Un polițist din județul Vaslui, apreciat de către șefii săi pentru activitatea desfășurată anul trecut, atunci când a salvat un copil rus de la moarte în timp ce era detașat pe litoralul bulgăresc, va trebui să dea explicații la Parchet pentru practicile folosite în momentul prinderii unui tânăr care ar fi furat niște țigări dintr-un magazin.
Agentul Alexandru Mălăncuș este acuzat de către tânărul de 23 de ani că l-ar fi torturat și umilit public din momentul imobilizării și până la punerea sa în libertate. Mai mult decât atât, victima a fost fotografiată în sediul Poliției Vaslui cu o curea legată de gât, imagine devenită virală după ce a fost publicată de un ziar local. De altfel, o copie a pozei apărute în ziar a fost atașată la plângerea făcută la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui de către Iulian Morariu.
”L-a obligat să stea pe pardoseală cu aceeași curea de gât, deși avea cătușe”
Evenimentul în urma căruia tânărul de 23 de ani ar fi fost torturat de către polițist a avut loc în urmă cu trei săptămâni, în municipiul Vaslui. Iulian Moraru, împreună cu un prieten de-al său, ar fi furat un cartuș cu țigări dintr-un magazin, iar apoi ar fi fugit pe o stradă din apropiere. Alertat de vânzătoarea care a ieșit din chioșc și a început să strige după ajutor, agentul Alexandru Mălăncuș, care în acel moment trecea întâmplător prin zonă, a început să fugă după cei doi tineri. După câteva sute de metri, polițistul a reușit să-l prindă pe Iulian Moraru în spatele unui bloc, unde l-a imobilizat.
”Pentru efectuarea acestei operațiuni, Alexandru Mălăncuș nu a folosit mijloace specifice de imobilizare, ci l-a legat pe tânăr de gât cu o curea, conducându-l în acest fel prin oraș, la sediul Poliției. Ajuns aici, înainte de a-l preda colegilor de la Serviciul de Investigații Criminale, agentul de poliție l-a obligat pe clientul meu să stea pe pardoseală, cu aceeași curea legată de gât, deși acesta era imobilizat cu cătușe, având mâinile legate la spate și neprezentând niciun pericol pentru viața sau integritatea fizică a polițistului sau a colegilor săi. Mai mult decât atât, Alexandru Mălăncuș s-a fotografiat în sediul poliției cu tânărul, având un aer de superioritate, folosindu-se de acesta ca de obținerea unui trofeu”, a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, avocatul victimei, Rareș Apetrei.
„Nimeni nu poate fi suspus torturii sau tratamentelor inumane ori degradante”
În plângerea făcută la Parchet, Iulian Morariu susține că polițistul care l-a imobilizat a încălcat procedurile legale. Tânărul își argumentează acuzațiile cu un articol din legislația Comisiei Europene conform căruia ”utilizarea, în cadrul aplicării legii, a cătușelor pentru degetul mare și a cătușelor pentru degete, precum și a instrumentelor de imobilizare a gâtului nu este considerată admisibilă”.
Apărătorul vasluianului de 23 de ani invocă și acel articol din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului conform căruia ”polițistul este obligat să păstreze secretul profesional, precum și confidențialitatea datelor dobândite în timpul desfășurării activității.
Totodată, potrivit articolului 43 din aceeași lege, polițistului îi este interzis, în orice împrejurare, să provoace unei persoane suferințe fizice ori psihice cu scopul de a obține de la aceasta informații sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta l-a comis ori este bănuită că l-a comis”.
”Prin acțiunea sa, Alexandru Mălăncuș, în calitatea sa de lucrător de poliție, a încălcat nu numai procedura specifică imobilizării persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni, ci și dreptul la viață și integritatea fizică și psihică al oricărei persoane consfințit atât în Constituția României, cât și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului conform căruia nimeni nu poate fi suspus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. În condițiile în care clientul meu nu fusese agresiv în momentul prinderii sale, nu era un pericol pentru integritatea corporală a polițistului, acesta din urmă nu avea nicio justificare pentru încătușarea tânărului de 23 de ani, cu atât mai mult imobilizarea de gât și ”plimbarea” sa pe străzile din Vaslui, îngenuncherea și prezentarea acestuia în presă ca pe un trofeu personal. În niciun caz Alexandru Mălăncuș nu trebuia să-i încalce clientului meu dreptul la prezumția de nevinovăție și la integritate fizică și psihică, prin aplicarea unor tratamente degradante și umilitoare”, ne-a mai precizat avocatul Rareș Apetrei.
În plângerea făcută la Parchet, tânărul de 23 de ani mai arată că polițistul a încălcat și actul normativ privind protecția informațiilor clasificate în România conform căruia ”este interzis accesul cu aparate de fotografiat în locurile în care se află informații secrete de stat sau informații cu un anumit grad de clasificare”.
Poliția a întocmit dosar penal pentru purtare abuzivă
Pe lângă plângerea făcută la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, Iulian Morariu l-a dat în judecată pe agentul Alexandru Mălăncuș, precum și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui. Tânărul solicită în instanță ca polițistul și instituția la care acesta este în continuare angajat să plătească în solidar daune morale de 100.000 de euro, precum și cheltuielile de judecată, ”pentru suferințele fizice și psihice suferite”.
Pe de altă parte, colegii lui Alexandru Mălăncuș au întocmit dosar penal pe numele acestuia pentru purtare abuzivă.
”La momentul apariției fotografiilor on-line, comanda IPJ Vaslui a dispus verificări, fiind întocmit dosar penal pentru purtare abuzivă. Întrucât polițistul are calitate de poliție judiciară, competența de soluționare aparține procurorului”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Silvia Manta.
Agentul Alexandru Mălăncuș lucrează în continuare în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, dar ar putea fi pus la dispoziția șefului IPJ dacă se va pune în mișcaare acțiunea penală împotriva sa.
”Distincție de onoare” acordată de IPJ Vaslui cu mai puțin de o lună înainte de incident
Agentul Alexandru Mălăncuș s-a evidențiat pentru prima oară în vara anului trecut, atunci când își desfășura activitatea pe litoralul din Bulgaria, unde fusese detașat să lucreze temporar. El a salvat viața unui copil de 11 ani, din Rusia, care se afla împreună cu părinții la o terasă de pe plajă. Băiatul se înecase cu un sâmbure de caisă, însă, după efectuarea manevrelor specifice de salvare în astfel de situații, polițistul vasluian a reușit să-i scoată sâmburele care-i obturase copilului traheea.
Pentru fapta sa, Alexandru Mălăncuș a fost răsplătit în primăvara acestui an, de Ziua Poliției Române. Șefii săi i-au acordat o plachetă cu titlul de ”Distincție de onoare”, în semn de apreciere a profesionalismului și devotamentului de care au dat dovadă în activitatea desfășurată, pentru curajul manifestat și credința în valorile umane”.
Citește și: EXCLUSIV. Mărturiile poliţiştilor din Voluntari care au ajuns primii la şoferul atacat la Sineşti! “Era într-o stare de agitaţie ca urmare a şocului suferit”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro