UPDATE 16.30: Cele 6 motive invocate de medicii de la Bagdasar care au refuzat sa mai facă gărzi, după ce spitalul le-a dat 2 zile să explice decizia. „Plimbatul pacienților între spitale”, unul dintre puncte
UPDATE 11:55 Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni confirmă, prin purtătorul de cuvânt, demisiile celor șapte și spune că a solicitat ca aceștia să explice condițiile și riscurile pe care le invocă. Spitalul susține și că ar exista „sesizări depuse la Parchet cu privire la posibile abateri de natură penală a 5 dintre cei 7 semnatari”. Comunicatul, la final.
Text inițial: Șapte medici plasticieni de la Spitalul Bagdasar-Arseni, cel mai mare spital de urgență din sudul Bucureștiului, și-au dat demisia din contractele de gărzi.
Într-un document înregistrat de spital sub numărul 50.410, medicii și-au motivat gestul. Și spun că „recurgem la acest gest radical” pentru că „actualele condiții din Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni și riscul de malpraxis ne expun unor riscuri majore din punct de vedere profesional”.
Medicii de pe secția de Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Spitalul Bagdasar sunt cei care au primit răniți arși din incendiile de la Crevedia sau Călimănești.
Iată, mai jos, documentul semnat de șapte medici.
Medicii au acuzat problemele în mod constant
Recent, după explozia de la Crevedia, unul dintre medici a acuzat chiar în Libertatea condițiile. Acesta s-a revoltat „după o nouă tragedie care ne-a prins nepregătiți”. „Colegii mei fac eforturi imense. Aici trebuia să fie un centru pentru mari arși! E o improvizație”, declara el pentru ziar.
Mai mult, încă din februarie 2022, Libertatea a scris că secția de arși de la Bagdasar a fost „înghesuită în altă locație pentru a se face UPU”.
Asta după un control din iulie 2021 al Inspecției Sanitare de Stat, din subordinea Ministerului Sănătății, care a scos la iveală o serie de nereguli ce afectau direct calitatea tratamentului pacienților cu arsuri de la Bagdasar-Arseni, spital din sudul Bucureștiului.
S-a constat că nu existau circuite medicale, se foloseau materiale consumabile expirate, cadrele medicale nu se dezinfectau pentru fiecare pacient ars în parte, ci la comun, iar rezervele erau mai mici chiar și decât minimumul prevăzut de normele sanitare.
Conducerea spitalului a negat atunci problemele, punctând că a fost vorba de unele „neconformități”, și nu „nereguli”.
Răspunsul Spitalului Bagdasar-Arseni:
„În cursul dimineții, 7 medici din cadrul secției Clinice Chirurgie Plastică și-au prezentat demisia din contractele de gărzi, începând cu data de 01.11.2023, motivând acest gest ca o consecință a «actualelor condiții existente în Spitalul Bagdasar» și invocând un «risc de malpraxis» care i-ar expune «unor riscuri majore din punct de vedere profesional», fără nicio altă precizare.
Conducerea spitalului a solicitat prin note de serviciu semnatarilor să explice detaliat condițiile și riscurile la care fac referire, cu termen de răspuns în data de 11.10.2023. După analiza răspunsurilor pe care urmează să le primim vom fi în măsură să precizăm dacă într-adevăr există condiții și riscuri care să se manifeste doar pe parcursul gărzilor, nu și în timpul normal de lucru al celor 7 și care să justifice această atitudine sau este doar o reacție pur subiectivă la sesizări depuse la Parchet cu privire la posibile abateri de natură penală a 5 dintre cei 7 semnatari”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Gabriel20 • 10.10.2023, 14:24
Cum este posibil ca în privat să aibă toate dotările iar la stat nu. S-a întrebat careva cât de corecte sunt achizițiile din privat? Mergi la stat și pe urmă ești chemat la control la privat indiferent dacă ai bani sau nu. Murim cu zile, ăsta e rezultatul.
Frumosul1 • 10.10.2023, 13:47
Le trebuie condiții la doctori ptr.a profesa trebuie sa ne debarasăm de practica cu șpagă la doctor iar ei trebuie să aibă cele mai bune condiții ptr.a profesa
Inginer • 10.10.2023, 12:20
Mulţi medici de la noi fac o tură de 8 ore + gardă 12 ore (sau mai mult) + altă tură de 8 ore... timp în care mai trec şi pe la cabinetul lor şi se mai duc şi în privat, evident pe alea 8 ore de la spital. Asta înseamnă că nu au cum să fie la spital când e nevoie... sau ajung acolo obosiţi. Adăugăm la asta şi condiţiile din spitale. Desigur, motivul pentru care medicii fug e că au început să apară dosare penale pentru malpraxis şi le e frică.