Imaginaţi-vă o locuinţă luată cu asalt de bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi elegant, la costum, din care sunt extraşi, aparent cu forţa, un ins şi familia lui. În timp ce toţi sunt luaţi pe sus şi băgaţi într-un autoturism care demarează spre nicăieri, alte personaje le golesc cu pricepere locuinţa din care scot absolut toate lucrurile.
Când orice urmă ce îi poate lega pe chiriaşii vremelnic de casa repectivă a fost ştearsă, toată lumea se retrage... Ce s-a întâmplat de fapt? O razie a poliţiei finalizată cu arestări şi percheziţii? Nici vorbă! A fost o acţiune obişnuită a ofiţerilor de la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor care au în grijă un personaj important pentru Justiţie. Un martor protejat.
Viaţa “clientului” (n.r. - martorul protejat, în limbajul ofiţerilor) a fost pusă în pericol şi, pentru salvarea acestuia, a fost luată decizia mutării sale la o altă adresă. Una strict secretă, pe care, de-acum, o vor şti doar cinci persoane (procuror, ofiţeri de legătură şi judecător). Nici măcar poliţiştii care vor accesa sistemul naţional informatic, folosind CNP-ul personajului protejat, nu vor putea ajunge vreodată la noua adresă.
Profilul martorului protejat
Cine este acel om protejat mai ceva ca un şef de stat şi ce are el de oferit la schimb? Este un ins care, până mai ieri, a fost membru al unei grupări infracţionale de crimă organizată şi care, acum, s-a hotărât să “ciripească” în instanţă şi să-i înfunde pe toţi cei din reţeaua în care a acţionat.
Însă, speriat de ameninţările cu moartea venite din partea foştilor “colaboratori”, infractorul care a cerut protecţia poliţiştilor a acceptat toate condiţiile impuse de aceştia.
“Un martor intră sub protecţia poliţiei doar în cazuri deosebit de grave, când există indicii clare că viaţa îi este ameninţată, lucru ce trebuie dovedit de o anchetă. Trebuie să treacă de evaluările psihologice şi financiare la care este supus de noi. Se iau în calcul absolut toate elementele. Sănătate mintală, nivel de trai, venituri, datorii, şcolarizare, număr de membri ai familiei. Obiceiuri, căţel şi purcel, cum se spune. Indiferent de ce vrea el, poliţia îi poate oferi doar salariul mediu pe economie, un serviciu, o locuinţă cu toate utilităţile plătite, dar şi alte cheltuieli care privesc relocarea. Dacă vrea lux, trebuie să completeze din bugetul personal”, explică un comisar de la Protecţia Martorilor.
O nouă identitate
Cel care intră în program trebuie să-şi dea trecutul uitării. Cel puţin pentru o perioadă ce poate fi cuprinsă între câteva luni şi câţiva ani, în funcţie de existenţa iminentă a pericolului de a fi ucis. În multe cazuri, “clientul” e protejat chiar şi după terminarea procesului în care a depus mărturie.
Pe perioada în care este în program, martorul - care e obligat să înveţe ca la şcoală noile date legate de trecutul lui şi al familiei sale, ce îi sunt pregătite de ofiţeri -, va primi o identitate nouă (buletin, permis de conducere, card de sănătate, CNP), va fi mutat în alt oraş şi, dacă situaţia e deosebit de gravă, va fi dus chiar în altă ţară.
Va fi instalat într-o altă locuinţă utilată complet la un standard apropiat de traiul anterior al “clientului”, iar poliţiştii îi vor găsi de lucru atât lui, cât şi familiei sale, conform pregătirii. Va trebui însă să nu iasă din cuvântul poliţiştilor. Omul e liber, dar are restricţii la ceea ce spune. Orice deplasare trebuie anunţată, iar la instanţă nu merge decât sub protecţie.
Operaţii estetice
“La finele lui 2014, ne-a intrat un martor protejat într-un caz deosebit de grav. A înţeles condiţiile dure pe care i le-am impus, dacă vrea să trăiască, pentru că era ameninţat de membrii grupării din care făcea parte. Şi-a vândut tot ce a avut în oraşul în care locuia şi s-a lăsat pe mâna noastră. A fost deja relocat, în deplină siguranţă, la o adresă secretă. Acolo, conform procedurilor, este atent supravegheat de cei doi ofiţeri de legătură care îi ştiu orice mişcare. Poliţiştii se întâlnesc cu martorii fie în case conspirative, fie se duc la el sub acoperire ca reprezentanţi ai unor firme de cablu, electricitate şi salubrizare”, continuă ofiţerul din IGP.
În acest moment, în toată ţara, 70 de persoane sunt în programul de Protecţie a Martorilor. Unii au primit chiar şi un chip nou pentru a putea scăpa de răzbunarea mafioţilor pe care vor îi trădează.
“Eu cred că transformarea fizică e cea mai sigură. Cu o operaţie estetică se poate rezolva totul, dar e o decizie greu de luat, pentru că omul trebuie să renunţe definitiv la vechea lui înfăţişare. Avem martori care au acceptat acest lucru. Operaţia e gratuită şi se face într-o reţea de cabinete secrete a Protecţiei Martorilor”, dezvăluie ofiţerul.
Dispare în câteva ore
În cazul unor situaţii extreme, când martorul - pe capul căruia mafioţii pun deseori recompense uriaşe -, este la un pas de a fi deconspirat, ofiţerii de la Protecţia Martorilor au întotdeauna un plan de rezervă.
În doar câteva ore, personajul este mutat cu toată familia într-o locuinţă de rezervă, iar casa acestuia este “curăţată” de o echipă specială. Cu toate ameninţările îndreptate împotriva “clienţilor”, oamenii legii spun că toate situaţiilelimită au fost rezolvate fără incidente.
De altfel, din 2003 - de când a fost înfiinţată instituţia -, şi până azi, nici un martor nu a fost executat sau rănit cât timp s-a aflat în program.