Alături de metalurgiști, energeticienii sunt printre puținii oameni care trebuie să lucreze de Paște sau de orice alte sărbători. Zi-lumină, 365 de zile pe an, poporul trebuie să aibă curent electric la dispoziție.

Stai acasă, dereglezi sistemul

Dar nu faptul că trebuie să lucreze este problema. Ci faptul că tot restul țării stă acasă. Și cum toată lumea e acasă, nimeni nu muncește. Iar atunci consumul scade pentru că nu lucrează marile uzine industriale, mall-urile sunt pustii, iar trenurile electrice sau metrourile nu prea au pe cine să transporte.

Iar atunci când consumul electric este foarte mic, încep să apară problemele. Și asta pentru că România are două reactoare nucleare la Cernavodă, iar ambele trebuie să funcționeze continuu. De asemenea, e nevoie de apă caldă în marile orașe, astfel că marile CET-uri pe gaze trebuie să funcționeze și ele. Concomitent, dacă e soare sau bate vântul, trebuie preluată cu prioritate în sistem și energia regenerabilă, pentru că așa zic directivele europene.

Producția trebuie să fie egală cu consumul

Numai că domeniul energetic este unul special. Și asta pentru că în fiecare moment consumul trebuie să fie egal cu producția.

”Problemele sunt în oglindă, și când consumul este mare și când consumul este mic. Nu toate grupurile sunt flexibile. Este foarte greu să pornești și să oprești un grup energetic în câte 6-8 ore.

Anul acesta a crescut consumul și nu am avut o vreme foarte severă până acum. Ăsta e semn că începe să crească consumul industrial”, au declarat pentru Libertatea, surse din cadrul sistemului energetic.

Acestea au afirmat că se fac planificări în avans, iar dacă este surplus de producție se opresc termocentrale pe cărbune.

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, este compania însărcinată cu gestionarea acestor situații. Dispeceratul Energetic Național din cadrul companiei lucrează continuu și asigură aceste calcule și ture.

”Practic, totul a fost închis”

Un astfel de caz la limită a existat în anul 2013, tot de Paște. În acel moment, Paștele a căzut pe 5 mai și a fost cuplat cu minivacanța de 1 mai. Consumul de energie electrică s-a situat atunci la un minim de 3.700 MW.

„Practic, a fost totul închis. Fabrici, consum casnic…totul. Producţia, atât cât a fost, a fost asigurată de centrala nucleară de la Cernavodă, pe care nu poţi s-o opreşti, cu 1.400 de MW şi de Hidroelectrica cu 2.000 de MW, pentru că beneficiază de debite mari.

Restul până la 3.700 MW au mai fost nişte CET-uri răspândite prin ţară care produc şi apă caldă, pe lângă energie, şi nu pot fi oprite”, declara, la acel moment, Niculae Havrileț, fostul șef al Agenţiei de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit Economica.net.

Potrivit acestuia, marile termocentrale din Oltenia şi Valea Jiului n-au funcţionat mai deloc în perioada sărbătorilor pascale din 2013. La acel moment, zecile de mii de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara au fost trimişi într-un concediu prelungit în toată perioada, unii revenind la muncă abia după data de 15 mai.

CITEȘTE ȘI

Atacatorul din Munster, Germania, ar fi avut probleme psihice. Bilanț provizoriu: cel puțin 3 morți și 30 de răniți

VIDEO/Actorul Dragoș Huluba a ”vizitat” regia de emisie din TVR: “E ca o navă spațială!”

 
 

Urmărește-ne pe Google News