Colonelul Marian Corcodel și generalul maior în rezervă Neculai Bontic au în comun Jandarmeria, furtul de motorină și câte un dosar penal, unul la DNA și celălalt la DIICOT.

Generalul maior Bontic era adjunctul pentru logistică al Jandarmeriei Române în 2013, când a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că a luat de 17 ori mită, a avut o contribuție la delapidarea Jandarmeriei și s-a folosit abuziv de funcție.

Povestea cu cântec de corupție a lui Neculai Bontic are în sapte un ”sforar” – Marian Corcodel, care în urmă cu patru ani era martor de căpătâi în dosarul șefului său, ce avea în administrare toată logistica Jandarmeriei.

Surse judiciare au declarat, pentru Libertatea, că Marian Corcodel este cel care ar fi turnat tot ce știa despre faptele generalului Neculai Bontic, atunci când a fost audiat ca martor la Secția Militară a DNA. La declarația acestuia s-au alăturat numeroase alte mărturii ale unor martori, care puteau contura imaginea clară a faptelor sale. ~

Ce știa Corcodel? Că Bontic ieșea din unitate după ce îi era făcut plinul la rezervorul de 80 de litri al Jeep-ului său, combustibil care adunat în timp a ajuns la patru tone.

Marian Corcodel le-a povestit atunci anchetatorilor cum oamenii din subordinea lui Bontic serveau interesele personale ale acestuia. Declarațiile sale și ale altor jandarmi au stat la baza dosarului lui Bontic, deschis după o sesizare din oficiu, pentru că procurorii militari anticorupție aveau atunci informații din sfera serviciilor secrete.

Îndrăzneala lui Corcodel ar fi născut un conflict între el și Bontic, despre care, spun surse judiciare, ar avea „relații sus-puse” în magistratură.

La aproape două luni după ce a fost pus sub acuzare, Neculai Bontic a fost trecut în rezervă. Era lăsat să se pensioneze, în august 2013, cu gradul de general maior cu două stele, deși avea la activ 17 acuzații de mită și participare la delapidarea Jandarmeriei.

Corcodel a ajuns în patru ani din acuzator în acuzat. Fapte pe care le reclama au ajuns un obicei în viața lui profesională

Patru ani au trecut și nimic din dosarul lui Bontic nu a mai răsuflat, nici dacă se mai fac cercetări, nici dacă a fost clasat. Practic, pare că dosarul lui Neculai Bontic ar fi fost îngropat la DNA, iar sechestrul pus atunci pe Jeep-ul său a fost ridicat.

Bontic a ieșit din scena corupție, dar în atenția anchetatorilor a intrat denunțătorul lui. Se pare că pe cel care spunea cum scotea Bontic motorină din unitatea Jandarmeriei l-a încurajat lipsa unei sancțiuni pentru fapte, așa că a decis să facă și el același lucru. Așa a ajuns, după patru ani, din acuzator acuzat … de cămătărie, dar și de implicare în scoaterea de motorină din unitatea în care lucra, ajutat de subalterni, pe care i-a transferat, cu voia sau fără voia acestora, în ”locotentenții” lui de infracțiuni.


EXCLUSIV: Ce se întâmplă cu Ionuț Gologan după ce Malaezia a decis să renunțe la pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri


Corcodel, cândva ”locotenentul” lui Bontic, și-a făcut propriul grup infracțional

În 2013, când Neculai Bontic era adjunctul pentru logistică al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel primea des comenzi de la cel care atunci îi era șef și pe care a ajuns să îl toarne la anchetatori.

Corcodel, spun surse judiciare, ar fi fost cel ce se ocupa de organizarea unor petreceri, la comanda lui Bontic, pentru zile de naștere sau mese festive. Bontic organiza des petreceri private, de ziua sa, a soacrei sau a soției, la care invita persoane care nu aveau legătură cu activitatea Jandarmeriei. Îi servea cu legumele cultivate în serele Jandarmeriei, îngrijite de jandarmi și cu carne de la porcii crescuți pe banii unității. Bontic nu se ferea să mănânce gratuit la popota unităţii, iar până la momentul declanșării anchetei, acesta acumulase consumație de zeci de mii de lei.

Dosarul său a început cu acuzații grave, dar s-a stins rapid și treptat a trecut în ”neființă”.

Dacă DNA l-a scos din scena corupției pe Bontic, DIICOT l-a adus în prim planul infracțional pe Marian Corcodel. Oficial era comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, dar printre angajați era cunoscut ca ”Banca Română de Comerț Corcodel”. Le dădea subordonaților bani cu 10-20% dobândă, iar dacă nu mai puteau plăti, își recupera împrumutul prin executare silită. Despre cei care luau bani de la șeful lor se spunea că ”au cardul la Corcodel”.

A ajuns din șeful în Jandarmerie în arest printre cămătari

Anchetatorii cred că Marian Corcodel și-a făcut propriul grup infracțional în 2011, atunci când șeful lui era Neculai Bontic. A stat liniștit, i-a servit intereseler lui Bontic, dar s-a asigurat că strânge și el avere, ca să poată adăugat ceva când ajungea la pensie.

Și el a fost reclamat de subalterni, dar plângerile lor au ajuns la Octavian Cristescu, comisar şef la Departament de Informaţii şi Protecţie Internă, care nu doar că nu a anunțat conducerea Ministerului de Interne ce făcea șeful din Jandarmerie, dar i-a și sprijinit grupul infracțional organizat, la la protejat și consiliat pe colonelul cămătar.


EXCLUSIV. Saturn, stațiunea aproape moartă. Hotelurile n-au mai văzut o vopsea de ani, magazinele au lacătele puse, la fel și multe dintre restaurante


 

Urmărește-ne pe Google News