Prin fața tarabelor se perindă bătrâneii gospodari care s-au trezit înainte ca soarele să facă ochi și au venit cu noaptea în cap să cumpere cele mai bune legume pentru zarzavaturi. „Este sezonul pentru zarzavaturi, că la iarnă să vedeți ce bune sunt la ciorbițe. Pun mai mult că anul asta vreau să îi dau și lui fiu-miu, că nora nu are timp să pună”, ne spune tanti Maria. Trage după ea, cu o oarecare greutate, un troller în carouri în care deja a pus câteva kilograme de roșii și ardei Kapia. Nu prea îi plac prețurile, sunt destul de mari, chiar dacă spune că a mai primit bani și de la fiul ei pentru a cumpăra.

Ca ea mai sunt alte câteva zeci de bătrâni care au început deja la primele ore ale dimineții să populeze piața 1 Decembrie. Cei care nu au troller țin pe braț o geantă de iută, semn că sunt dornici să cumpere mult.

Fiecare leu contează

Peste tot în piață, roșiile costă 4 lei/kg, vinetele 1,5 lei, ardei kapia – 3 lei/kg. Undeva la o tarabă, unul dintre vânzători a spart cartelul legumicultorilor și vinde roșiile cu 3 lei, iar rezultatul se vede. Câţiva bătrâni stau ciorchine acolo și își așteaptă rândul să cumpere legumele. În primul rând al pieței, unul dintre vânzători este atât de sigur pe produsul lui încât vinde roșiile cu 4,5 lei. Este cel mai scump din piață. Castraveţii sunt 3 lei/kg, varza – 1,5 lei kg, iar ardeiul gras ajunge la 2,5 lei/kg. Deși s-au scumpit față de acum o saptămână-două, producătorii și samsarii din piață nu duc niciodată lipsă de mușterii.

Regula celor „50 de bani”

Toate legumele s-au scumpit, dar nu prea mult, pentru că dacă ajung să crească prea mult, oamenii se vor duce către hipermarketuri. „Dacă bătrânii se uită la fiecare leu pe care-l au în buzunar, scumpim doar cu 50 de bani, câștigăm și noi și nici ei nu consideră că este prea mult”, ne spune un tânăr vânzător care aranjează pere pe o tarabă în piața Sălăjan. Aici fiind ceva mai departe de principalele hipermarketuri prețurile par ceva mai ridicate dar, ca și la 1 Decembrie, sunt destui cumpărători.

Aici ceapa este 2,5 – 3 lei/kg, ardeiul Kapia este 5 lei (dar este și ceva mai mare), telina se vinde cu 1,5 lei bucata, iar pe alocuri, roșiile ajung și la 5 lei pentru un kilogram. Dacă vreți să faceți o zacuscă, vinetele sun 2 lei kilogramul.

Frumusețea legumei dă prețul

Un vânzător şterge fiecare vânătă, să lucească frumos coaja pe ea în bătaia soarelui de oră matinală, poate, poate ia ochii bucătarilor de sezon. Și vânzătorul nostru tânăr face același lucru ia perele din lăzi și le pune pe segmente bine definite. De la cele mai mici la cele mai mari, acestea ajung să coste de la 5 la 7 lei/kg. Pe același principiu sunt aranjați și cartofii, care stau spălați și aranjați în funcție de mărime cu prețuri de la 1,5 lei până la 2,5 lei pentru un kilogram.

Mai în centrul pieței, acolo unde trebuie să mergi „în dungă” pentru a te strecura printre toți cumpărătorii care merg în față dar cu ochii focusați și întredeschiși se chinuie să scaneze prețuri într-o parte, am găsit o grămadă de morcovi. Ne-a dat impresia ca producătorul voia să-i vândă cu tot cu hectarul de pământ din care au fost scoși, dar probabil i-a lăsat așa să dea un dram de autenticitate produsului. Îi vindea cu 2,5 lei/kg și cine nu face nazuri la astfel de mici neajunsuri. Ceva mai departe de el, morcovii curați ca lacrima aveau adaos de 50 de bani la kilogram, pentru munca întreprinzătorului.

Prețurile nu reflectă munca

Chiar dacă sunt ceva mai ridicate prețurile față de acum o lună, reprezentanții fermierilor spun că acestea oricum nu reflectă adevărata muncă a producătorilor. „Prețurile de acum și așa sunt mici, acestea nu reflectă munca oamenilor care le-au cultivat. Sunt agricultori care trăiesc la limita subzistenței, care în aceste săptămâni au trebuit să irige noaptea pentru că ziua nu se putea din cauza căldurilor”, ne-a declarat Aurel Tănase, președintele Prodcom. Potrivit lui, prețurile de acum nu mai au nici o legătură cu tot ce s-a întâmplat în Turcia și reducerea acestei țări a importurilor către țara noastră.

Fiecare vinde ce poate, cum poate

În centrul pieței Sălăjan, o bătrânică face un fel de crossfit agricol și ține ridicate cu ambele brațe, cât o țin puterile, două șiraguri de usturoi din propria bătătură. Este ocolită de precupeți pentru că nimeni nu are nevoie de atâta usturoi. La tarabele alăturate legătura de mărar se dă cu un leu, dar este la fel de consistentă ca buchetul de busuioc cu care preotul sfinţeşte poporul la fiecare slujbă duminicală. Sunt și alte legături la 50 de bani, dar acestea sunt mai firave, cam cât să-ți ajungă la o oală de fasole.

Undeva tot pe lângă centrul pieței tronează Ochiul Boului. Nu este vreun observator aprig al pieței care stă cu ochii pe vânzoleala continuă, cu un stand de flori Ochiul Boului care se vând cu 3 lei tufa.

Legume cu brand

În mai toate piețele, fructele și legumele sunt aduse din paradisul gusturilor pentru că fiecare etichetă ne arată că sunt „foarte dulci”, „cele mai gustoase”, „cărnoase” și au atașat la denumire și un brand. Așa se face că prunele sunt „dulci și de Topoloveni”, deci sunt ideale pentru gemuri și dulcețuri, roșiile sunt de la Vidra sau pepenii încă mai curg gârlă din Dăbuleni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News