În ultimul timp, controlorii RATB sunt din ce în ce mai rari la vedere prin mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Totodată, ei sunt în postura pisicii cu clopoţei care nu mai prinde şoareci, în sensul că oamenii vin în staţiile de autobuz în uniforme pe care scrie cu litere mari ”controlor”, aşteaptă să fie văzuţi de cei care sunt în staţie, apoi se urcă în maşină. Trebuie să fii inconștient ca în asemenea condiţii să circuli fără bilet pe mijloacele de transport în comun.
”Sumele provenite din amenzi se fac venit la bugetele locale”
Sensul este că RATB încearcă prin asemenea metode să determine călătorii să cumpere călătorii – şi mai puţin să aplice amenzi. Asta pentru că Regia de Transport nu beneficiază cu nimic din amenzi, iar banii se duc la administraţiile publice locale de unde provin călătorii buclucaşi. Dacă e din Slobozia, amenda este trimisă şi încasată de primăria din Slobozia, dacă e din Baia Mare, banii merg acolo etc.
Un studiu RATB arată că în ultimii trei ani controlorii au dat amenzi în valoare de 10 milioane de euro pentru călătorii fără bilete, bani din care regia nu a văzut nimic.
Conform unui comunicat primit pe acestă temă, Primăria Capitalei, patronul RATB, spune că nu are ce face, pentru că aşa este legislaţia. Ordonanţa 2/2001, ART. 8 (4) spune că: ”Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetele locale”.
S-a autoamendat deși nu a fost prins de controlori
Libertatea a relatat în urmă cu câteva luni un caz unic în România. Un bucureștean de 22 de ani s-a autoamendat pentru a plăti călătoriile făcute pe blat cu mijloacele de tranport în comun! A plătit Regiei de Transport București (RATB) o sumă de bani reprezentând aproximativ echivalentul drumurilor făcute de el fără bilet, când era licean.
În data de 9 iunie, RATB s-a trezit cu suma de 500 de lei primită în cont de la un anume Pavel Florin Șocostiuc. Ce să fie, ce să fie? Spre stupefacția salariaților RATB, prietena lui Șocostiuc a trimis Regiei un e-mail în care a explicat că banii reprezintă contravaloarea biletelor pe care ar fi trebuit să le plătească în timpul liceului, când a mers mai mult fără bilet – pentru că nu avea bani.
Citește mai departe: Deși nu a fost prins fără bilet, a plătit 500 de lei amendă de conștiință la RATB!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro