Până mai ieri, blocul întregea, parcă, un tablou sumbru tuşat în vremuri de război. Înclinat câţiva centimetri din cauza pământului surpat sub el, debranşat de la tot ce înseamnă utilităţi – gaze, apă, lumină, căldură -, păzit straşnic de jandarmi şi poliţişti şi evacuat de tot ce înseamnă suflare omenească. De câteva zile însă, clădirea ridicată undeva la începtul anilor 30 a început să se anime, să trăiască din nou. Cu căţel, cu purcel, cum se spune, sinistraţii s-au întors, rând pe rând, în apartamentele lor în care mirosul umed de humă şi de vopseluri încă persistă. A fost nevoie de 70 de zile pentru ca echipele de muncitori să repare ce au stricat şi să le redea oamenilor viaţa normală.
Pe Mariana Pandele (63 de ani), o fostă sportivă de performanţă, am zărit-o în balconul apartamentului ei. Încerca să se organizeze pentru “asaltul” cel mare, care se traduce printr-o curăţenie generală ce vizează toate cele cinci camere ale locuinţei de la etajul întâi al blocului. Ne salutăm scurt şi femeia ne primeşte în universul ei.
“Intraţi, e cam deranj, dar le rezolv eu pe toate”, se scuză fosta atletă care se strecoară cu abilitate printre sacii cu haine care aglomerează camerele proaspăt văruite în alb. Ajutoare de nădejde îi sunt doi prichindei, nepoţii ei – Adela (opt ani) şi Luca (patru ani). În timp ce fetiţa e convinsă că şterge praful de pe un scrin, băiatul se “camuflează” printre bagaje şi ne “împuşcă” fără somaţie.
“Parcă ieri ne scoteau din casă cu tot cu copii, că se prăbuşeşte blocul cu noi. Am plecat, ce era să facem. În ziua aia am stat ore întregi în ger, în faţa blocului, să facă ei cercetări. Apoi ne-au spus să ne luăm câte ceva şi să plecăm. Eu am stat la un hotel bun, cu totul plătit de ei. Casă şi masă. Cei de la firma de construcţii s-au purtat foarte frumos cu noi. Ne-au dat chiar şi un fel de diurnă, 300 de lei pe zi de familie. Nu ştiu dacă le-au dat şi altora, dar nouă neau dat”, spune Mariana Pandele în timp ce încearcă să-şi aranjeze lucrurile aşa cum erau înainte de “exil”.
Au fost atleţi de performanţă
Din când în când, se aşază pe o canapea şi îşi trage sufletul.
“Cred că o să-mi ia o lună. Dar bine că suntem din nou acasă, că ne săturasem să dormim la hotel, patru inşi într- o cameră, cu copiii la grămadă. Am stat 70 de zile printre străini, timp în care ne-am îmbrăcat din valiză”, adaugă fosta atletă care şi-a petrecut tinereţea pe pistele de alergare în concursuri de fond şi semifond.
O fostă sportivă, acum pensionară, care are de vreo 40 de ani ca partener de viaţă tot un fost atlet, pe Lixandru Pandele – un aruncător cu ciocanul -, care la cei 82 de ani ai săi este, se mândreşte femeia, al şaselea antrenor din ţară într-un clasament al medaliilor obţinute de sportivii care i-au trecut prin mâini.
«La plecarea din hotel ne-au cerut 1.800 de euro despăgubiri!»
Cele 70 de zile de “exil” au însemnat pentru Mariana Pandele tot atâtea zile de locuit într-o cameră de hotel. Unul bun, chiar foarte bun, spune fosta sportivă, unde mai stau şi jucători de fotbal de la echipe de top din România. Singura problemă pe care a întâmpinat-o a fost agresivitatea unei persoane din conducere care i-a cerut, la plecare, 1.800 de euro. Chipurile, pentru nişte aşa-zise pagube!
“Respectiva femeie, care am înţeles că este administrator, mi-a zis că am pătat mocheta, că cei mici au vărsat cafea pe perdea şi că am pătat tapiţeria unui scaun care costă 200 de euro. În total voia 1.800 de euro! Cred că voia să-şi scoată pârleala cu noi. Ce pagube să fi făcut noi la banii ăştia!?! Nişte pete care pot fi scoase? Noi oricum ne făceam singuri curăţenie în cameră. Ne-am cumpărat mop, detergenţi, mătură… Cearşafurile ni le-au schimbat de trei ori în 70 de zile. Or fi zis că sunem nişte nespălaţi. Nu, am folosit lenjeriile noastre”, povesteşte Mariana Pandele, intrigată de atitudinea respectivei reprezentante a hotelului care i-a găzduit pentru 75 de euro pe noapte, bani plătiţi de firma Astaldi.
Sfredelul a intrat într-un bazin cu apă
Pe 13 decembrie 2015, tunelul săpat pentru Magistrala 5 a metroului bucureştean s-a surpat în zona staţiei Eroilor. Motivul: sfredelul a intrat din greşeală într-un bazin care colecta apa în surplus din structurile geologice. Apa a inundat tunelul, iar zona, pe o suprafaţă de câteva zeci de metri părtaţi, s-a surpat. Imobilul de la numărul 55 de pe bd. Eroii Sanitari a fost evacuat de teama unei posibile prăbuşiri. Constructorul, o asociere între Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (România) – AB Construct (România), a pus la dispoziţia locatarilor, pe timpul reparării urmărilor incidentului, camere la hotel, trei mese pe zi şi diurnă.