Mihaela lucrează în cadrul unei firme care lucrează îndeaproape cu Lenovo, cel mai mare producător de calculatoare de pe planetă.
”Am vorbit cu colegii mei și îmi spuneau că e un subiect despre care într-adevăr se discută foarte mult pe platformele de socializare din China, dar fiind în chineză eu nu am acces. Îmi ziceau că impresia universală este că americanii sunt terifiați de faptul că Huawei ar putea să ia foarte mult din piața lor, pentru că tehnologia lor e mai bună și mai performantă decât Apple”, ne-a declarat Mihaela Constantin.
Scandal mondial
Reamintim, SUA au impus sancțiuni extrem de dure pentru grupul chinez Huawei, acuzat că ar spiona pentru Beijing.
Acesta respinge acuzațiile, însă operatorul britanic Vodafone a detectat ”backdoor”-uri în softurile care controlau o serie de echipamente Huawei. Aceste breșe de securitate permiteau Huawei să aibă acces neautorizat la rețelele WiFi ale oamenilor.
La nivel mondial SUA, Japonia și Noua Zeelandă au interzis echipamentele Huawei în rețelele 5G din cauza riscului de spionaj. De asemenea, Polonia a arestat un spion din cadrul companiei, iar alți doi angajați din Danemarca ai Huawei au fost prinși spionând, fiind apoi expulzați.
În fine, Cehia a avertizat asupra pericolului folosirii acestor echipamente.
De unde vine totul
Totuși, de unde vine această idee? Pentru că fondatorul său este Ren Zhengfei, fost militar în cadrul Armatei Chineze. La începutul acestui an, Departamentul american al Justiţiei a făcut publice 13 capete de acuzare împotriva directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou. Aceasta este fiica fondatorului și a fost arestată la domiciliu în Canada, la cererea anchetatorilor americani.
SUA acuză că Huawei a dorit și să fure secrete industriale și tehnologice ale operatorului T-Mobile SUA. De asemenea, la târgul de electronice CES, FBI a derulat o operațiune sub acoperire pentru a prinde o serie de oficiali Huawei în flagrant. În acel moment, o firmuliță americană a acuzat Huawei că a complotat pentru a-i fura o sticlă industrială pe care a inventat-o, care e de 10 ori mai tare decât Gorilla Glass de la Corning, după cum scria ExtremeTech.
”Și Apple face la fel”
Totuși, chinezii de rând spun că acuzațiile sunt nedrepte și acuză că Apple face la fel.
”(Ei – n.r.) Nu cred asta cu spionajul și, chiar dacă ar crede, care e problema, pentru că oricum și Apple o face. Și li se pare nedrept”, mai spune Mihaela Constantin.
Acuzațiile se referă la dezvăluirile făcute în 2013 de către Edward Snowden, fost contractor NSA. Acesta a prezentat documente prin care se arăta că NSA putea spiona activitățile de pe Facebook, Google, Twitter, Microsoft, Yahoo, AOL, Skype, dar și Apple.
Totuși, Apple s-a remarcat în urmă cu câțiva ani, când s-a opus unui ordin al FBI de a decripta iPhone-ul unui terorist mort.
Marele Firewall Chinezesc
În urma dezvăluirilor lui Snowden, mai multe state din lume, între care China și Rusia, au aprobat legi care cereau companiilor străine să stocheze local informațiile colectate despre cetățenii lor.
Urmare a acestei legi, Apple a cedat unei companii din China accesul la serverele cu informații despre utilizatorii săi din statul asiatic, potrivit The Verge. Din această cauză, compania a fost acuzată că a făcut concesii Chinei, iar în urma operațiunii serviciile secrete chineze vor putea spiona utilizatorii iPhone și iPad din China.
De asemenea, Apple cenzurează permanent tot felul de aplicații în China, de la rețele private virtuale la New York Times sau CNN.
”Războiul comercial”, în context
Trebuie menționat că acest scandal vine pe fondul tensiunilor dintre SUA și China în domeniul comercial.
SUA acuză China că fură tehnologie și forțează companiile americane care vor să activeze în China să ofere tehnologie partenerilor locali. De asemenea, Washingtonul acuză Beijingul de acordarea unor subvenții generoase și că pune bariere pe piață firmelor străine.
Apple, vulnerabilă la măsurile de retorsiune ale Chinei
Din cauza sancțiunilor impus Huawei de către SUA, Apple este la rândul său vulnerabilă în China.
