Situația a fost denunțată într-un mesaj intern de către Luminița Iordănescu, reprezentant al salariaților în Consiliul de Administrație, care consideră că unele justificări ale măririlor salariale sunt „de-a dreptul ridicole”. Și dă câteva exemple:
- mutarea, coborârea, aducerea cheilor de operare și ulterior redepozitarea acestora în spațiile adecvate;
- răspunde la solicitările superiorilor;
- participă activ la ședințele de „brainstorming”;
- realizează prezentări în format PowerPoint, contribuind prin act de creație la conținutul acestora;
- un economist întocmește și distribuie fluturași de salariu;
- un angajat respectă normele SSM (protecția muncii) în vigoare;
- un angajat se prezintă la serviciu conform programului afișat;
- un salariat părăsește locul de muncă doar cu aprobarea șefului ierarhic superior.
E din nou scandal în interiorul Televiziunii Române. Și asta după ce la una dintre ultimele ședințe ale Consiliului de Administrație s-a luat decizia ca mai multe persoane că beneficieze de măriri salariale. Măriri survenite prin stabilirea unor sarcini suplimentare, ce trebuie îndeplinite în timpul orelor normale de program.
Discuții aprinse în Consiliul de Administrație
Vorbim de un număr de 133 de persoane care de la 15 mai 2023 au primit măriri salariale cuprinse între 534 și 4.658 de lei brut, respectiv 347 și 2.733 de lei net.
Din documentele interne intrate în posesia Libertatea, măririle au fost alocate unui număr de 118 salariați din București și 15 de la toate cele cinci studiouri teritoriale din țară.
- Potrivit informațiilor publice, TVR are aproximativ 2.400 de angajați. Asta înseamnă că de sarcini și bani suplimentari au beneficiat aproximativ 5% dintre salariați.
Decizia de majorare a salariilor prin oferirea de sarcini suplimentare a creat un adevărat scandal în interiorul Televiziunii Române, fiind dezbătută în ședința Consiliului de Administrație din 25 mai.
„Discuțiile aprinse nu au fost referitoare la cuantumul valoric, ci la multe dintre sarcinile suplimentare menționate care au creat multor colegi impresia că sunt trecute «la normă» din nevoia de justificare, luate cu copy/paste de la o poziție la alta”, după cum notează într-o scrisoare internă Luminița Iordănescu, reprezentant al salariaților în Consiliul de Administrație.
Unele dintre ele sunt de-a dreptul ridicole și acest lucru a fost exprimat în timpul ședinței.
Luminița Iordănescu, reprezentantă a salariaților în CA al SRTv:
„Se prezintă la serviciu conform planului”
Libertatea este în posesia documentelor prin care s-au justificat alocarea banilor suplimentari.
De exemplu, o cerință neobișnuită o regăsim în cazul unui șofer de autoturisme și camionete care a primit o mărire salarială brută de 1.985 de lei. În fruntea sarcinilor suplimentare remunerate figurează faptul că șoferul în cauză „se prezintă la serviciu conform planului inegal afișat la avizier”.
Celelalte sarcini suplimentate sunt pentru alt post. Dar un șofer, așa cum susține TVR, trebuie să:
- urmărească programul de repetiții, înregistrări și emisii, pentru a vedea din timp producțiile la care a fost repartizat;
- montează echipamentele audio-video din platoul de filmare
- verifică după montarea camerelor funcția sharf și trans a acestora
- echilibrează camerele pe stative
- verifică funcționarea căștilor de comunicație ale camerelor
- asistă și ajută cameramanii în timpul transmisiei TV. În special atunci când camera este mobilă sau pe steadycam
Angajații de pe economic, primii în top
Dar de unde vin cei care au primit mai mulți bani începând cu 15 mai? Topul domeniilor de activitate ale acestora este următorul:
- economic inclusiv achiziții (37 de persoane)
- știri (25 – jurnaliști și producători)
- transporturi (14 șoferi)
- comercial (9 persoane)
- resurse umane (6 persoane)
Din informațiile Libertatea, la aceștia se adaugă salariați care primesc sporuri între 30% și 65% pentru îndeplinirea sarcinilor suplimentare în structurile: emisiuni și știri sportive, știri, TVR 2, TVR Internațional, emisie și energo tehnologic.
Nu contest faptul că acești salariați se ocupă de chestiuni care nu sunt în fișele inițiale de post, nici că trebuie plătiți pentru toate acestea. Sunt atribuții suplimentare care, însumate, ar trebui executate în 8 ore de program. Când îți mai faci treaba de bază?!
