Prima galerie, în propria sufragerie
Cuplul s-a mutat la Paris în 1935, iar patru ani mai târziu Leo Castelli a deschis în capitala Franţei o galerie. Cei doi, alături de fiica lor, Nina, au părăsit însă Europa când a izbucnit războiul şi au plecat în America, unde au fost nevoiţi să o ia de la capăt.
În 1957, Leo Castelli şi Ileana au inaugurat o galerie de artă chiar în sufrageria propriului apartament din Manhattan, ajutaţi de pictorul John Graham, al doilea soţ al mamei Ilenei, care i-a introdus în lumea artistică newyorkeză.
Leo şi Ileana au divorţat în 1959, dar românca prinsese deja gustul tranzacţiilor cu lucrări de artă şi, după ce s-a căsătorit pentru a doua oară, cu Michael Sonnabend, a revenit în Europa, la Roma, apoi la Paris. În capitala Franţei, Ileana a debutat cu vernisarea unei expoziţii cu lucrări ale tatălui său vitreg, John Graham, iar în 1962 şi-a deschis propria galerie în capitala Franţei, promovând operele unor artişti americani contemporani, ca Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jim Dine, James Rosenquist sau Robert Morris.
“Succesul era garantat”, scria New York Times. “Michael, soţul ei, era cunoscut pentru discuţiile filozofice, în timp ce Ileana Sonnabend vindea operele de artă şi aranja viitoarele expoziţii”.
Cadouri scumpe de la cei promovaţi
La începutul anilor 70, Ileana a deschis “Sonnabend Gallery” la New York, pe Madison Avenue, cu lucrări fotografice şi art-deco francez. Apoi, a promovat artişti americani post-minimalişti, precum Mel Bochner sau John Baldessari, dar şi pe europenii Jannis Kounellis, Mario Merz sau Gilberto Zorio. Presa o supranumise deja “Regina artei” şi “Mama artei pop”. În anii 80, Ileana Sonnabend le-a oferit şansa debutului pe piaţa america-nă pictorilor germani A.R. Penck şi Georg Baselitz, dar şi unor artişti ca Peter Halley sau Terry Winters.
În tot acest timp, Ileana şi-a îmbogăţit şi colecţia personală, considerată de cunoscători “uimitoare şi enormă”, o parte construită din lucrările artiştilor pe care i-a promovat şi care i-au oferit câteva din operele lor, iar cealaltă, din achiziţii inspirate ale unor opere ce aveau să-şi mărească valoarea în timp.
Moştenitori: fiica şi băiatul adoptat
La moartea ei, pe 21 octombrie 2007, la 92 de ani, Ileana Sonnabend le-a lăsat moştenitorilor săi, fiica Nina şi băiatul adoptat Antonio Homem, o colecţie evaluată la peste un miliard de dolari. Nina şi Antonio au vândut o parte din colecţie în 2008, pentru 600 de milioane de dolari. A fost considerată de prestigiosul cotidian New York Times cea mai mare tranzacţie privată din istorie.
Andy Warhol i-a făcut portretul
Artistul Andy Warhol (1928-1987), prieten cu Ileana, i-a făcut acesteia un dublu portret în 1973, când el era deja cea mai mare personalitate a curentului Pop Art în Statele Unite. Remarcabil grafician, pictor, fotograf şi regizor, Warhol a lăsat în urmă o operă excepţională. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt “Eight Elvises” (o pictură cu 8 profiluri ale lui Elvis Presley, vândută cu 100 de milioane de dolari în 2009), “Turqoise Marylin” (un portret al lui Marylin Monrţ, vândut cu 80 de milioane de dolari în 2007) şi “Green Car Crash” (o pictură vândută în 2007 pentru 71,7 milioane de dolari).
Avea picturi cu Liz Taylor şi Marylin Monroe
Vânzarea colecţiei Ilenei a constat, de fapt, în două tranzacţii. Galeria Gagosian a cumpărat, cu 200 de milioane de dolari, mai multe lucrări ale lui Warhol, iar un grup de dealeri de artă a dat 400 de milioane de dolari pe restul colecţiei.
Printre aceştia erau François Pinault, proprietarul casei de licitaţii Christies şi soţul actriţei americane Salma Hayek, dar şi magnatul mexican Carlos Slim, desemnat de Forbes cel mai bogat om al planetei în 2007, 2010 şi 2011, cu o avere de 74 de miliarde de dolari. Printre lucrările vândute s-au numărat sculptura “Rabbit” a lui Jeff Koons, evaluată la peste 80 de milioane de dolari, tabloul abstract “Blue
Tabloul cu vultur împăiat, interzis la vânzare
Cel mai cunoscut tablou rămas în colecţia Ilenei şi moştenit de copiii săi se numeşte “Canyon”, realizat în 1959 de artistul american Robert Rauschenberg. Antonio Homem, fiul adoptat de Ileana în 1981, a anunţat că opera, care are în centru un vultur pleşuv împăiat, nu poate fi vândută din cauza unei legi federale americane, care interzice traficarea speciilor pe cale de dispariţie.