Mii sau zeci de mii de italieni se strâng odată la câteva zile, de două săptămâni și jumătate încoace, în câte un oraș al țării. Pe pancarte: mesaje și multe imagini cu sardine. Sloganul lor preferat: ”Bologna non si lega!” sau ”Genova non si lega!”, după loc.

Traducerea ar fi ”Bologna nu se supune!”, dar este și un joc de cuvinte după numele partidului de extremă-dreapta Lega (Liga), condus de Matteo Salvini, fost ministru de interne și vicepremier, aflat acum în opoziție, dar foarte popular în Italia.

Iar oamenii ieșiți în stradă contestă chiar politicile lui Salvini, omul cu un virulent discurs împotriva refugiaților, personaj eurosceptic și populist, admirator al lui Vladimir Putin, care s-a grăbit să împrumute sloganul lui Trump pentru a decreta sus și tare: ”Italienii în primul rând” – ”Prima gli italiani”.

Presa europeană a început să relateze pe larg despre manifestații, editorialul The Guardian consideră că această mișcare este răspunsul eficient la avansul populismului în Europa, iar, potrivit unui sondaj Index Research, cei mai mulți italieni consideră că Sardinele sunt cea mai mare amenințare la adresa lui Salvini.

Patru tineri italieni, patru prieteni, necunoscuți până acum publicului, au pornit acest val de manifestații anti-populiste: Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni și Andrea Garreffa.

Generalul Nicolae Militaru, artizanul diversiunilor cu „teroriști” care au dus la moartea multor soldați la Revoluție. De ce i-a oferit Ion Iliescu conducerea Armatei
Recomandări
Generalul Nicolae Militaru, artizanul diversiunilor cu „teroriști” care au dus la moartea multor soldați la Revoluție. De ce i-a oferit Ion Iliescu conducerea Armatei

Iar Garreffa relatează acum pentru Libertatea cum a început totul.

O luptă grea cu extremismul într-un bastion al stângii

Exclus din guvernarea centrală dusă alături de Mișcarea 5 Stele după ce chiar el a încercat să prăbușească coaliția, Salvini speră acum să câștige regiunile – a luat deja Umbria în octombrie – apoi să se întoarcă în glorie la Roma, eventual, după anticipate.

De aceea, prima manifestație a Sardinelor a avut loc la Bologna, capitala regiunii Emilia-Romagna, un vechi bastion al stângii pe care Liga îl contestă cu șanse serioase la alegerile regionale din 26 ianuarie 2020.

”Matteo Salvini a anunțat că vine la Bologna pe 14 noiembrie împreună cu Lucia Borgonzoni, candidata Ligii la alegerile din 26 ianuarie. Ultima oară când Salvini venise aici pentru un eveniment politic, în Piazza Maggiore, piața centrală, anunțase că a strâns 100.000 de oameni, ceea ce e matematic imposibil”, spune Garreffa.

”De data aceasta a venit într-o sală de sport, unde încap maxim 6.500 de oameni. Și ne-am gândit că și noi am putea să strângem 6.000 de oameni în piață, pentru a oferi o idee despre cât spațiu ocupă o astfel de manifestație. În cele din urmă, ne-am strâns, potrivit unor estimări, între 12.000 și 16.000 de oameni”, adaugă el.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Bătălia, spune Garreffa, a fost deci în primul rând cu Fake News, cu știrile false promovate. ”Apoi, am vrut să aducem discursul politic spre chestiuni reale, care se adresează creierului, și nu doar instinctului”, mai spune el.

Mișcarea lansată de patru tineri italieni care cuprinde toată Europa. Cine sunt „sardinele” care îl amenință pe Salvini
Sardinele au ieșit în număr mare și în Napoli FOTO: EPA

A fost și o dorință de organizare a unei opoziții pașnice față de politicianul populist, în condițiile în care în trecut, Salvini fusese întâmpinat în Bologna cu proteste uneori violente, care îi accentuau un rol de victimă pe scena politică.

De data aceasta, Bologna a oferit o altfel de imagine, unde opoziția față de Salvini a fost exprimată pașnic, cu creativitate, cu participare de la toate generațiile, de la copii la vârstnici, fără steaguri ale partidelor, fără insulte și fără violență. De data asta nu a putut pleca din Bologna ca o victimă.