Beijingul ar putea pune bețe în roate gigantului american. Mai mult, dacă președintele american Donald Trump își pune în aplicare amenințările și va impune de luna viitoare tarife vamale de 25% pe toate importurile din China, Apple va fi extrem de lovită.
Și asta pentru aproape toate produsele sale, de la iPhone la iPad și Mac se produc în China, ceea ce ar însemna că acestea ar ajunge taxate la import.
Colosul taiwanez Foxconn realizează iPhone-urile în uriașe fabrici din China.
Una dintre acestea se află în Zhengzhou, unde a fost construit un adevărat ”oraș iPhone” în care se produc jumătate din smartphone-urile Apple de pe planetă.
Autoritățile locale au acordat ajutoare de 1,5 miliarde de dolari pentru construcția fabricii care produce 500.000 de iPhone-uri pe zi și are 350.000 de angajați, potrivit Business Insider.
În total, Foxconn are 1,3 milioane de angajați.
Locurile de muncă, amenințate
Din această cauză, chinezii sunt foarte circumspecți cu privire la planurile Apple.
”Și în cazul în care, din cauza tarifelor foarte mari, cei de la Apple, de exemplu, decid să mute toată producția în America vor rămâne foarte mulți chinezi fără job-uri. Nu știu exact câți, milioane oricum. Ar lua-o foarte personal și cu siguranță, nu de pe o zi pe alta, dar în scurt timp, chinezii vor boicota Apple, în sensul că nu vor mai cumpăra Apple de nervi”, mai spune Mihaela Constantin.
Dacă Apple va decide să își mute toată producția, atunci toate locurile de muncă și beneficiile vor fi pierdute.
”Atunci nici chinezii nu vor mai avea niciun interes să cheltuiască atâția bani pe un iPhone când pot să își sprijine Huawei-ul lor național până la urmă”, conchide aceasta.
Cât despre Huawei, dacă se continuă pe linia aceasta a sancțiunilor, Huawei ar da, probabil, faliment în doi ani, însă, ca orice companie mare din China, va avea sprijinul Guvernului.
China, țara ”dragonilor” tehnologici
Huawei a avut anul trecut vânzări totale de 105 miliarde de dolari, fiind cel mai mare grup chinez de tehnologie. Acesta este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume și al treilea de smartphone-uri.
Dar China are și alte companii masive în domeniul IT. Lenovo este cel mai mare producător de calculatoare de pe planetă și deține și producătorul american de telefoane Motorola.
Tot din China sunt și producătorii de smartphone-uri Xiaomi, OnePlus, Oppo, Vivo, aflați în top 10 mondial, dar și Meizu, ZTE și Transsion – care au mare popularitate în state mai sărace datorită prețurilor mici.
De asemenea, China este patria-mamă a TCL și Hisense, al patrulea și al cincilea producător de televizoare din lume, dar și a grupurilor Midea și Haier – unii dintre cei mai mari producători de electrocasnice la nivel mondial.
Din Hong Kong, teritoriu tot al Chinei, vine și grupul TP Vision, care produce televizoarele Philips.
Concomitent, în domeniul internetului unele dintre cele mai mari companii de pe planetă sunt din China: Alibaba (”Amazon-ul Chinei”), Tencent (”Facebook-ul Chinei”) și Baidu (”Google-ul Chinei”), Weibo (”Twitter-ul Chinei”).
Alături de acestea activează și companii mai mici, dar cu vânzări sau valori de miliarde de dolari, precum retailerul online JD.com – unde Google și Walmart au acțiuni, compania de servicii online Meituan Diangping, producătorul de jocuri NetEase sau ByteDance – producătorul aplicației TikTok, care face acum senzație printre tinerii din lume.
La nivelul companiilor de plăți online Ant Financial, proprietarul AliPay, este mai mare chiar decât PayPal, și are peste 900 de milioane de utilizatori la nivel mondial.
În sectorul transporturilor activează Didi Chuxing, compania care a făcut Uber să iasă din China, dar și o puzderie de producători de mașini electrice, susținuți frenetic de Beijing prin subvenții. Aici se găsesc companii precum precum BYD – unde miliardarul american Warren Buffett are acțiuni, dar NIO, Byton sau Zhi Dou. Ultima ar dori chiar să deschidă o fabrică în România.
În fine, la capitolul gadgeturi mai găsim DJI – cel mai mare producător de drone din lume, ca și Sensetime – cea mai valoroasă companie din domeniul inteligenței artificiale din lume.
În fapt, MarketWatch scria în 2018, că din cele mai mari 20 de companii de tehnologie din lume, China are 9, iar SUA 11.