• Pe harta României, pesta africană arată ca şi cum două mâini roşii împuţinează judeţele albe rămase între ele.

  • În iulie 2017 s-a declanşat nordul, mai potolit. Sudul, pornit în iunie 2018, urcă însă cu o viteză care înghite orice pronostic.

  • Primul focar din sud a fost în Ceatalchioi, Tulcea.


Tudor Cernega spune că mistreţii trebuiau vânaţi cu un an în urmă, iar ei continuă să zburde şi acum, nederanjaţi, în zona localităţii pe care o conduce.

De Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

Tudor Cernega este primarul din Ceatalchioi, comună de la marginea Deltei, întinsă chiar pe braţul Chilia, la graniţa cu Ucraina.

Cu praştia, poţi sparge binoclul grănicerului ucrainean. Dar nu e recomandat.

Ceatalchioi, comună cu 100 de oameni, are nota amară a izolării de România, cea mai apropiată localitate cu semafor e Ismail din Ucraina, la 2 kilometri în nord.

– Domnule primar Cernega, cum aţi aflat de izbucnirea pestei porcine?
– Au venit preotul şi câţiva oameni la sfârşitul lui mai, anul acesta, să-mi spună că mor porcii. La începutul lui iunie am chemat medicul veterinar. Tot la sfârşitul lui mai, sătenii au găsit hoituri de porci mistreţi. S-au luat probe şi s-a confirmat boala.

– Care au fost primele măsuri?
– Au venit şi au luat porcii din gospodării. Unii oameni nu au fost de acord şi au ascuns porcii. Nu mai au încredere în Direcţia Sanitară, după cum, corect spus, nu au gestionat leucoza bovină!

– Scuze, să rămânem la porci deocamdată, vă rugăm!
– Da, rămânem. Oamenii care au dus porcii să-i ascundă, ca să scape, au venit şi mi-au spus că au murit şi aceştia.

„Degeaba au ascuns sătenii porcii când a venit Direcţia Sanitară, că au murit imediat şi aceştia. Pesta asta e foarte rapidă. În câteva zile de la îmbolnăvire, porcul nu mai are nici o scăpare, moare”
Tudor Cernega, primarul din Ceatalchioi, prima localitate tulceană afectată de pesta porcină

– Şi alte măsuri?
– Au îngropat hoiturile porcilor din gospodării şi pe ale mistreţilor. Atât!

– Cum atât?
– Eu nu vă mint, că nu am alt stăpân decât cei 100 de locuitori care m-au ales! Dacă vă spun că atât a făcut DSVSA, asta e!

– Comunicarea oficială e aceea că vânează porcii mistreţi în toată zona afectată din Tulcea.
– Păi, noi suntem primul focar afectat şi nu vânează! Mistreţii umblă şi acum nestingheriţi, nu i-au gonit, nu i-au împuşcat. Mistreţii se mănâncă unul pe altul şi se îmbolnăvesc.

– Dar…
– Scuzaţi-mă, vreau să întreb şi eu ceva prin Libertatea, dacă m-a sunat presa! Întreb, prin dumneavoastră, pe şefii ANSVSA cum au gestionat leucoza bovină de la noi?! De trei ani avem focar. Ne-au interzis să comercializăm carnea de vită şi asta a fost tot. La fel se întâmplă şi acum!

10.000 de vaci din zonă au fost netratate de leucoză bovină în cei 3 ani de la declanşarea focarului, susţine primarul din Ceatalchioi

– Poate asta a fost doar ce aţi observat dumneavoastră!
– Şi nu asta e important, ce se întâmplă cu omul, ce efecte au măsurile asupra celor 100 de oameni de aici, în cazul nostru?! De la câteva vite bolnave acum trei ani, astăzi le avem pe aproape toate. Batjocura asta e la fel şi acum, cu pesta porcină. Nu au distrus vegetaţia unde au putrezit porcii mistreţi, nu au dezinfectat nimic, iar animalele care au scăpat încă de boală sunt libere, bine mersi!


CITEȘTE ȘI:

 
 

Urmărește-ne pe Google News