trebuie să confundăm patriarhul Moscovei cu Patriarhatul Moscovei, care înseamnă parohii, episcopi, preoți.”

Biserica Ortodoxă Ucraineană de sub tutela Moscovei a propus o procesiune de Paști în Mariupol, pentru evacuarea civililor și a soldaților răniți, însă a fost în zadar. 

Părintele crede că, în această perioadă de grea încercare, toți oameni ar trebui să facă front comun și să se opună politicii agresive, indiferent de etnie. „Pentru că politicienii ruși tocmai asta își doresc: să dezbine lumea. Noi ar trebui să susținem toate legăturile culturale, religioase și pe toți cei care se opun acestui război, fie ei și ruși.”

„Mă rog și sper ca Domnul să ajute Ucraina să reziste”

Părintele Igor Prekup spune că ucrainenii sunt în rugăciunile sale, iar la biserica pe care o păstorește există o rugăciune specială, creată în urmă cu opt ani, când a început războiul civil în Donbas, pe care acum au adaptat-o contextului. 

„Eu mă rog pentru Ucraina. Toți trebuie să ne rugăm pentru o lume mai bună. Sper ca Domnul să ajute statul ucrainean să reziste și trag nădejde că Rusia va fi convinsă să-și retragă forțele armate. Mai sper că patriarhul Kirill își va da seama că trebuie să ia o poziție principială și morală, să se opună politicii Federației Ruse”, spune preotul. 

Cel mai rău lucru pe care războiul îl face e că schimonosește sufletele oamenilor. Va fi foarte greu să iertăm și să lăsăm în urmă toate aceste orori.

Preotul Igor Prekup: 

„E excepțional că sute de preoți au îndrăznit să semneze scrisoarea”

EXCLUSIV. „Nu putem eradica răul, dar putem face dificilă comiterea lui”. Un preot rus și unul estonian, care aparțin de Moscova, își ridică vocile împotriva războiului și a patriarhului Kirill
Preotul Hilarion Reznichenko | Foto: Facebook

Preotul Hilarion (Egon) Reznichenko, 34 de ani, din Sankt Petersburg, spune pentru Libertatea că a decis să semneze scrisoarea nu pentru a-și asuma o poziție politică, ci pentru că „a coincis cu perspectiva mea morală asupra războiului”. 

În Rusia modernă este cu adevărat excepțional că sute de preoți au îndrăznit să semneze acea scrisoare. Pentru că dacă ai o opinie care nu se aliniază cu poziția oficială a statului, intri automat sub riscul răspunderii judiciare.

Preotul Hilarion Reznichenko:

Profesorul spune că gestul său nu l-a costat. Cel puțin deocamdată. Asta pentru că nu este plătit de către parohie și nici nu ocupă vreo funcție importantă în sânul Bisericii. Reznichenko are un masterat în Teologie și unul în Filologie și este profesor de engleză, latină și greacă antică. „Lucrez la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și îmi câștig singur existența. Bineînțeles, această situație se poate schimba”, spune el. 

Avantajul Bisericii: poate modela mințile 

Reznichenko consideră că rolul Bisericii Creștine – atât Ortodoxă, cât și Catolică – este de a oferi o evaluare morală a evenimentelor care afectează destinele oamenilor. „Biserica are un avantaj foarte important: poate influența mintea oamenilor prin predică. Așa că ar trebui să folosească acest instrument pentru a propovădui pacea și iubirea în lume”, spune el.

Profesorul consideră că este imoral să-i îndemni pe ruși să protesteze în piața publică sau să reziste politicii de stat: „Înseamnă să faci apel la oameni să-și asume riscuri serioase. În situația de față, nu putem decât să așteptăm și să ne gândim cum ne vom continua viața și cum ne vom crește copiii în țara noastră după acest eveniment oribil.”

De aceea nici preoții nu au o libertate de mișcare prea largă. La fel ca orice alt cetățean rus, și ei pot discuta teme legate de invazia Ucrainei doar în privat. „Nu putem decât să ne rugăm și să încercăm să salvăm relațiile cu oamenii care au valori și principii similare.”

În fiecare zi îl rog pe Dumnezeu să ajute oamenii aflați la ananghie și să le lumineze mintea celor de care depinde încetarea războiului.

Preotul Hilarion Reznichenko:

„Oamenii care sprijină războiul pot fi religioși”

Când vorbește despre rolul fundamental al Bisericii de a propovădui binele și dragostea în lupta cu răul, preotul rus spune că vorbim despre o înfruntare perpetuă. 

„Adevărul este că nu putem eradica răul, dar putem face din ce în ce mai dificilă comiterea lui. Răul a avut o istorie lungă și crudă încă de la începutul civilizației umane. Nu cred că răul în sine s-a schimbat. Cred că s-au schimbat modalitățile de a comite răul”, explică Hilarion Reznichenko.

Adevăratul paradox este că oamenii care sprijină războiul pot fi religioși. Este o problemă importantă la care trebuie să reflectăm.

Preotul Hilarion Reznichenko:

„Un drum lung pentru a reveni pe calea societății civilizate”

Deși nu este la fel de direct ca preotul Prekup în a critica poziția patriarhului Moscovei față de război, Hilarion Reznichenko este de părere că Biserica Ortodoxă Rusă are nevoie de o serie de reforme pentru a se apropia de celelalte biserici de rit ortodox, însă acestea nu se vor înfăptui sub actuala conducere.

„Sunt mai degrabă pesimist. Nu am mari speranțe că prăpastia dintre Biserica Rusă și celelalte biserici ortodoxe poate fi ameliorată în viitorul apropiat, sub actuala conducere politică și a Bisericii. Dar dacă situația se va schimba, va fi un drum lung, cu discuții, reflecții și eforturi mari pentru a reveni pe calea societății civilizate”, spune preotul rus.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Știrileprotv.ro
O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
GSP.RO
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Unica.ro
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Observatornews.ro
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații
HOROSCOP
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI