UPDATE 17 noiembrie, 11.00: Mihai Precup a fost numit joi președinte AMEPIP, iar Ciprian Hodja, vicepreședinte al instituției.

  • Conform organigramei și ca să atragă oameni buni, inclusiv din privat, agenția va avea angajați plătiți cu 50% mai mult decât bugetarii încadrați pe poziții similare în alte instituții.

Noua structură se va afla direct în coordonarea premierului Ciolacu, prin Secretariatul General al Guvernului. Agenția a fost înființată în acest an și este o condiție pentru aderarea la OECD, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Pentru conducerea AMEPIP a existat o procedură de selecție care s-a finalizat săptămâna trecută, au precizat surse guvernamentale pentru Libertatea. Numele candidaților care au trecut procedura au fost trimise premierului Marcel Ciolacu, cel care va trebui să ia decizia finală.

Mihai Precup, secretar de stat la Cancelaria premierului, și Ciprian Hojda, fost consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Ciucă au obținut cele mai mari punctaje, Precup fiind pe primul loc.

Surse din Coaliție:

„Acum, numele celor doi sunt pe masa premierului pentru funcția de președinte. Cu mare probabilitate, Precup o să fie președinte, iar Hojda, vicepreședinte al AMEPIP. Dacă nu apar surprize, posibile și ele”, au declarat pentru Libertatea surse din Coaliția de guvernare.

Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Recomandări
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare

Liberalii au insistat („noul termen pentru consolare”, potrivit unui vechi membru al partidului) ca pe lângă funcția de vicepreședinte al superagenției să aibă și secretarul general al instituției. Teoretic, funcția nu este una politică, ci revine unul înalt funcționar.

„Secretar general va fi un înalt funcționar public cu simpatii liberale. Hojda va fi vicepreședinte”, au confirmat pentru Libertatea surse din conducerea PNL.

Cine este Mihai Precup

Mihai Precup a fost numit ca secretar de stat la Cancelaria premierului Ciolacu pe 4 august 2023.

Din iunie și până în prezent, Mihai Precup este și membru în Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții. De asemenea, este membru în Consiliul de Administrație al Poștei Române.

Înainte de a ajunge la Cancelaria premierul, el a fost secretar de stat la Ministerul de Finanțe, în perioada când poziția a fost ocupată de Adrian Câciu (PSD).

Bancher, Mihai Precup a absolvit Academia de Studii Economice București în 2008, după care are două mastere la Sorbona.

Primul master la Sorbona este în Finanțe Bănci, în perioada 2008 – 2009, iar cel de-al doilea este în Inginerie Financiară și Strategie Fiscală, în perioada 2009 – 2010.

El are și un doctorat în Finanțe cu teza: „Impactul crizei financiare asupra evoluției investițiilor în companiile necotate din Europa Centrală și de Est”. Doctoratul apare în CV cu mențiunea cotutelă între Universitatea Sorbona din Franța și Universitatea de Vest din Timișoara.

Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR
Recomandări
Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR

Între 2012 și 2018, Mihai Precup a lucrat pentru Banca Europeană de Investiții: asociat proiecte de asistență tehnică pentru bănci și fonduri de investiții, consilier al vicepreședintelui și analist financiar.

Potrivit CV-ului oficial, el a fost membru al Consiliului de Administrație al GRIRO SA România între 2019 – 2022.

„Un element extrem de important pe care îl face acest AMEPIP este că se va asigura că procesele de selecţie sunt demarate şi va monitoriza performanţele întreprinderilor raportate la indicatorii de performanţă prevăzuţi în contractele de mandat”, declara Mihai Precup, în septembrie 2023, citat de Agerpres.

„Are capacitatea să amendeze companiile, să amendeze conducerea acelor companii şi, un ultim punct, vom avea – suntem în curs de implementare şi în curând va fi public – vom avea un tablou de monitorizare a performanţelor financiare, nefinanciare şi de guvernanţă corporativă a companiilor de stat”, El a afirmat că își dorește ca mai multe companii deținute de stat să fie listate la bursă, după modelul Hidroelectrica.

Conform declarație de avere, Mihai Precup are datorii la o bancă din Luxemburg de 327.225 de euro. Creditul a fost luat în 2017, an în care apare în declarația de avere a secretarului de stat că și-a cumpărat un apartament de 50 mp în Luxemburg.

Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute

Oficialul guvernamental mai are o un apartament în Arad de 59 mp, cumpărat tot în 2017.

Apartamentul din Luxemburg i-a adus în 2022, după închiriere, 19.200 de euro.

Cine este Ciprian Hojda

Bancher de profesie, Ciprian Hojda a lucrat în BCR Maramureș pe mai multe poziții.

A absolvit masterul la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea afacerilor din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca în 2007. Diploma de licență a obținut-o în 2003, la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad.

După ce a absolvit masterul, Hojda a devenit director executiv în sucursala Maramureș a BCR. A rămas în bancă pe diferite poziții de conducere până în mai 2021, când a fost numit consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Cîțu. A fost eliberat din funcție în vara lui 2023, după ce premierul Ciucă a plecat de la Palatul Victoria.

