Compania Ryanair s-a pus rău cu Cioloș, după ce acesta încercat să cumpere mai multe produse de la bordul aeronavei în care se afla și a fost refuzat pe motiv că produsele se plătesc numai în moenda europeană, nu și în lei.
Astfel că, Cioloș a cerut Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) să verifice, cum este posibil ca, pe o cursă în interiorul României, o companie privată să taxeze clienții în alte monede.
„Urmare a imposibilităţii de a achita produse în moneda naţională la bordul unui avion pe o cursă internă, premierul a cerut o poziţie de la ANPC şi o analiză a legislaţiei de la mai multe ministere cu atribuţii în domeniu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, citat de Agerpres. Incidentul s-a produs la bordul aeronavei low-cost cu care Dacian Cioloş s-a deplasat, joi, pe ruta Bucureşti-Timişoara.
Ryanair se justifică
Ryanair precizează că, în prezent, nu acceptă plăţi în lei pentru produsele achiziţionate la bordul aeronavelor, dar urmăreşte îmbunătăţirea fiecărui aspect al business-ului.
„Ne cerem scuze pentru incovenienţele cauzate, dar, în prezent, nu acceptam plăţi în moneda naţionala Leu (RON) pentru produsele achiziţionate la bord. În continuare urmărim îmbunătăţirea fiecărui aspect al business-ului nostru pentru o mai bună experienţă de zbor a clienţilor”, afirmă reprezentanţii companiei într-un comunicat făcut public.
Ryanair operează zboruri pe 21 de rute de pe aeroporturile din România şi estimează că în 2017 va transporta peste 1,9 milioane de pasageri în România, în creştere cu peste 30% raportat la 2016.
Ce spune legea
Potrivit lui Traian Bădulescu, consultant în turism, o companie aeriană, nu contează pe teritoriul cărei țări face transportul, are dreptul să încaseze în moneda țării în care are sediul general compania. „Dacă era o companie națională românească, de genul Tarom sau Blue Air, era obligată să încaseze și în lei, dar Ryanair este din Irlanda și prin urmare va încasa în euro. Sunt alte companii care au fost mai permisive și au acceptat și moneda națională a țării pe care operează, dar nu există această obligativitate prin nici o lege”, a declarat, pentru Libertatea, Traian Bădulescu.
Atenție, ești pe teritoriul României până te îmbarci, iar în timpul zborului accepți regulile țării din care provine compania transportatoare.
„Că ar fi putut compania să fie mai permisivă, este partea a doua, ea poate lua o decizie de acum înainte, dar legea nu-i obligă să accepte și lei pe curse. Adică mai pe românește, premierul avea două opțiuni, ori euro, ori plata cu cardul”,a mai spus consultantul în turism.