El atrage atenţia că riscăm să punem în pericol zeci de mii de cetăţeni, şi, în plus, nu vedem beneficiile pe care, păstrarea lor, în ţară, le-ar aduce economiei din România, care poate folosi această forţă de muncă, în special în agricultură şi construcţii.
Europarlamentrarul explică că, în perioada stării de urgenţă, Guvernul se poate opune cererii de curse charter speciale trimise de angajatorii din Italia, sau Germania, pentru muncitori români.
El cere Guvernului să nu lase românii să plece la muncă în
afară.
“Nu ai de ce să dai drumul la 15.000 de români, să plece în
Italia, decât dacă eşti nebun. Asta trebuie să înceteze. Eu mă voi opune
vehement, mai ales acum, în stare de urgenţă, şi cu curse speciale”, a mai spus
Rareş Bogdan.
Europarlamentarul a arătat că a avut discuţii şi cu ministrul Muncii, cu ministrul Agriculturii şi cu premierul Ludovic Orban, pe această temă.
“Le-am spus clar, nu daţi drumul, pentru că sunteţi inconştienţi. Dacă le daţi drumul, le riscaţi sănătatea, în primul rând”, a spus Rareş Bogdan.
Pe lângă asta, statul trebuie să caute, urgent, măsuri pentru a-i convinge pe românii veniţi acasă să nu mai plece în afară şi să rămână să muncească în ţară.
Rareş Bogdan face apel la Executiv să ia legătura de urgenţă
cu firmele şi patronii din construcţii şi agricultură şi să vadă ce le pot
oferi acestea românilor din diaspora, ca şi ofertă de muncă, pentru a rămâne
acasă.
În Italia şi Saxonia este cerere de muncitori pentru cules de sparanghel, 18.000 în Germania, în Italia, 16.000 de muncitori, în Veneto, regiune învecinată cu Lombardia, cu Piemont, cea mai afectată zonă de epidemia de coronavirus.
Din punctul de vedere al sănătăţii oamenilor nu avem de ce să îi lăsăm să meargă într-un loc unde, până acum câteva zile, a fost focar şi unde nu s-a stins nici acum epidemia, pentru că doar au redus morţii de la 900 la 400 sau 500, dar asta nu înseamnă că s-a stins acest focar. Deci, din punctul de vedere al securităţii individului, al fiecărui român, nu avem dreptul să îi trimitem acolo.
Rareş Bogdan:
El spune că statul român nu trebuie să accepte aeriene speciale, puse la dispoziţie de cei din Italia sau Germania, interesaţi să aducă oameni la muncă.
“Nu avem motive să dăm aceste curse speciale, chiar dacă
sunt plătite de angajatorii italieni, sau nemţi, pentru a da drumul
muncitorilor români”, a mai declarat Rareş Bogdan.
El a precizat că statul român trebuie, în acest moment, să găsească soluţii pentru sutele de mii de români care au revenit în ţară şi care doresc să muncească şi să rămână aici.
Soluţia este să aduni toţi marii agricultori români, îi aduci pe marii cultivator, procesatori şi le spui: Oameni buni, v-aţi plans că aţi adus mână de lucru din Sri Lanka, din Pakistan, Nepal. În sfârşit, aveţi la dispoziţia voastră oameni care vor să lucreze, pentru că au venit acasă, sunt sute de mii. Vă rog să spuneţi, ce oferte financiare aveţi pentru ei, pentru că în Italia şi în Germania primesc banii ăştia.
Rareș Bogdan:
Rareş Bogdan a afirmat că a discutat cu românii care muncesc în alte ţări şi ştie că aceştia ar prefera să rămână în ţară, chiar dacă vor primi cu 200 sau 300 de euro mai puţin decât luau în străinătate.
Rareş Bogdan: „Am vorbit cu badantele românce, mi-au spus: să ne dea 500 de euro şi venim acasă, că nu mai putem”
Le-am întrebat pe badante. În Italia sunt 125.000 de badante cu contract, şi 60.000 fără contracte. Deci 180.000 de femei, romance, lucrează ca îngrijitoare de bătrâni, de copii, sau în casă. În România nu există bone. În Italia, badantele iau acum 800 de euro. Nu mai iau 1.400 sau 1500, şi salariile vor scădea. Le-am întrebat pe aceste doamne, ce aţi face şi mi-au spus: Domnul Rareş, să ne dea, garantat, 500 de euro, nu 800 şi venim acasă pentru că nu mai putem, stăm departe de soţi şi de copii.
Rareș Bogdan:
Rareş Bogdan atrage atenţia că în acest moment, România este în pragul unei crize economice.
“De câteva luni o spun, şi o mai spune şi Florin Cîţu, această criză trebuie tratată şi ca o oportunitate, nu doar ca un fapt care afectează economia. În cazul României, în afară de necazul cu deficitul, România are avantajul forţei de muncă care s-a întors”, a spus el.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!