Așa cum, cine știe în ce timpuri pierdute, chinezii legaseră China de Europa printr-o împletitură de rute comerciale botezată ”Drumul Mătăsii”, la fel procedează acum traficanții de stupefiante. Infractorii au dezvoltat la nivel mondial ”Drumul Drogurilor”. Zeci, sute de rute – parte a unui păienjeniș ce pot fi schimbate de la o oră la alta în funcție de pericolul semnalat -, drumuri pe care traficanții le folosesc pentru a-și transporta în siguranță prețioasa, dar letala marfă produsă în laboratoare secrete din mai toate colțurile lumii. Informațiile culese în timp de ofițerii antidrog au conturat și câteva trasee ”bătute” de cărăuși, drumuri care trec, obligatoriu, prin România, plasată exact în inima rutei balcanice.
În funcție de tipul de stupefiant, traficanții aleg atât modalitatea de transport – vapoare, avioane, camioane sau curieri poștali -, dar și rutele, traseele pe care ”prafurile” și ”iarba” pot fi transportate fără teama de a fi capturate de autorități.
Heroina afgană ajunge pe piața românească ”pe roți”, prin Turcia
Poziția geografică situează țara noastră exact pe ruta balcanică a drogurilor care vin din Orient și care au ca destinație finală state din Europa Centrală și de Vest, dar și pentru stupefiantele ”născute” în America de Sud, destinate consumatorilor occidentali.
De pildă, heroina afgană, un drog aflat în primele trei preferințe ale toxicomanilor din România, este adusă în țara noastră prin Turcia și prin alte țări balcanice, cum ar fi Albania, Bulgaria și state care au format fosta Iugoslavie.
”Transportul heroinei produse în Afganistan se face, de regulă, pe roți, cu mașinile. În funcție de cantitate, drogul poate fi ascuns în camioane încărcate cu diverse mărfuri sau în autoturisme, în locașuri special construite. De la noi, tot pe șosele, heroina merge mai departe, în Europa Centrală și de Vest. Firește, o însemnată parte rămâne pe piața românească”, ne-au explicat surse din rândul ofițerilor antidrog.
Cocaina vine pe mare din junglele sud-americane
Cocaina, stupefiant care încet, încet ”prinde” și la toxicomanul român, ajunge în țara noastră tocmai din laboratoarele ilegale din junglele Americii de Sud în special pe mare, iar porturile la Marea Neagră sunt principalele porți de intrare. În funcție de informațiile din piață, ”culese” de membrii rețelei de traficanți din fiecare țară ce urmează să fie tranzitată, marfa poate fi transportată și pe calea aerului, unde riscurile de a fi demascați sunt, de obicei, enorme, dar și pe rute terestre, ce pot fi schimbate chiar și în ultimul moment.
”La noi nu rămâne prea multă cocaină, pentru că toxicomanul român este ”pionier” în ceea ce privește cocaina, destul de scumpă pentru buzunarul lui. E adevărat, capturile arată o creștere a consumului de acest tip de stupefiant, dar nu suntem o piață stabilă pentru cocaină. Drogul intră în România pe mare și apoi este direcționat spre Occident, unde poate ajunge tot pe mare, urmând coastele Bulgariei, ale Turciei, ale Maceoniei, ale Greciei și ale Albaniei. De acolo, drumul spre Europa e deschis. Dar se poate să fie transportat și cu avionul sau cu mașinile”, au adăugat sursele noastre.
Canabisul rămâne marfă de import chiar dacă, de vreo șapte ani, drogul este cultivat și de traficanții români
Chiar dacă de ani buni, adică de prin 2010, traficanții autohtoni au început să-și vândă marfa provenită din propriile culturi, canabisul rămâne în continuare o marfă de import. Spania, Olanda, Republica Cehă sunt principalii furnizori ilegali de ”ierburi” pentru toxicomanii români, iar aprovizionarea se face în proporție covârșitoare pe rute terestre, cu mașinile. Marfa chinezească cunoscută la noi sub termenul de ”legale, substanțele psihotrope vândute mai mult pe internet ajung în România prin curier poștal.
Traficanții de stupefiante au puncte de desfacere în tot Bucureștiul, în funcție de tipul de drog
În funcție de preferințele în materie de stupefiante, toxicomanii au ”aderat” la propriile puncte de aprovizionare răspândite în tot Bucureștiul. Heroina se vinde cu sume cuprinse între 20 de lei şi 50 de lei/doza, canabisul, cu 30-60 de lei/gram, iar haşişul, cu prețuri cuprinse între 40 de lei şi 60 de lei/gram. În schimb, cocaina se dă cu 100 de euro/gram, extazy, între 25 de lei şi 70 de lei pastila şi amfetaminele (între 50 de lei şi 80 de lei/gram).