Teoretic, pensionarii vizați de recalculare ar trebui să aibă parte de o creștere a punctajelor anuale realizate în felul următor: cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale; cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite.

Desigur, s-a trecut de la teorie la practică, iar Casele teritoriale de pensii s-au apucat de recalculări.

A ajuns la spital după ce a văzut decizia de recalculare

În acest context, octogenarul Dumitru Rugă, din Roșiorii de Vede, județul Teleorman, a primit pe 29 mai decizia ”de mărire” a pensiei. S-a uitat pe ea cu bucurie, dar i s-a făcut rău imediat și a trebuit să cheme salvarea. După ce a ieșit din spital, a luat decizia Casei de pensii – conform căreia pensia lui de 2.212 lei va scădea în iulie la 1795 de lei –  și a fugit cu ea la Asociația Pensionarilor ”Dreptate și Adevăr” din Turnu Măgurele.

Aici a trebuit însă să stea la rând, pentru că asociația mai are 200 de asemnea dosare. ”O grămadă de oameni,… am primit decizii de creștere a pensiei… în jos, de la 1 iulie! Nu-mi vine să cred!”, ne-a spus supărat Dumitru Rugă.

Alte exemple: tot din iulie, lui Ștefan Manda îi va scădea pensia de la 1903 lei, la 1525 lei. Lui Mircea Căpățână îi va scădea venitul de la 1543 de lei, la 1.275 de lei, iar lui Ion Bușcă de la 1931 lei, la 1576 lei.

Adică ”creșterea în jos” nu este cu un leu, doi, ci cu aproximativ 300 – 400 de lei la fiecare pensie!

Vinovată este ”Anexa 5”

Constantin Tomuleasa, secretarului Asociației Pensionarilor Dreptate și Adevăr: ”Există o anexă nr. 5 în Legea 192 prin care stagiul de cotizare se împarte la 30, nu la 20 (n.r. constantele care se folosesc în ecuația de calcul punctajului), iar rezultatele sunt cele care se văd. Noi am atenționat de mai multe ori Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii, dar nu ne-a ascultat nimeni. Să vedem ce vor face acum, când le va sari lumea în cap…”

Ce însemnă ”lumea” în acest caz? Dacă înmulțim cele 200 de cazuri din Teleorman cu 41 de județe și 6 sectoare din București, obținem 9.400 de cazuri. Și asta este varianta fericită! De fapt, s-ar putea să fie mult mai mulți.

”Sigur, conform legii, cei cărora recalcularea le micșorează punctul de pensie, trebuie să rămână cu punctajul anterior. Dar se pune întrebarea: se va respecta acest paragraf al legii? Din experiența noastră putem spune că nu, vor fi abuzuri, se va merge în instanțe, vor trece anii, oamenii care cer dreptatea se vor stinge – și tot așa”, ne-a explicat Filip Dimitrof (foto), președintele Asociației Pensionarilor ”Dreptate și Adevăr” din Turnu Măgurele.

Concluzia este că intituțiile statului au un handicap matematic față de pensionari: nu conosc decât scăderea și împărțirea – nu au auzit de adunare și înmulțire.

De asemenea, îi lasă să aleagă pe cei care solicită introducerea în pensie a grupei de muncă (adică dreptul lor legitim): recalculăm pe minus, sau o lăsăm așa? Desigur, pensionarii  ”recalcitranți” – care îndrăznesc să își ceară drepturile – vor fi mulțumiți să rămână cu pensia veche, cea ciuntită doar o dată! De unde era cam mică luna trecută, brusc va deveni foarte bună…

Cotidianul Libertatea a solicitat un răspuns de la Ministerul Muncii. Așteptăm comentariile oficiale.

 

 

 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News