Hojda a candidat în 2020 pentru postul de primar al comunei Moisei, o localitate din județul Maramureș cu 9.300 de locuitori, dar a pierdut.

Condițiile pentru candidați

Prim-ministrul numește, prin decizie, președintele și vicepreședintele AMEPIP, pe baza listei candidaților admiși înaintate de secretarul general al Guvernului. Printre condițiile de participare s-au numărat:

  1. să fie absolvent cu diplomă de studii universitare, finalizate cu diplomă de licență în domeniul juridic, economic, al administrației publice, managementului sau cu diplomă echivalentă
  2. să îndeplinească condițiile de vechime de cel puțin zece ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în funcții de conducere executivă în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care au exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice

Care sunt atribuțiile AMEPIP

Instituția este condusă de un președinte cu rang de secretar de stat și doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat. Mandatul conducerii este de patru ani și poate fi reînnoit o singură dată.

Numărul maxim de posturi dedicat pentru AMEPIP este de 88.

  • Salarizarea personalului AMEPIP se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

AMEPIP are responsabilitatea de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru numirea membrilor consiliului de administrație, de a monitoriza, evalua și controla aplicarea principiilor de guvernanță corporativă, de a publica periodic rapoarte privind îndeplinirea indicatorilor de performanță, precum și de a aplica sancțiuni.

De asemenea, are atribuții de reglementare, prin care se asigură elaborarea cadrului normativ și instituțional din domeniile sale de responsabilitate.

Alexandru Petrescu, printre numele vehiculate la ASF

PSD și PNL au negociat și modul în care se vor împărți funcțiile de conducere din Autoritatea de Supraveghere Financiară, au dezvăluit surse din Coaliție pentru Libertatea. 

Mandatele actualei conduceri s-au încheiat pe 14 noiembrie 2023, dar procedura parlamentară pentru numirea noii structuri de conducere a fost amânată cu o săptămână.

ASF a fost în mijlocul atenției publice în acest an, după ce inițial Libertatea a atras atenția, la începutul lui 2023, asupra felului în care Autoritatea continuă să promoveze oameni care au avut în responsabilitate supravegherea și controlul în cazul falimentului City Insurance. 

Investigații jurnalistice ulterioare au relevat repetarea schemei de insolvență la alt lider al pieței RCA, Euroins. 

Nemulțumirea publică a crescut în societate. Euroins a mutat 1,58 de miliarde de lei în Bulgaria înainte de faliment, sub supravegherea și non intervenția ASF și a statului. 

Nicu Marcu, actualul președinte al ASF, nu a mai fost susținut pentru o poziție similară de actuala Coaliție. 

Surse din PSD au precizat că nici vicepreședintele Cristian Roșu nu va fi sprijinit pentru un nou mandat. Celor doi li s-au reproșat falimentele City Insurance și Euroins.

Împărțirea posturilor în ASF, conform surselor guvernamentale, intervievate de Libertatea:

  • PSD ia președintele ASF și un vicepreședinte
  • PNL obține prim-vicepreședintele și un vicepreședinte
  • USR obține o funcție de vicepreședinte
  • AUR nu primește o funcție de vicepreședinte, deși a solicitat

Printre numele negociate în PSD să preia funcția de președinte ASF este Alexandru Petrescu, fost ministru al comunicațiilor.

„Propunerea ca Alexandru Petrescu să preia șefia ASF este făcută de ceva timp, dar premierul Ciolacu nu a dat până acum ok-ul final. Până nu spune că este de acord, varianta rămâne una în discuție”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Libertatea. 

Surse parlamentare susțin că varianta Petrescu poate fi una care poate să se confirme săptămâna viitoare la votul din forul legislativ.

PNL nu a luat încă o decizie pe cine va susține pe funcția de prim-vicepreședinte și pentru cea de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

În cărți pentru funcția de vicepreședinte se află Maria Gabriela Horga, în timp ce lista pentru prim-vicepreședinte conține peste 10 nume, potrivit unor surse din conducerea PNL. Printre cei aflați pe listă se află Nini Săpunaru sau Gabriel Avramescu, parlamentar PNL de Buzău.

Decizia trebuie validată în forurile de conducere ale PNL până la votul din plen de săptămâna viitoare.

Există și alte nume care pot ocupa funcția uneia dintre cele mai bănoase, dar și cele mai contestate instituții publice din România, pe fondul eșecurilor de supraveghere și a creșterii prețului asigurării auto obligatorii. 

ASF a consemnat, în 7 ani, falimentele a 4 lideri de piață RCA: Carpatica, Astra, City și Euroins. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

Marica13   •   19.11.2023, 13:06

Sunteti ca o ciumă....nu mai scapam de voi.

dante69   •   16.11.2023, 21:01

Cu un președinte șocant de impopular si indiferent PNL se îndreaptă spre un dezastru daca prin actuala actuala coaliție Ciolacu și PSD câștigă alegerile la anul.

hurricane   •   16.11.2023, 17:06

de la sula in coaste ;a un ceas ( spunea marele psd canu a stiut sa minta ca era cadou de la

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Știrileprotv.ro
Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
FANATIK.RO
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Elle.ro
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Observatornews.ro
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii
HOROSCOP
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI