De cum intri în stațiune, trebuie să fii atent la trotuare, pentru a nu te alege cu vreo luxație, nu de alta, dar gropile concurează cu crăpăturile din asfalt. Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns, autoritățile au ridicat nivelul de dificultate al șofatului punând printre tranșeele din șosea și bumpere. Înțelegem că nu se dorește să se circule cu viteză prin stațiune, nu de alta, dar în acest fel puteți ”admira” peisajul dezolant al stațiunii care aparține de orașul Mangalia de la volanul mașinii.
Și dacă v-ați încălțat cu papucii de off-road pentru trecerea gropilor și călcat nisipul superfierbinte de peste 50 de grade, fiți cu ochii pe oferte… la pepeni. Sunt singurele fructe cu preț rezonabil, 1 leu kilogramul. Celelalte vă vor face să credeți că vă aflați de fapt în zonele de fițe din stațiunea Mamaia.
Prețurile, care ar trebui să se vadă în calitatea serviciilor, nu se justifică. O noapte de cazare aici poate începe de la aproape 100 de lei, cu mic dejun inclus, iar dacă nu vreți să riscați o indigestie, orientați-vă către un sejur de 400 de lei maximum și vă descurcați cu mâncarea.
În ceea ce privește hotelurile, la multe dintre ele, care acum jumătate de secol se înălțau semețe spre văzduh, graffitiul este singura îmbunătățire. Trebuie să recunoaștem că Saturn are totuși câteva hoteluri deschise, unele mai de calitate, dar cum cu o floare nu se face primăvară, nici cu un hotel nu se face o stațiune. Investitorii nu se mai agită să bage bani în această zonă, din vecinătatea Mangaliei, deși potențial există.
Ceea ce pare a fi un parc de copii aduce aminte de Cernobîl, după dezastru, iar noaptea îți dă senzația unei scene rupte dintr-un film horror. Restaurantele care anii trecuți mai aveau un strop de servire pentru turiști acum vă așteaptă cu porțile închise.
Magazinele care se aflau deschise pe întreaga lungime a șerpuitului drum ce despărțea stațiunea sunt închise, iar geamurile sunt acoperite cu hârtie. Pe ici, pe colo, mai sunt bazaruri ale localnicilor, unde puteți găsi haine direct aduse din China.
Horror show în Saturn
În cazul în care vă simțiți plini de adrenalină, să știți că după un gard de sârmă e o duzină de baloți rotunzi, printre care puteți să jucați paintball. Asta deși, în spatele terenului de paintball este o clădire în paragină, care ar face acest joc mult mai interesant.
Să nu mai spunem că am căutat un coș de gunoi cam jumătate de stațiune și singurul pe care l-am găsit era aproape gol, dar în jurul lui, sacii și cutiile pline de resturi menajere „se închinau” ca în fața Sfântului Graal.
Pe șorț… pete Michelin
Toate restaurantele de tip împinge tava au nume care te invită afară „La moșu”, „La Bananu”, „La Lenuța” și alte astfel de denumiri. Iar în astfel de situații este clar că la bucătar stelele Michelin sunt reprezentate de petele de ciorbă și de ștersături de mâini pe șorț, după ce a tocat legumele. Și pe bună dreptate, de ce nu ar fi următorul Gordon Ramsey o doamnă grăsuță, la 55 de ani, și o mustăcioară de sensei chinez, care gustă din mâncare cu polonicul. Nu de alta, dar din cazanul de armată în care gătește oricum nu se simte lipsa câtorva porții pe fel.
Pe Litoral, la împinge tava, preaslăvite sunt ceafa de porc, cartofii prăjiți, tochitura, mai ales dacă ai destulă apă sfințită… cu hamei.
Până una-alta, mitul nămolului de la Techirghiol nu s-a pierdut, așa că dacă vreți să vă vindecați de reumatism cu nămol la sticle de plastic de juma de litru, în care înainte a stat cine știe ce băutură carbogazoasă, atunci ungeți-vă din cap până-n picioare, că ia cu mâna.
După 7 ani de căsnicie, Gabriela Firea s-a dat de gol. A fost surprinsă într-un moment foarte intim