Pregătire formală, cauzată de lipsa banilor

Legislaţia pe baza căreia firmele de pază sunt autorizate să funcţioneze pe teritoriul României este în mâna oficialilor de la Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române. Pentru a primi licenţa, orice societate care solicită autorizare trebuie să dovedească, printre altele, că atât personalul de conducere, cât şi angajaţii nu au fost implicaţi în infracţiuni şi, cel mai important, dacă au sau nu pregătire profesională în domeniu.
Odată bifat acest pas, firma trebuie să arate şi că deţine infrastructură şi mijloace materiale şi financiare pentru a oferi servicii de securitate de calitate. Apoi, ca să poată trece la treabă, societatea este obligată să întocmească un plan de pază, care e musai să fie aprobat şi de Poliţie.
Oficial, înainte de a fi angajat în industria de securitate, orice agent trebuie să urmeze un curs de calificare profesională de 360 de ore şi apoi, periodic, să se perfecţioneze la locul de muncă. Din păcate însă, de multe ori, pregătirea este superficială, susţine Gabriel Badea, preşedintele FSS.
“Mulţi dintre patronii firmelor de pază preferă să treacă totul în mod formal, să se acopere cu hârtii şi să folosească banii în altă parte. Se taie, de asemenea, şi sumele pentru echipamente, maşini şi altele”, ne-a declarat Badea.

Peste 13.000 de hoţi prinşi anul trecut

Chiar şi într-o permanentă stare de austeritate, rezultatele oficiale ale muncii lor, raportate direct la comunitatea pe care o servesc, le pot aduce cinste agenţilor de pază, căci, mai nou, au început să prindă hoţi.
Conform statisticilor, dintr- un total de 15.771 de sustrageri depistate, 13.351 s-au soldat cu prinderea autorilor.
E drept, vorbim despre infractori mărunţi, care acţionează la întâmplare, în special în magazinele din centrele comerciale, însă deranjanţi pentru toată lumea – şi pentru cei care deţin mici afaceri, şi pentru clienţii acestora.

Criza financiară le-a dat bătăi de cap

Cum în perioada de criză economică, pe care o traversează România, multe afaceri de familie, ori chiar şi cele ceva mai mari au fost nevoite să pună lacătul pe uşi, fenomentul a lovit în plin şi industria de securitate privată. Cel mai evident efect a fost acela al scăderii bruşte a numărului de angajaţi. Astfel, dacă în 2013, numărul total al celor care lucrau în domeniu era de 129.656, anul acesta abia s-a ajuns la 106.700 de persoane.
Cifrele sunt în continuare în scădere, susţine preşedintele FSS, Gabriel Badea, care justifică tendinţa tot prin lipsa banilor din domeniu.
“Nu sunt bani, pentru că, în acest moment, toate licitaţiile publice au ca principal criteriu preţul cel mai mic şi nu raportul preţcalitate. De aceea, cele mai multe contracte sunt câştigate de firme care fac rabat de la calitate, iar aşa se ajunge în situaţia în care vedem pe stradă agenţi de pază cu haine cu două numere mai mari, ori cu bluze îngălbenite de atâta purtat. În plus, preţul mic al serviciilor se reflectă şi în salariile oamenilor. Nu-ţi vine la angajare un om cu studii pe salariul minim pe economie pe care noi îl putem oferi”, a mai spus Badea.
Ca să supravieţuiască, firmele de pază şi-au încercat norocul şi într-o altă zonă a muncii lor, şi anume aceea a investigaţiilor private. Din păcate pentru ei, iniţiativa nu a fost una de succes. Cu toate acestea însă, anumite societăţi mai au active divizii de investigaţii la cerere.

Te ţine buzunarul? Poţi fi apărat de propriul «poliţist»

Pentru cei cu dare de mână, paza permanentă a casei, a bunurilor ori a membrilor familiei poate fi asigurată de multe din firmele de profil. O astfel de “poliţie privată” ar însemna, pentru cel care plăteşte, servicii de pază şi protecţie oferite non-stop.
Monitorizarea permanentă a locuinţei, însoţirea la întâlniri şi securizarea locurilor unde au loc întâlnirile, dar şi şofer personal cu pregătire similiară militarilor pentru toţi membrii familiei costă, în medie, 200 de lei pe zi pentru fiecare agent, după cum ne-a dezvăluit Gabriel Badea.

Top 5 firme private

Primele cinci societăţi de pază, ordonate după numărul de angajaţi, acoperă aproape o treime din branşă. Cu peste 14.000 de agenţi, firmele şi-au făcut renume atât printre colegi, cât şi în ochii plătitorilor, având în vedere că aceleaşi societăţi au încheiate, evident, şi cele mai multe contracte de furnizare de servicii de securitate.

Gigantul G4S domină piaţa românească

Liderul mondial în furnizarea serviciilor de securitate, G4S, domină piaţa românească prin subsidiara cu acelaşi nume a firmei de pază fondată în Marea Britanie.
Corporaţia, care operează în prezent în 125 de state din toată lumea şi care, potrivit propriei descriei de pe site-ul oficial, este al doilea cel mai mare angajator la nivel mondial, cu peste 650.000 de angajaţi, a oferit pentru români aproape 6.300 de locuri de muncă.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News