”26 aprilie 2016, fiind ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016, stabilite conform calendarului electoral, Partida Romilor ”Pro-Europa” a constatat o serie de abateri grave și de încălcări flagrante a legislației electorale, de către reprezentanții partidelor politice românești, în special PNL și PSD.

Partida Romilor a considerat că abaterile de la legislația electorală trebuie aduse în atenția opiniei publice, mai ales în atenția mass media, precum și în atenția instituțiilor statului, ce ar trebui să sancționeze comportamentul și atitudinea de intimidare, a unor reprezentanți ai partidelor politice, mai sus amintite, față de liderii locali și județeni ai romilor. Organizația Partida Romilor ”Pro-Europa” a hotărât, încă din luna martie, ca în alegerile locale din anul 2016 să depună liste proprii de candidați, să militeze pentru votul etnic și să nu sprijine nicio altă formațiune politică din România.

Această hotărâre a deranjat reprezentanții partidelor politice din plan local, dereglând anumite calculele și previziuni electorale. În fapt, la nivelul birourilor electorale de circumscripție constituite în plan local, membrii acestora, în frunte cu primarii și secretarii localităților, au făcut tot ce le-a stat în putință să împiedice depunerea listelor de candidați ale Partidei Romilor pentru funcțiile de consilier local, consilier județean și de primar. În mai multe localități din țară, reprezentanții birourilor electorale de circumscripție au încercat să respingă listele de candidați depuse de organizația noastră invocând tot felul de motive care nu aveau temei legal. În plus, organizației noastre i s-au solicitat, în procesul de depunere a listelor de candidați pentru alegerea autorităților administrației publice locale, o serie de formulare care, potrivit legislației în vigoare, nu erau necesare.

Romii au fost amenințați de către primarii localităților că, în eventualitate în care vor depune liste de candidați la consiliul local, nu vor mai beneficia de ajutorul social sau de alte prestații sociale stabilite prin lege. De asemenea, în câteva localități din țară, candidații Partidei Romilor nu au mai depus liste la consiliu local deoarece au fost amenințați cu bătaia de către persoane coordonate de primarii PNL și PSD. În ciuda tuturor acestor dificultăți, Partida Romilor ”Pro-Europa” a reușit să depună liste proprii de candidați pentru consiliile locale, în peste 350 de localități din România. A depus liste proprii pentru consiliile județene în peste 25 de județe și, de asemenea, a reușit să depună candidaturile pentru funcția de primar în peste 20 de localități. Prin intermediul acestui comunicat public și în contextul descris mai sus, adresăm câteva întrebări celor mai mari partide politice românești, în special PNL-ului și PSD-ului: 1. De ce nu lăsați minoritatea romă să aibă reprezentanți în consiliile locale și județene pentru a fi parte activă a deciziilor care-i vizează în mod direct?

2. De ce reprezentanții partidelor politice din circumscripțiile electorale interpretează și aplică prevederile Legii nr. 115/2015 într-un mod subiectiv și, de cele mai multe ori, în interesul și în favoarea propriului partid?

3. Cum este posibil ca un partid istoric precum PNL-ul care, pe lângă alte valori doctrinare și ideologice, promovează elitismul, să aibă pe listele de candidați la consiliul local, în localitățile cu pondere mare de romi, persoane de etnie romă cu două sau cu patru clase? Într-atât de mult a evoluat partidul lui Brătianu și a domnului Quintus? Sau să înțelegem că PNL-ul a fost preocupat, dintotdeauna, de situația romilor?

4. De ce, atât PNL-ul, cât și PSD-ul, le-au propus reprezentanților romilor locuri eligibile la consiliile locale și județene sugerându-le să nu depună liste proprii de candidați?

5. De ce, după 25 de ani, timp în care romii au fost doar masă de manevră electorală pentru marile partide politice, nu sunt lăsați să aibă proprii lor reprezentanți?

6. În ce măsură și cum sunt respectate de către partidele politice drepturile minorităților naționale și implicit participarea acestora în procesul electoral într-un stat de drept, cum este România?

7. De ce, în continuare, partidele politice folosesc tot felul de mijloace nelegale, cum ar fi șantajul și mita electorală, pentru a primi sprijinul și susținerea romilor în campania electorală?

8. De ce instituțiile și autoritățile statului, care au atribuții în acest proces, nu se sesizează și nu iau măsuri împotriva comportamentelor neconstituționale, practicate de reprezentanții partidelor politice? 9. De ce aceste partide politice nu-și permit să procedeze într-un mod similar și cu minoritatea maghiară din România?

10. De ce mai marii acestor partide politice, care ocupă fotolii de primari, îi șantajează și amenință pe etnicii romi cu tăierea unor drepturi bănești care li se cuvin potrivit legislației. în vigoare? Oare, ajutorul social, ajutorul de încălzire, ajutorul de înmormântare sau alte ajutoare sunt plătite din banii partidelor politice sau din veniturile personale ale primarilor? Toate aceste lucruri demonstrează, pe de o parte incapacitatea, lipsa de profesionalism și erodarea așa-ziselor mari partide politice românești, iar pe de altă parte, demonstrează faptul că romii au fost lăsați în sărăcie, în mod intenționat, de către partidele care s-au succedat în ultimii 25 de ani la guvernarea țării, pentru a constitui o masă de manevră electorală, o masă de manipulat și șantajat ușor.

Pe această cale, facem un apel către partidele politice românești, aflate la guvernare sau în opoziție, să înceteze șantajul, intimidările și amenințările la adresa romilor în timpul campaniilor electorale. Stimați reprezentanți ai partidelor politice, din plan local și central, vă îndemnăm să lăsați comunitățile de romi din România să aibă reprezentanți proprii în consiliile locale și județene. Faceți dovada că România este un stat de drept, iar valorile democrației pe care le promovați, cel puțin la nivel declarativ, nu sunt doar atitudini și discursuri lipsite de sens, ci sunt respectate și aplicate în adevăratul spirit și înțeles al conceptului de democrație”,spun cei de la Partida Romilor-Pro Europa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News