În urma mărturiei despre teroarea la care a fost supusă în ultimii 20 de ani, Libertatea i-a solicitat Cameliei Dragoș să pună la dispoziția ziarului răspunsurile primite de la autorități în urma sesizărilor. Timișoreanca a transmis ziarului mai multe sesizări pe care le-a făcut în scris în 2016, 2017, 2018 și 2023, dar și două răspunsuri primite de la Poliția Locală.
Referitor la ultimul incident, care a șocat opinia publică și despre care Camelia Dragoș a spus că a fost cel mai grav de până acum, timișoreanca a declarat pentru Libertatea că polițistul de caz „s-a comportat ca un profesionist”. De altfel, jurnalistul Mircea Opriș a publicat pe pagina sa de Facebook o „clarificare” transmisă Poliției Timiș de Camelia Dragoș. În e-mail, femeia explică faptul că „polițiștii implicați în acest caz au dat dovadă de profesionalism”. „În declarația de presă din data de 28.05.2024 am făcut referire la alte incidente petrecute în ultimii 20 de ani, nu la această anchetă care este în curs de desfășurare”, se arată în e-mailul transmis de Camelia Dragoș Poliției Timiș.
Amendă de 1.500 de lei în urma unui alt scandal
Un alt incident pentru care a fost chemată Poliția a avut loc în 13 octombrie 2021. Nemulțumit că prietenul fiicei Cameliei Dragoș și-a parcat mașina în curtea comună, coproprietarul Viorel Covaci a început să facă scandal și să îl amenințe pe bărbat cu bătaia. Polițiștii chemați la fața locului l-au încătușat pe scandalagiu și i-au aplicat trei amenzi de câte 500 de lei pentru că „a adresat cuvinte şi expresii jignitoare, a tulburat liniştea publică şi a provocat scandal prin ţipete şi larmă”. Amenda totală: 1.500 de lei.
Sancțiunea a fost contestată în instanță, unde Viorel Covaci a cerut anularea amenzii pentru vicii de procedură, iar pe fond pentru că a fost amendat după ce ar fi adresat cuvinte jignitoare, când el a fost cel care „nu a putut să își parcheze autoturismul personal în curtea casei sale deoarece era parcată neregulamentar mașina acestuia (n.r. – a prietenului fiicei Cameliei Dragoș)”.
Atât Judecătoria Timișoara, cât și Tribunalul Timiș au menținut sancțiunile în valoare de 1.500 de lei, arătând că Viorel Covaci „nu a recunoscut fapta săvârşită, nu a conştientizat importanța respectării normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cetăţenii fiind obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil în viaţa cotidiană”.
„Vă informăm că sesizarea dumneavoastră a fost declinată”
Din documentele puse la dispoziția ziarului Libertatea de Camelia Dragoș reiese că în octombrie 2016, printr-o sesizare transmisă Poliției Locale, erau semnalate lucrări de construcție ilegale. „Vă comunicăm că sesizarea dumneavoastră a fost declinată Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara, având în vedere că această instituție a emis Autorizația de construire nr. 1272 din 26.09.20213 (…) Instituția mai sus-menționată urmează să vă comunice răspuns cu privire la modul de soluționare a sesizării”, se arată în răspunsul Poliției Locale Timișoara din 13 octombrie 2016.
„Suntem o familie de români înconjurați și terorizați de ț*****”
În februarie 2017, Camelia Dragoș a sesizat din nou Poliția Locală. Femeia a reclamat că familia cu care împarte casa de pe Academician Corneliu Micloși nr. 3 execută la casa învecinată, de la nr. 5, lucrări care nu respectă autorizația de construcție. „Nu se respectă distanța de doi metri față de gardul care desparte de proprietatea de pe strada Academician Corneliu Micloși nr. 3. Constructorul a ridicat doi stâlpi de peste doi metri la aproximativ un metru de gardul care desparte de curtea de la nr. 3 peste care se construiesc alte monstruozități după stilul ț*******, care se apropie și mai mult de gardul nostru, iar apa băltește în jurul stâlpilor. Această construcție pune în pericol siguranța și bunurile noastre”, reclamă Camelia Dragoș.
În aceeași plângere, timișoreanca susține că executantul lucrării „a lucrat murdar fără să protejeze cu nimic clădirile din jur, motiv pentru care cei de la bloc au chemat Poliția”. „Când au turnat betonul de la casa nr. 5, au avut grijă să păteze cu ciment toate dalele noastre în bătaie de joc și intenționat, noi fiind o familie de români înconjurați și terorizați de ț***** care vor să ne scoată din casa noastră, hărțuindu-ne de 12 ani”, mai spune Camelia Dragoș în plângerea adresată Poliției Locale.
Timișoreanca mai cerea Poliției Locale să fie sancționată nerespectarea disciplinei în construcții și să fie dispusă demolarea construcției de lângă gard „pentru a demonstra că și ț****** trebuie să respecte legile în Timișoara”. „Pe stradă am mai rămas doar două familii de români. Am primit și amenințări cu moartea, iar dacă autoritățile din acest oraș nu iau măsuri se va ajunge la violențe”, se arată în sesizarea transmisă în 2017 Poliției Locale.
„Având în vedere sesizările fără niciun rezultat…”
Unul dintre documentele obținute de Libertatea mai arată că în mai 2018, Camelia Dragoș a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții. Din modul în care este formulată adresa reiese că nu e prima plângere. „Vă sesizez din nou să verificați materialul din care e făcută bolta de pe stâlpii aflați la mai puțin de un metru de gardul vecinului de pe strada Academician Corneliu Micloși nr. 5. Unul dintre constructori a afirmat că materialul este necorespunzător și se va prăbuși. Prin prezenta, vă rog să îmi răspundeți în scris dacă prin cădere poate să pună în pericol imobilul de la nr. 3”, se arată în sesizare.