Andrea Garreffa, activist, inițiator al Mișcării Sardinelor:

”Mesajul a fost clar: Nu poți veni aici să spui minciuni despre numărul de oameni, nu poți să spui că toți sunt de acord cu tine, ceea ce e tipic pentru populism, nu poți să spui că oamenii au fost violenți”, concluzionează Garreffa.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Cine sunt sardinele?

Există o explicație pentru imaginile cu sardine care au luat cu asalt piețele și rețelele sociale în Italia cu ocazia manifestațiilor sau flashmob-urilor.

”Ne-am gândit la sardine pentru că sardinele dintr-o cutie sunt aproape una de alta. Ideea era să fim mai aproape unii de alții pentru a redescoperi că suntem parte a unei comunități, să ne uităm în ochii celorlalți, și nu să fim la un birou, unde primim mesaje politice prin rețelele sociale”, spune tânărul activist.

În treacăt fie spus, rețelele sociale s-au dovedit a fi foarte folositoare pentru Matteo Salvini, un abil comunicator, care a umplut Twitter-ul și Facebook-ul cu mesaje populiste și naționaliste virale împotriva refugiaților, dar și, mai mult sau mai puțin subtil, a migranților din interiorul UE care ”creează probleme” în Italia.

Politicianul, care are aproape patru milioane de urmăritori pe Facebook, a zâmbit toată vara în poze și clipuri de pe plajele italiene, a atacat refugiați, politicieni, țări europene.

Sau și-a făcut un selfie cu o ceașcă de espresso, nu neapărat o fotografie reușită, dar una care i-a adus oricum 23.000 de like-uri.

De aceea probabil, Garreffa insistă pe chestiunea rețelelor sociale.

”Acesta este de fapt al treilea punct pe care vrem să îl promovăm. Ideea ar fi să mai ieșim din lumea virtuală și să ajungem în cea reală. Cea în care bătăliile politice sunt luptate”, spune activistul.

Știm că Salvini are puterea și resursele de a purta campanii de succes în social media, dar acesta nu este un mod democratic de a lupta, pentru că cei care au mai mulți bani își pot ținti mai bine publicul și pot câștiga.

Andrea Garreffa, activist, inițiator al Mișcării Sardinelor:

”Ca un bulgăre de zăpadă”

După Bologna, o altă manifestație de succes a avut loc la Modena. Mii de oameni au cântat în piața centrală ”Bella Ciao”, imnul anti-fascist.


Apoi, numărul de proteste a început să crească spectaculos. Inițiatorii mișcării nu se așteptau la acest succes și acum nu mai pot controla valul de mișcări, cel mult încearcă să imprime o direcție.

Ne-am așteptat la un succes în Bologna pentru că erau mulți oameni entuziasmați de idee și care au și venit la manifestație. Știam și am sperat că orașe alăturate precum Modena, Parma vor imita Bologna. Și au făcut-o. Dar nu ne așteptam ca această mișcare de flashmob-uri să aibă loc peste tot în țară și în străinătate.

Andrea Garreffa, activist, inițiator al Mișcării Sardinelor:

”Acum, în multe capitale în care trăiesc italieni se dorește organizarea de flashmob-uri, o manifestație a avut deja loc în Amsterdam acum câteva zile”, spune Garreffa.

”Ce facem este să răspundem la întrebări, să oferim sfaturi și lecții pentru a-i ajuta. Dar acum mișcarea este ca un bulgăre de zăpadă care e tot mai mare și oricât am încerca să o mai controlăm și să o direcționăm este prea greu. Suntem un punct de referință, ca oameni care au avut ideea, dar fiecare teritoriu și oraș și orășel reinterpretează protestul conform stilului propriu și nevoilor locale”, admite activistul.

”Informează-te, nu te limita la cititul sloganelor!”

E greu de spus dacă mișcarea civică va avea un succes împotriva popularului politician, unii comentatori sunt sceptici în această privință.

Oricum, Garreffa nu vrea deocamdată să dea prea mult credit sondajelor de opinie care arată că Liga este cel mai popular partid al țării, cotat cu 32-34%, cu mult peste partidele aflate acum la guvernare la Roma, Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, care ar avea în jur de 20% fiecare.

Nu există alegeri naționale în curând, așa că nu știu la ce se raportează sondajele. Consensul de care s-ar bucura, potrivit acestor sondaje, e ceva care nu ne preocupă deocamdată. Indiferent de ce ar spune sondajele, piețele sunt pline de oameni, mulțimi gata să reziste invaziei în sondaje și în media.

