Absolvent de Matematică
în acea perioadă, începea să prindă cheag mafia rusă, constituită din imigranții veniți în America din Europa de Est și din Israel. Markowitz, un tip cu inteligență peste medie, absolvent de Matematică și de Ştiințe, s-a făcut repede remarcat, pentru că inventa tot felul de sisteme prin care statul era evazionat, iar banii intrau în conturile mafiei ruse. în 1982, Mar-kowitz pusese la punct o schemă evazionistă ce includea 200 de benzinării din New York, documente false și mai multe firme fantomă.
Cu ajutorul acestora, taxele plătite la pompă nu mai intrau în conturile statului, ci în ale lui Markowitz și ale mafiei. New York Magazine a scris că gangsterul născut la București, care se asociase cu Michael Franzese, unul dintre membrii de vază ai familiei Colombo, devenise atât de influent, încât i-a convins pe ruși să încheie o alianță cu mafia italiană, Cosa Nostra.
Până în 1984, afacerea atinsese apogeul, fiind atât de profitabilă că fusese copiată și de Cosa Nostra: la 200 de benzinării, evaziunea era de 1,5 milioane de dolari pe lună.
Un miliard de dolari din evaziune
într-un an, a estimat New York Magazine, schema lui Markowitz adusese mafiei, ruse și italiene, peste un miliard de dolari. În 1984, autoritățile au declanşat un proces împotriva lui Markowitz, în urma căruia acesta a primit 6 luni de arest la domiciliu și a trebuit să plătească despăgubiri de 5 milioane de dolari. în timpul judecăţii, Markowitz a denunțat întreaga schemă și pe toți cei care au beneficiat de ea. Mulți alții au fost arestați, printre care și membri ai Costa Nostra care, din închisoare, ar fi ordonat asasinarea lui Markowitz.
La aproape doi ani de la încheierea procesului, în dimineața zilei de 2 mai 1989, Markowitz era lichidat. După o noapte petrecută la poker, Michael s-a suit în Rolls-Royce-ul său, îndreptându-se spre casă. Se pare că a oprit limuzina pe 66th Street, în mijlocul drumului, și a deschis geamul din dreapta, pentru a vorbi cu cineva pe care îl cunoștea. La scurt timp, s-au tras trei gloanțe, calibrul 38: două în piept și unul în spate.
A agonizat câteva minute pe asfalt
Se spune că Michael a ieșit pe brânci din mașină și a agonizat câteva minute pe asfalt, bolborosind câteva cuvinte, cu un accent străin. Cei câțiva martori, paralizați de frică, nu au înțeles ce a zis.
Nu era o scenă din “Scarface”, ci ultimele clipe din viața înspăimântător de reală a lui Mihai Marcovici. Şi astăzi, la 22 de ani de la moartea sa, românul rămâne un reper în lumea interlopă americană, pe care a marcat-o ireversibil.
John Gotti, atras de «reţeta» fraudei
Schema evazionistă gândită de Markowitz a avut un atât de mare succes în lumea mafiei, încât a fost extinsă, pe lângă New York, și în New Jersey, Pennsylvania, Texas, California și în Florida.
De sutele de milioane de dolari evazionați au profitat mafia rusă, condusă de Marat Balagula, care deținea controlul transporturilor de petrol și de benzină ce intrau în principalele porturi ale Americii, dar și Cosa Nostra, prin familia Colombo.
În timpul procesului lui Markowitz și al altor gangsteri implicați, interceptările telefonice au dezvăluit că însuși John Gotti, capul familei Gambino, cel mai cunoscut mafiot al acelor vremuri, anunțase că vrea să copieze și să multiplice afacerea inițiată de Markowitz.
Fabrica de la București, visul interzis
Michael Markowitz adunase o avere de 50 de milioane de dolari în doar câțiva ani. în ciuda nenumăratelor proprietăți pe care le deţinea, gangsterul născut în România avea o dorință ce nu i s-a împlinit: să recupereze fabrica din București a părinților săi.
New York Magazine scrie că Markowitz reușise să strângă, doar pentru el, aproape 50 de milioane de dolari. Revista a dezvăluit că Michael pusese 20 de milioane de dolari într-un cont dintr-o bancă elvețiană, care nu putea fi accesat decât de el și de tatăl său.
Markowitz deținea mai multe apartamente în celebrul zgârie-nori “Trump Tower” și două etaje într-o altă clădire exclusivistă de pe East 86th Street, pentru care plătise, cu banii jos, două milioane de dolari.
Locuia cu familia într-o casă de lux
El și familia sa locuiau într-o casă de 800.000 de dolari, cu un subsol structurat pe trei niveluri, ce includea piscină, patru dormitoare, două sufragerii și un mic cinematograf. Markowitz este descris ca un mafiot atipic, care stătea departe de alcool, droguri și de prostituate. își petrecea timpul cu familia și cu apropiații.
“Le-a cumpărat părinților săi o casă de 450.000 de dolari în apropiere de locuința sa, precum și o casă de vacanță de 150.000 de dolari”. De altfel, ținea enorm la ai săi. “Emanoil, tatăl lui Michael, nu și-a revenit niciodată după ce și-a pierdut fabrica de textile din București. Toată viața sa, Michael a visat să recupereze acea fabrică și să i-o dea înapoi tatălui”, scria revista new-yorkeză.