În același document, Camelia Dragoș susține că a mai făcut sesizări, dar au fost degeaba. „Ținând cont de sesizările fără niciun rezultat pe care le-am făcut și la dvs., și la Urbanism, sunteți direct răspunzători de nesiguranța construcțiilor care încalcă legea și ne pun în pericol, având în vedere că aveți datoria să-i verificați și v-am anunțat când erau în faza de gropi”, se mai arată în documentul adresat Inspectoratului de Stat în Construcții. „Inspecția în Construcții a trimis atunci pe cineva, dar nu a rezolvat nimic”, susține Camelia Dragoș, pentru Libertatea.
„Ocupă abuziv curtea comună de trei ani”
În iunie 2023, fiica timișorencei Camelia Dragoș a sesizat din nou Poliția Locală, reclamând că în curtea comună, închiriată de la Primăria Timișoara, „familia de la apartamentul 2 ocupă abuziv spațiul cu bunuri personale și materiale de construcții de o perioadă lungă de timp (aproximativ 3 ani), încălcând astfel prevederile contractului de închiriere”. Poliția Locală a transmis că în urma verificărilor, „cele sesizate se confirmă”, iar pentru că locatarul din curtea comună nu era acasă „a fost invitat în scris la sediul Poliției Locale pentru soluționarea aspectului reclamat”. În urma declarațiilor publice făcute de Camelia Dragoș, Poliția Locală a transmis că în urma sesizării din 2023, referitoare la depozitarea în curtea comună de bunuri personale, obiecte de mobilier și materiale de construcții, a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei.
„Alte trei sesizări au fost primite în anii 2016 și 2018 și vizau lucrările de construcții efectuate. În urma verificărilor s-a stabilit că exista autorizație de construcție valabilă, emisă în anul 2013 cu valabilitate până în anul 2018, motiv pentru care sesizările au fost declinate, în vederea luării de măsuri, către Direcția Generală de Urbanism si Dezvoltare Urbană. Nu au fost identificate la Poliția Locală sesizări referitoare la tulburarea liniștii publice la adresa la care se face referire. În continuare, polițiștii locali au în atenție locația în cauză, urmând a se lua măsuri în cazul în care sunt constatate aspecte care intră în atribuțiile Poliției Locale”, a transmis Poliția Locală după ultimul incident.
Cazul, făcut public de Dominic Fritz
Disputa dintre Camelia Dragoș și vecinii săi a fost făcută public de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Edilul, care candidează pentru al doilea mandat, și-a concentrat campania electorală pe lupta cu „clanurile”, iar una dintre măsuri a fost lansarea unei platforme de sesizare a abuzurilor. Fritz susține că imaginile cu distrugerile provocate în curtea comună au fost transmise pe această platformă.
În ziua în care a făcut publice imaginile, primarul Dominic Fritz a descins, însoțit de polițiști locali, angajați ai Primăriei Timișoara și presă, pe strada Academician Corneliu Micloși. Împreună cu Camelia Dragoș, Dominic Fritz a oferit presei declarații. Ulterior, a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii, una dintre ele arătându-l cum o îmbrățișează pe victimă.
„Am vizitat-o azi, s-o ascult și s-o sprijin să-și facă povestea cunoscută. Avem nevoie de o deșteptare națională în lupta împotriva clanurilor și a lumilor paralele cu propriile legi. Fără frică. Fără ezitare. Întunericul îl învingem cel mai bine punând lumina reflectoarelor acolo unde doare. Vă invit, aici la noi la Timișoara, să faceți parte din lumină, nu din întuneric. Am îmbrățișat-o când am plecat”, a scris Fritz, pe Facebook.
În privința măsurilor concrete pe care le poate lua Primăria Timișoara în acest caz, city managerul Matei Creiveanu a explicat că sunt două direcții pe care primăria le poate urmări: cum s-a construit și modul în care copiii au fost folosiți pentru terorizarea familiei Dragoș. „Pare să fie o situație tradițională deja în Timișoara de tentativă de posedare de proprietate prin hărțuire pe toate palierele. Noi, ca primărie, acționăm pe acele paliere pe care le controlăm noi. Abordarea trebuie să fie multidisciplinară”, a declarat Matei Creiveanu, în urma verificărilor de la fața locului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Cronos666 • 02.06.2024, 11:24
Iar Gelu Duminica tace! La fel si sefii ANAF, Politie, Justitie, Arhitectura si Timisoara. Surprinzator nu, ca ei talc malc.
dabaca2020 • 01.06.2024, 18:45
Aceste clanuri sunt prezente cam peste tot in tara, dar mai ales in Bucuresti . Ei stapanesc mafia pietelor Agro-Alimentare ,ei cumpara cu un pret si revand cu 7 preturi marfa cumparata de la tyrul care aduce din import , Majoritatea nu sunt angajati ,dar posibil sa primeasca ,ajutor social ,chiar daca merge cu mecedes si cu lant de aur greu la gat , etc ,
Cronos666 • 02.06.2024, 11:26
dabaca2020 • 01.06.2024, 18:45
Aceste clanuri sunt prezente cam peste tot in tara, dar mai ales in Bucuresti . Ei stapanesc mafia pietelor Agro-Alimentare ,ei cumpara cu un pret si revand cu 7 preturi marfa cumparata de la tyrul care aduce din import , Majoritatea nu sunt angajati ,dar posibil sa primeasca ,ajutor social ,chiar daca merge cu mecedes si cu lant de aur greu la gat , etc ,
Singura solutie este ca timisorenii sa ii scoata din casele ocupate ori construite abuziv. Sa-i alerge pe bulevarde ca sa inteleaga si restul ca la un moment dat, "paharul da pe afara"!