Andrea Garreffa, activist, inițiator al Mișcării Sardinelor:

Mișcarea pe care cei patru au inițiat-o urmărește de altfel chiar implicarea oamenilor în dezbaterea civică și politică, pentru contrazicerea acestor sondaje.

Mișcarea lansată de patru tineri italieni care cuprinde toată Europa. Cine sunt „sardinele” care îl amenință pe Salvini
Genova nu se supune. Mii de oameni au ieșit în stradă și la Genova pe 28 noiembrie FOTO: EPA

”Aș fi fericit dacă am putea să ne concentrăm pe alegerile din 26 ianuarie. Data trecută, în alegerile din Emilia-Romagna, doar 37% dintre alegători s-au prezentat la urne, ceea ce e o veste proastă pentru democrație. Încercăm să tragem un semn de alarmă astfel ca toți să știe ce se va întâmpla în Emilia-Romagna în ianuarie. Informează-te, nu te limita la cititul sloganelor politice. E un apel la acțiune pentru fiecare individ”, spune Garreffa.

Pericolul politicilor lui Salvini

Salvini a îngrijorat Europa cu insistența sa de a interzice navelor cu refugiați acostarea în porturile italiene. Dar în 2018, el vorbea și despre expulzarea romilor care trăiesc ilegal în Italia și propunea organizarea unui recensământ în acest sens.

”Din păcate, nu putem expulza romii italieni”, se lamenta fostul vicepremier.

Toate aceste idei, dar și altele, precum și asocierile mai mult sau mai puțin clare cu partidulețe sau mișcări virulent extremiste, i-au făcut pe critici să îl compare pe politician cu Benito Mussolini.

De politicile și valorile exprimate de Salvini se tem și cei care ies în stradă acum în Italia.

”Eu nu sunt neapărat îngrijorat de Salvini. Este doar un politican. Iar politicienii vin și pleacă. Sunt îngrijorat însă de valorile pe care el și partidul său le promovează și le-au promovat în trecut. Și acestea sunt potențiale amenințări la adresa valorilor de bază ale unei societăți pașnice, bazate pe solidaritate, participare, pe integrare a diferențelor”, spune Garreffa.

”El are acest slogan: Prima gli italiani. Dar cine sunt cu adevărat italienii? Există o dezbatere. E un slogan simplist și este o amenințare la adresa complexității realității. Realitatea nu poate fi redusă în asemenea fel pentru a câștiga voturi, puterea și pentru a conduce o țară, cu ajutorul unor scheme simpliste”, adaugă activistul.

Matteo Salvini, lider al Opoziției, fost vicepremier
Matteo Salvini, lider al Opoziției, fost vicepremier (Foto: Wikipedia)

Un mesaj pentru toată Europa. Inclusiv pentru români

Este acum neclar spre ce va merge Mișcarea Sardinelor, dar scopul celor patru nu este de a intra în politică.

”Mișcarea este puternic politică, dar nu înregimentată”, spune Garreffa.

Nu e ceva ce îmbrățișează mesajul unui partid politic anume. E un semnal pentru politicieni care trebuie să asculte mesajul oamenilor din piață. Pentru noi, politica nu este ceva în viitorul imediat. Suntem interesați evident de viitorul acestei mișcări, dar nu o facem pentru un interes personal sau succes în lumea politică.

Andrea Garreffa, activist, inițiator al Mișcării Sardinelor:

Oricum, ce e mai interesant abia urmează.

”Pe 14 decembrie va fi un protest național în Roma și în alte capitale europene. Un mesaj puternic va fi transmis nu numai lui Salvini, dar tuturor reprezentanților extremei-drepte și populiștilor din Europa. Un moment în care vom încerca să înțelegem ce înseamnă asta, ce a însemnat manifestația de la Bologna, ce înseamnă actuala mișcare pentru noi toți. Va fi dificil să oferim o direcție pentru această energie, dar vom vedea ce se întâmplă”, spune activistul.

Iar dacă românii din Italia vor să se implice în mișcarea Sardinelor, acesta este momentul pentru a o face.

”Dacă vor să se alăture sunt mai mult decât bineveniti”, spune Garreffa.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Observatornews.ro
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru a-mi ajuta familia"
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI