Timp de două săptămâni, opt inspectori școlari împărțiți în două comisii – una de control și o alta de judecată -, vor lua la puricat activitatea școlii și a conducerii acesteia, dar și plângerea care a generat imensul scandal. Acest lucru implică nu numai studiul documentelor, ci și audierea cadrelor didactice din cadrul Școlii Gimnaziale 79 și a părinților care au ceva de spus pe tema cadourilor date profesroilor de-a lungul timpului. În plină inspecție generală – prima declanșată aici în ultimii cinci ani -, directorul școlii a convocat în regim de urgență o întâlnire cu reprezentanții comitetelor de părinți. Surse din anturajul unității de învățământ vorbesc despre faptul că discuțiile care vor avea loc astăzi după ora 18.00 într-una dintre sălile școlii se vor axa în special pe modul în care fiecare părinte care are copilul înscris la Școala Gimnazială 79 înțelege să ”răsplătească”, doar din proprie inițiativă și în felul ales de el, calitatea actului didactic oferit de fiecare dascăl în parte.
”În discuțiile care au urmat izbucnirii scandalului ni s-a sugerat că nici un profesor nu cere ceva de la obraz pentru a nu recurge la diverse constrângeri. Ideea generală ar trebui să fie că darurile au fost oferite doar din plăcerea părinților, nu pentru că cineva ar fi impus acest lucru”, ne-au dezvăluit aceleași surse.
Reprezentanții societății civile s-au implicat în caz
La doar o zi după ce Inspectoratul Școlar a declanșat inspecția generală la Școala Gimnazială 79 și reprezentanții societății civile s-au implicat în acest caz. Aceștia vor înființarea unei agende de întâlniri permanente profesori-părinți în care dascălii care cer cadouri sau banii să fie demascați.
”Ieri (n.r. marți) am trimis o adresă la Inspectoratul Școlar prinn care solicităm să ni se răspundă public de ce nu au fost sesizate organele anchetă penală dacă există suspiciuni și acuzații de mită sau de orice altă formă de corupție. Totodată, am solictat să se ia în discuție proiectul organizației noastre legat de întâlniri periodice organizate între părinți și reprezentanții școlilor în care să se pună foarte serios problema acestor cadouri date profesorilor și a identificării eventualelor cazuri de corupție existente la nivelul cadrelor didactice în unitățile de învățământ”, ne-a declarat Elena Prefit, coordonator de programe în cadrul Organizației ”Centrul de Consiliere Civică”.
Citește și: Scandal la o școală specială din București. Copii bătuți de profesori; Avocatul Poporului anunță o anchetă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro