Corpul medical de pe secția nefrologie a început plângerile penale împotriva conducerii. Vizat este directorul medical al SUUB, Dorin Ionescu, cel care, din spusele corpului medical, nu le-a dat echipamente de protecție săptămâna trecută.

Atunci, în spital au fost internați doi pacienți cu simptome de infecție cu coronavirus și care au decedat ulterior la Spitalul Victor Babeș.

Primul pacient, internat pe 16 martie, venise de la centrul de dializă Diaverum, unde a fost depistat ulterior un focar de infecție cu COVID-19. 

În urma acestui scandal, managerul Adriana Nica a fost schimbat de Ministerul Sănătății cu profesorul Cătălin Cârstoiu, care a mai condus SUUB între 2009 și 2016. 

Într-una dintre plângeri, aflată în posesia ziarului Libertatea, este redat un dialog între o angajată și medicul Dorin Ionescu.

-Auzi, tu de ce porți mască?
-Să mă protejez. Am pacienți cu febră și pneumonie pe secție.

-Mască porți dacă ești răcită, tușești și ai febră, măștile sunt destinate doar celor răciți, oricum nu avem!

Angajata spune că, la intrarea în tură, a primit o bucată de mască chirurgicală simplă, “cu precizarea că această mască se oferă, personal, pe tabel nominal pentru 12 ore”. Au fost aduse doar 10-15 măști, adaugă ea, “insuficiente” la peste 20 de cadre medicale de pe secție.

Cadrul medical care a redactat plângerea penală s-a ocupat și a îngrijit, pe secția nefrologie, un pacient depistat ulterior cu coronavirus pe 16.03.2020.

Plângerea penală nu este singulară, corpul medical asigurând că vor fi făcute și altele în zilele următoare, după consultarea avocaților. 

Acestea sunt și vor fi depuse la Secția nr. 17 din Capitală, cea de care aparține spitalul de la Eroilor. 

Iată, mai jos, plângerea penală:

Doi pacienți care au făcut dializă la Spitalul Universitar au murit de coronavirus. Este vorba de doi bărbați de 74, respectiv 65 de ani, care au fost internați în această secție.

Libertatea a prezentat că, în cazul unuia dintre ei, s-au făcut teste pentru a stabili dacă are gripă, însă nu și testul de coronavirus.

Tot ziarul a relatat faptul că mai multe persoane din corpul medical au fost testate cu întârziere, deși intraseră în contact cu cei doi pacienți infectați. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
 

Urmărește-ne pe Google News