Luminița Iordănescu, reprezentantă a salariaților în CA al SRTv:
Bani suplimentari pentru că „răspunde la solicitările superiorilor”
În documentul de aproape o sută de pagini referitor la sarcini suplimentare și măriri ale veniturilor, unele dintre atribuții sunt, cum semnala Luminița Iordănescu, „de-a dreptul ridicole”.
De exemplu, „sunt persoane care au printre atribuții: mutarea, coborârea, aducerea cheilor de operare și ulterior depozitarea acestora în spațiile adecvate”. Este vorba despre trusa de chei pentru lucrări tehnice.
Alți salariați primesc bani în plus pentru că răspund „la solicitările superiorilor sau participă activ la ședințele de brainstorming”. Sporul acordat este între 2.000 și 3.500 de lei.
Iar pentru „importul zilnic al datelor de audiență”, trei persoane din departamentul comercial primesc lunar un bonus financiar.
Spor suplimentar pentru „prezentări în format PowerPoint”
Bani suplimentari sunt acordați pentru o persoană care „realizează prezentări în format PowerPoint, contribuind prin act de creație la conținutul acestora”. Sau „un pompier asigură recuzita și întocmește devize și convenții de producție”.
Apoi, mai mulți angajați de la departamentul de resurse umane sunt plătiți suplimentar pentru că, în timpul orelor de program, „acordă consultanță salariaților în vederea întocmirii dosarelor de pensionare”.
Un jurnalist negociază hainele prezentatorilor
Mai mult, documentele interne ale Televiziunii Române scot la iveală faptul că un jurnalist de la direcția știri primește lunar suma de 3.637 de lei brut pentru „negocieri și discuții cu partenerii în vederea achiziției vestimentațiilor, facilitarea obținerii de ținute pentru prezentatorii telejurnalelor și pentru prezentatorii celorlalte emisiuni produse de direcția știri”.
„I-am spus domnului PDG (n.r. – Dan Turturică) că îmi doresc să apuc ziua în care profesionalismul, implicarea, excelența, dobândirea de noi competențe și abilități în folosul instituției, suplimentarea echipamentelor proaste, insuficiente sau depășite cu unele aduse de acasă vor fi recunoscute prin majorare salarială negociată, nu mascate prin artificii numite atribuții suplimentare și acestea acordate netransparent și preferențial, motivate la grămadă și, de multe ori, absolut ridicol”, mai scrie Luminița Iordănescu în mesajul ei.
„Consultanță salariaților în vederea întocmirii dosarelor de pensionare”
Iar documentele financiare ale postului public de televiziune dezvăluie nenumărate exemple care ridică semne de întrebare:
- Un producător TV de la direcția știri primește în plus 3.630 de lei brut lunar pentru emisiunea „Intrare liberă” de pe TVR Cultural, pentru că „participă la înregistrări, organizează ședințele de sumar, urmărește contractele și stabilește invitații”.
- Un jurnalist al TVR 2 primește lunar 3.077 de lei brut în plus pentru că identifică „proiectele legislative care sunt înregistrate la birourile permanente ale Camerei Deputaților/Senatului, ale căror dispoziții au incidență asupra activității SRTv” și „menținerea legăturii cu Compania Națională de Investiții SA (CNI) pentru obținerea finanțării în vederea reabilitării și modernizării clădirilor SRTv”.
- Apoi, doi specialiști în resurse umane primesc 1.310 lei brut lunar pentru „consultanță salariaților în vederea întocmirii dosarelor de pensionare”, iar alții primesc 2.116 lei pentru „modificările intervenite în contractele individuale de muncă ale salariaților” ce trebuie realizate.
- Un altul are salariul mărit cu 1.994 de lei brut pentru că se ocupă în timpul orelor de program de „turul TVR cu grupurile care vizitează instituția în cadrul programelor școlare”.
„Se nasc frustrări, apar demotivarea și conflictele între colegi”
În cadrul scrisorii interne adresate angajaților SRTv, Luminița Iordănescu, membru CA, susține:
„Îmi doresc să fie foarte clare și transparent comunicate criteriile aplicate la majorările salariale. Dacă, teoretic și la bun-simț, acestea sunt cunoscute, în realitate nu le știm și nu ne-au fost comunicate. În lipsa transparenței, se nasc frustrări, apar demotivarea și conflictele între colegi, între salariați și conducerea executivă”.
Pe lângă cele 133 de creșteri salariale pentru sarcini suplimentare, de la începutul acestui an, până la 15 mai 2023, s-au efectuat și 70 de măriri salariale: 23 la Iași, 19 la Târgu Mureș, 18 la București și 10 la Craiova.
Cei care au primit măriri sunt: referent economist în economie generală, documentarist, jurnalist, consilier juridic, specialist resurse umane, referent statistician, cameraman, director de imagine, editor de imagine, electrician iluminare filmare, tehnician de echipamente TV, tehnician stații radiorelee și satelit, servant pompier, șofer, designer grafică, operator producție, regizor emisie, tehnician iluminat tehnologic, inginer de sistem în informatică, secretar emisie sau grafician.
Ni s-a comunicat că nu avem bani de producție pentru toamnă și nici finanțare până la sfârșitul anului pentru TVR Moldova, respectiv perioada octombrie-decembrie.
Luminița Iordănescu, reprezentantă a salariaților în CA al SRTv:
Câteva exemple de salarii mărite:
- jurnalist senior: de la 7.511 la 10.000 de lei
- specialist resurse umane: de la 9.840 la 10.500 de lei
- cameraman: de la 7.560 la 8.316 lei
- referent economist: de la 11.640 la 13.088 de lei
- consilier juridic: de la 10.044 la 13.000 de lei
„Blazarea, lehamitea, prezența la serviciu în mod mecanic”
În mesajul intern intrat în posesia Libertatea, Luminița Iordănescu mai susține: „S-a împlinit deja un an de când avem un nou Contract Colectiv de Muncă. Nici acum nu sunt rezolvate inechitățile în acordarea unor sporuri, nici acum nu avem celebra procedură de promovare și nici planuri de carieră”.
„Blazarea, lehamitea, prezența la serviciu în mod mecanic și așteptarea zilei de 15 devin, procentual, constantele existenței noastre de salariați”, mai susține aceasta.
Care încheie prin: „toate acestea se reflectă în calitatea programelor și, firește, în audiențe, în lipsa noastră de relevanță pentru telespectatori. Fără un mediu competitiv intern real și așezat pe baze corecte, nu putem fi competitivi în exterior”.
Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române:
- Dan Cristian Turturică (din partea Guvernului României)
- Christel Ţopescu (din partea Preşedinţiei României)
- Mihai Firică (din partea PNL)
- Radu Carp (din partea PNL)
- Georgică Severin (din partea PSD)
- Elena Anca Dindirică (din partea PSD)
- Lucian Ghimişi (din partea PSD)
- Valentin-Andrei Enescu (din partea USR)
- Dorothea Ionescu (din partea AUR)
- Anderco Aliz-Timea (din partea UDMR)
- Borislav Velimirovici (din partea Minorităţilor Naţionale)
- Dietlinde Dinesz – reprezentant al salariaţilor SRTv
- Gabriela-Luminiţa Iordănescu, reprezentant al salariaţilor SRTv
Libertatea a solicitat un punct de vedere Televiziunii Române pe marginea subiectului. Până la momentul publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Meila • 18.06.2023, 13:49
Sa ii plătească pentru ca stau acasă nu e primul caz sa mai auzit trăiască p.s.d. și p.n.l corupția infloare
Mirciulica • 18.06.2023, 12:47
Toate aceste aberații si absurdități afișate cu o nesimțire dezarmanta, sunt posibile ca urmare a politizarii tuturor activităților din zona statului unde, toți ipochimenii din partide vor sa își impuna vointa chiar și atunci când incompetenta lor dar și a celor bagati on fata si folosiți ca unelte în conducerea entitatilor din domeniul respectiv ( in cazul asta " marele" turturița) este demonstrata. De aceea și calitatea actului cultural etalat in emisiunile lor, este de tot rasul. Iar toată aceasta situație este susținută printr-un cadru legal de tot ra...tul, folosit ca unealta în procesul de manipulare a populației. Sub paravanul "asa prevede legea" sau "legea nu interzice" la nivelul lor orice este posibil. Adică și nesimțirea, si tupeul, si grobianismul etc etc. Toate pe măsură calității clasei politice, autoarea morala a acestei stări de lucruri.
andrei.v.c • 18.06.2023, 12:46
Angajații se recolta că nu au prins și ei măririle, nu că e greșit și stupid sa existe astfel de măriri