Atât la nivelul Comisiei Europena dar și în Parlamentul European se lucrează de zor la o lege privitoare la informarea cât mai exactă a consumatorilor de pește despre produsul pe care-l cumpără. Concret, se dorește ca atât peștele viu, congelat sau cel din conserve, cât și derivatele acestuia să conțină informații clare despre respectivul produs.
Astfel, eurodeputații lucrează la un pachet legislativ prin care se va cere celor care livrează pește spre comercializare să eticheteze produsul respectiv în așa fel încât orice cetățean care îl cumpără să aibă toate datele despre produs.
Pe viitoarele etichete vor fi inscripționate data și locul când a fost prins peștele, ziua și locul unde s-a curățat și congelat, dar și cu ce s-a făcut congelarea, precum și valabilitatea produsului.
Pe conserve și pe alte produse din pește vor fi trecute data ambalării, țara de origine a produsului țara unde s-a făcut ambalarea plus termenul de garanție. Euroaleșii spun că au luat ca model ”etichetarea” ouălor, în urma căreia rata de îmbolnăvire din cauza acestui produs alimentar a scăzut substanțial de când se aplică noile norme privind informațiile despre produs.
”Dacă și peștele, la fel ca ouăle, va fi ”etichetat” corespunzător, atunci va scădea foarte mult pericolul de îmbolnăvire a populației. Oamenii vor avea toate datele necesare despre produs și vor decide dacă îl cumpără sau nu. Am primit mii, zeci de mii de sesizări de la cetățenii europeni, care ne semnalează faptul că vor cât mai multe informații despre peștele și derivatele lui care ajung în galantare”, ne-a spus un eurodeputat din Comisia de Agricultură.