,,Am aflat cu surpindere de faptul că este un proiect de modificare a celor două Coduri care, într-adevăr, împreună cu legile speciale, guvernează activitatea DIICOT. Cert este faptul că nu s-a făcut niciun studiu de impact. Nu s-a discutat cu niciunul din reprezentanţii parchetelor sau instanţelor, dar, din ce înţeleg, este un proiect şi ca orice proiect trebuie discutat cu rezervă, pentru că există posibilitatea ca el să intre sau să nu intre în vigoare, ceea ce ar fi preferabil din punctul nostru de vedere”, a spus Horodniceanu

Șeful DIICOT a precizat că cele mai afectate ar fi dosarele privind traficul de droguri. Anual, procurorii lucrează la aproximativ 15.000 de astfel de dosare. 1.200 sunt în lucru în prezent.

,,Dacă aceste modificări vor intra în vigoare – sincer eu mă îndoiesc – primul efect ar fi asupra dosarelor de trafic de droguri pentru că se consideră că rapoartele de constatare nu ar mai putea constitui mijloace de probă. În fiecare dosar de trafic de droguri, pentru a vedea dacă substanţa găsită asupra unei persoane conţine o substanţă interzisă, se face o constatare în laboratoare. Există şase laboratoare de acest fel în România. Ele lucrează în regim non-stop, iar o altă variantă decât aceste laboratoare care pot verifica substanţele stupefiante nu există”, a arătat Daniel Horodniceanu.

Amendamentele, propuse și de Opoziție

Procurorul șef al DIICOT a arătat că există mai multe amendamente care sunt ,,deosebit de nocive” pentru urmărirea penală, precizând că principiul aflării adevărului ar putea fi compromis.

Potrivit lui Horodniceanu, modificările Codurilor Penale nu au fost propuse doar de către parlamentarii PSD-ALDE.

,,Textele nu sunt propuse neapărat de cei de la putere. O să fiţi uimiţi că vin de la membri ai tututor partidelor din Parlament. Din punctul nostru de vedere, Directiva europeană invocată (2016/343 – n.red.) este în mare măsură implementă, dar nimeni nu are un punct de vedere absolut. Prin invocare acestei Directive nu trebuie amputate mijloacele prin care organele de urmărire penală acţionează”, a afirmat procurorul șef.

Șeful DIICOT, în dialog cu jurnaliștii Libertatea

,,Drepturile victimelor, uitate”

El a exemplificat cum ar putea fi procurorii lipsiți de instrumentele unei investigații.

,,Pe o înregistrare video făcută de o cameră stradală care aparţine primăriei sau altui organ, sau unui particular, putem găsi mijloace de probă care pot fi folosite în favoarea inculpatului. Din nou,  mergem pe ideea pe care v-am spus-o, de aflare a adevărului, care este scopul procesului penal şi tragerea la răspundere sau achitarea inculpatului nevinovat. Noi lucrăm deseori cu imagini culese de la persoane private, din benzinării, de pe camerele stradale ale primăriilor.

,,M-aş referi la o infracţiune de trafic de droguri, pentru  a stabili traseul pe care l-a urma un traficant pentru a se întâni cu persoanele despre care spune că nu s-a întâlnit. Există semnale din ţară care denunţă intrarea în vigoare a acestor modificări. Eu imi exprim speranţa că vor fi mai întâi discutate şi înţelese. Eu m-am referit şi la drepturile victimelor, care au fost uitate. Toate textele sunt în favoarea inculpatului”, a declarat Horodniceanu.

Șeful DIICOT a mai spus că este optimist în privința întâlnirii programate cu parlamentarii Comisiei Iordache, adăugând că, în trecut, a găsit înțelegere în Legislativ.

Citește și:  INTERVIU/Laura Codruța Kovesi, șefa DNA: ,,Lupta anticorupție va fi terminată. Ne vom întoarce la vremurile de dinainte de 2004”

 
 

Urmărește-ne pe Google News