Irpin are 62.000 de locuitori. În România, orașe de dimensiunea lui pot fi lejer reședințe de județ, precum Alba Iulia, Deva sau Zalău. În Ucraina, Irpin e lipit de Kiev, o localitate în care, de-a lungul dezvoltării capitalei, lumea a migrat pentru puțină liniște după orele de muncă.
Acum nu se știe câți oameni mai sunt acolo. Irpin și celelalte localități care formau salba de liniște din jurul Kievului – Bucea, Hostomel, Horenka, Nemișaieve – au fost bombardate de armata rusă și apoi prinse la mijloc între luptele taberelor.
„Chiar nu pot să estimez câți oameni ar mai fi la Irpin. Evacuăm zilnic de acolo, dar nu îmi pot asuma așa ceva”, spune Maxim, soldat în armata ucraineană, care a acceptat o discuție cu Libertatea.
Și întrebarea are logică. Pentru că, înainte de 24 februarie, Maxim a fost consilier local în administrația orașului. El de acolo cunoștea situația.
„N-am mai văzut ocupanți azi”
„Eu acum sunt la loc sigur. Acum, seara, adică. Nu vă pot spune unde, vă dați seama”, zice Maxim. Soldații ucraineni nu vor vorbi cu noi spunându-și adresa, e firesc.
El spune că e mulțumit că familia sa este acum departe de orașul natal, „undeva unde sunt în siguranță”.
Celor cu care se luptă le spune „orci, rasiști, ocupanți”, tripleta după care sunt denumiți de către ucraineni soldații ruși. Ne spune că nu i-a mai văzut azi (în ziua în care a vorbit cu Libertatea, n.red.)
„Sunt soldat în forțele armate, dar asta nu înseamnă că nu facem și voluntariat. De exemplu, când evacuăm oamenii din locuințe putem spune că este și un act de voluntariat”, explică el.
„Tresăririle fețelor în momentul bombardamentelor”
Din această postură, Maxim povestește lucrurile care l-au marcat în prima lună de război total în Ucraina.
„Împușcăturile. Și oamenii care fugeau din case printre împușcături pentru a se adăposti. Și tresăririle lor în momentul bombardamentelor. Fețele lor schimonosite în momentul în care se auzea orice zgomot, mișcările bruște ale feței. Și fețele copilașilor scăpați de acolo, din împușcături. Nu le voi uita prea curând”, povestește soldatul.
Orașul crimei de pe coperta NY Times
Unii dintre locuitori nu au scăpat. De exemplu, pe 6 martie, Kyiv Independent anunța că 8 oameni au fost omorâți la Irpin, dintre care doi copii. A doua zi, CNN cita o persoană care spunea că „o familie a murit sub ochii mei”.
Pe 9 martie, New York Times publica una dintre poveștile-monument ale războiului ucrainean. Un tată, Serhii Perebiinis, și-a pierdut ambii copii, Alisa și Nikita, dar și soția, Tetiana, când aceștia din urmă fugeau din Irpin.
„Îmi pare rău că nu sunt cu voi să vă apăr”, le-a zis în ziua precedentă. Serhii a acceptat să pozeze cu tablourile celor trei după ce NY Times a deschis ediția cu fotografia în care cei doi copii și mama lor sunt întinși pe caldarâm.
Un politolog ucrainean a adăugat, pentru Libertatea, că Irpin este unul dintre simbolurile dezastrului provocat de ruși în Ucraina, alături de Harkov, Mariupol sau Volnovaha, orașe aproape rase de pe hartă.
Rușii, „10-15 kilometri de Kiev”
„Situația e rea în continuare”, recunoaște și Maxim. Care însă își laudă camarazii și spune că aceștia rezistă exemplar.
Acum, estimează el, „rușii sunt la 10-15 kilometri” de Kiev, asta depinzând de zonă. Kievul e de circa 3 ori mai mare decât Bucureștiul ca suprafață.
Întrebat dacă se pregătește un atac accentuat în zilele următoare, Maxim spune că, din acest punct de vedere, „asaltul e la fel ca la început, nu s-a schimbat nimic din punctul ăsta de vedere. Atacuri aeriene, de la distanță”.
Așa cum a fost, de exemplu, atacul care a nimicit un centru comercial din cartierul kievean Podilskii, Retroville, aflat la numai 17 kilometri de Irpin.
Trei ziariști morți în zonă
La Irpin și în localitatea vecină, Horenka, și-au pierdut viața trei jurnaliști.
Este vorba de fostul colaborator al NY Times Brent Renaud, împușcat în gât la un checkpoint de lângă oraș, și echipa Fox News formată din cameramanul american Pierre Zakrzewski și fixerul ucrainean Oleksandra Kuvșinova. Ultimii au fost omorâți la Horenka, la 3 kilometri de ieșirea din Irpin, orașul care avea cândva 62.000 de locuitori.
Primarul anunță că orașul a fost eliberat
Luni, primarul ucrainean al orașului, Oleksandr Markușin, a anunțat într-o postare video pe Telegram că Irpin forțele ucrainene au controlul complet asupra orașului din nou. „Avem o veste bună. Irpin a fost eliberat”, spune acesta. „Înțelegem că vor mai fi atacuri asupra orașului și îl vom apăra cu curaj”, a adaugat acesta, potrivit Reuters. O informație pe care agenția precizează că nu a putut să o confirme.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina