„Viața va învinge”, spune Katja când se referă la Ucraina. Așa că tânăra, de profesie chirurg, născută la Jîtomîr și mutată încă de la 12 ani în Suedia, a simțit că poate stimula mottoul ei.
Deși a plecat acum peste două decenii din orașul care, practic, marchează începutul vestului Ucrainei, ea s-a implicat activ în strângerea de fonduri încă din primele zile ale războiului.
Katja Blank vorbește perfect limba română. A făcut Medicina la Timișoara, unde a absolvit acum 7 ani. Cei șase ani petrecuți pe Bega au reprezentat începutul carierei de chirurg pe care o practică la Goteborg (Gothenburg).
„De pe 25 februarie am început să strângem bani. Am spus că o să strângem să fie «de-o cafea» pentru oameni”, povestește medicul.
Iar până acum s-au strâns nu doar de câteva cafele. Ci de mai mult. S-au strâns peste 100.000 de euro.
Așa că Katja s-a apucat să caute aparatură medicală și ambulanțe pentru spitalele din Kiev, secate de cele necesare în primele luni de la invazia rusă.
A umplut un microbuz cu aparatură
În Suedia s-a găsit o singură ambulanță funcțională pe care să o poată cumpăra, însă necesarul era mult mai mare.
„Am trimis prima ambulanță și am început să căutăm alte trei, dar și echipamente medicale”.
Echipamentele au fost primite, pe gratis, printr-un contact cu organizația Human Bridge.
Pe site-ul propriu, aceasta se recomandă drept „o organizație profesională care e specializată în furnizarea de echipament medical. Munca noastră constă în preluarea (din Suedia – n.r.), repararea și trimiterea de instrumente medicale în principal către Africa și Europa de Est”.
Katja a umplut un microbuz cu aparatură medicală, „multe, precum EKG-urile, fiind destinate ambulanțelor”, și a plecat, cu alți trei voluntari, spre România.
De la Tg. Jiu, la Odesa și Kiev
Aici a stat la Sergiu, amic din facultate, la Timișoara, apoi s-a dus direct către Târgu Jiu pentru a prelua celelalte trei ambulanțe.
„Pe una dintre ele o conduc chiar eu către Ucraina”, a spus Katja pentru Libertatea. Ceilalți trei voluntari se ocupă de microbuz și de ambulanțele rămase.
În principal, ele vor deservi spitalul de copii Ohmatdit din Kiev. E un spital care, de pe 24 februarie, a devenit unul de urgență, care funcționează non-stop.
„Traumele războiului sunt la tot pasul în spitalul de copii Ohmatdit”, se arată într-un reportaj făcut de France24 la fața locului.
Medicul pediatru Svitlana Onisko le povestea reporterilor francezi că ea stă „24/7 în spital, ne-am mutat aici”, pentru a fi la dispoziția copiilor.
În plus, în spital sunt tratați, în ultima vreme, și adulții.
Nu toate vor merge însă către Ohmatdit. Katja spune că una dintre ambulanțe va fi trimisă la Odesa, oraș devenit vulnerabil în fața noilor planuri ale Federației Ruse.
E în concediu maternal
Pentru a se ocupa de strângerea de fonduri și transportul către Ucraina, Katja nu a abandonat munca ei din Suedia.
Asta pentru că este în concediu maternal. „Am născut acum 3 luni”, spune ea. Iar copilașul a rămas cu tatăl său.
Însă atașamentul pentru țara în care s-a născut a făcut-o să se implice activ și să vrea să-și ajute rudele rămase acolo.
„Mai am rude, chiar dacă mai îndepărtate, eu am plecat la 12 ani. Sunt rude mai în vârstă, prieteni mai în vârstă. Nu au vrut să își părăsească țara”, conchide ea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro